Merkintöjä Burmasta on omaelämäkerrallinen sarjakuvakirja. Kanadalainen Guy Delisle lähtee vaimonsa ja poikansa kanssa reiluksi vuodeksi Burmaan. Tässä sarjakuvassa hän kertoo elämästä tuon vuoden aikana. Vaimo työskentelee Lääkärit ilman rajoja -järjestössä ja Delisle on heidän pienen poikansa kanssa kotona.
Tarina koostuu osittain irrallisista palasista. Delisle tekee huomioita maasta, sen ihmisistä ja ulkomaalaisista asukkaista sekä esittelee erilaisia yksityskohtia arkielämästään. Sarjakuva liikkuu siis monissa eri aihepiireissä: buddhalaismunkit, piraattitavarat, työnteko, politiikka, länsimaalaisten elämä diktatuurissa ja niin edelleen. Eroja kulttuureissa ja tavoissa tuntuu riittävän.
Sarjakuvan piirrostyyli ei ole suurin suosikkini, mutta kiinnostava tarina korvaa sen mahdolliset puutteet. Burmaan liittyviä asioita ei pahemmin käsitellä julkisuudessa täällä Suomessa eikä kovin erilaisista näkökulmista, joten sikäli oli mielenkiintoista tutustua maahan tarkemmin sarjakuvan kautta. Vaihtelun vuoksi lukisin mielelläni useamminkin sarjakuvaromaaneja, mutta niitä ei suomeksi julkaista kovinkaan paljoa.
Guy Delislen teoksista on suomennettu myös kolme muuta sarjakuvaromaania, Pjongjang, Shenzhen ja Merkintöjä Jerusalemista. Nekin ovat lukemisen arvoisia, varsinkin jos on kiinnostunut Aasiasta tai yleensä erilaisista kulttuureista.