Mitä kaiken takana on? Kari Enqvist pyrkii tässä kirjassa selvittämään, mikä on se yksinkertainen perusta, joka löytyy kaiken monimutkaisuuden takaa. Ollaan teoreettisen fysiikan peruskysymysten äärellä ja puhutaan energian, entropian ja emergenssin kaltaisista asioista.
Kirjan ensimmäinen osa kertoo, mistä energiassa on kyse. Mitä aine ja energia oikeastaan ovat, alkeishiukkasten tasolla tarkasteltuna? Toinen osio käsittelee monista hiukkasista, molekyyleistä ja kappaleista käsittyviä järjestelmiä ja niiden vuorovaikutuksia: informaatiota, entropiaa, tilastollisuutta ja kollektiivista käytöstä. Kolmannessa osassa päästään sitten tarkastelemaan luonnon monimutkaisuutta yksityiskohtaisemmin. Puhutaan reduktivismista ja emergenssistä, siitä miten monimutkaisempia merkityksiä pystyy nousemaan fysikaalisesta todellisuudesta.
Monimutkaisuus on populaaritiedettä, mutta yksinkertainen kirja se ei ole. Enqvist kirjoittaa tutulla tyylillään ja ankkuroi teoreettista fysiikkaa todelliseen maailmaan havainnollisilla esimerkeillä, mutta raskasta luettavaa tämä on. Kiehtovaa, kyllä, mutta jos haluaa kaiken ymmärtää, joutuu kyllä käyttämään aivojaan ahkerasti. Mikäpä siinä: ajattelun aineksia kaipaava saa sitä kyllä tästä kirjasta runsain määrin, ja kirjan sisäistettyään ymmärtää epäilemättä hyvin, missä teoreettisessa fysiikassa mennään.
Kevyesti sivistävää luettavaa kaipaaville suosittelen kuitenkin muita kirjoja, esimerkiksi Esko Valtaojan mainiot kirjat (kuten Kaiken käsikirja) ovat paljon helpommin lähestyttäviä, kuten myös Enqvistin muut kirjat (esimerkiksi Valo ja varjo tai Suhteellisuusteoriaa runoilijoille).