Mitkä olivat vuoden 2013 parhaat palat Kirjavinkeissä? Täältä löydät Kirjavinkkien henkilökunnan valinnat. Jokainen on listannut mielestään viisi parasta vinkkausta.
Katso myös vuoden 2008 parhaat, vuoden 2009 parhaat, vuoden 2010 parhaat, vuoden 2011 parhaat ja vuoden 2012 parhaat.
Hannu
- Volter Kilpi: Alastalon salissa — Verbaalista nerokkuutta, psykologista syvyyttä, huumoria, kyyneleitä. Koko ihmiselämä mahtuu yhteen kirjaan. Vuoden — ehkäpä kaikkien aikojen — paras kirja.
- Tommi Liimatta: Rautanaula — Rikaskielinen romaani, jossa lukijaa harhautetaan oikein huolella. Vuoden kotimainen uutuusromaani.
- Lewis Carroll: Kraukijahti — Nonsensen klassikko Alice Martinin pirskahtelevana käännöksenä. Vuoden käännöskirja.
- Johan Bargum: Jäähyväisiä — Paljon ei tarvitse sanoa, jos sen sanoo kohdalleen. Vuoden kirjailijalöytö.
- Vladimir Lortšenkov: Lentävä traktori — Maahaasteen kautta käsiin osunut helmi. Moldovalaiset pakenevat unelmien paratiisiin, Italiaan. Vuoden yllättäjä.
Mikko
- Guy Gavriel Kay: Under Heaven ja River of Stars — Mestarin työtä, upeita romaaneja molemmat. Vaihtoehtoisen Kiinan historiaa. Kirjojen välillä on muutama sata vuotta aikaa ja ensimmäisen kirjan tapahtumista on tullut legendoja toiseen kirjaan.
- Christian Rönnbacka: Julma — Operaatio Troijalainen oli jo hyvä, tämä vielä parempi. Tiukkaa toimintaa, ronskia huumoria ja vetävä juoni. Toimii.
- Sergei Lukjanenko ja Vladimir Vasiljev: Päiväpartio — Valon ja Pimeyden voimat taistelevat Venäjällä. Upeaa aikuisten fantasiakirjallisuutta, erinomainen jatko-osa hyvälle kirjalle.
- Jo Nesbø: Poliisi — Vaikea tätä on ohittaa. Oli iso ilo, kun Harry Hole paljastui selvinneen hengissä. Nesbø vie lukijaa kuin litran mittaa, mutta kyydissä on mukava olla.
- JP Ahonen ja KP Alare: Perkeros — Nostetaanpa sarjakuvaakin listalle. Alusta loppuun huikea Perkeros on hienoa rock-sarjakuvaa, ja tamperelaisena sai vielä nauttia tutuista maisemista.
Paula
- Erin Morgenstern: Yösirkus — Verkkainen tunnelmanluoja pitää otteessaan loppuun saakka. Yösirkus on kirja josta saa nauttia joka aistillaan.
- Francesco Marciuliano: I Could Pee on this — Hauskoja, surullisia sekä oivaltavia runoja joita vain kissaihmiset ymmärtävät.
- Kami Garcia ja Margaret Stohl: Lumoava kirous — Vuoden yllättäjä. Hieno ja monipuolinen fantasiakirja pureutuu myös tosielämän ongelmiin kuten kiusaamiseen ja ennakkoluuloihin. Magiaa mahan täydeltä.
- Joanne Harris: Persikoiden aikaan — Kolmannessa Suklaapuoti-kirjassa tavataan vanhoja tuttuja kun palataan Lansquenetiin. Kulttuurierot ja suvaitsevaisuus sekoitettuna syksyiseen ranskaan ja taikaan.
- Helen Fielding: Bridget Jones – mad about a boy — Bridget Jones on palannut! Bridget piristää ja saa ymmärtämään että kaikki ei voi todellakaan aina onnistua.
Irja
- Leena Virtanen: Noitanaisen älä anna elää — Historiaa naisten silmin – mitä tapahtuu, jos satut olemaan erilainen ja erotut muista jollain tavalla. Kuvailee hyvin myös tuolloista hyvä veli -verkostoa, sisäpolitiikkaa ja uskonnon sekä pappien valtaa jokapäiväisessä elämässä köyhyyden keskellä. Hyytävä ja tosi kirjaelämys, suositan kaikille!
- Harri V. Hietikko: Lausukaa Paranoid — Erilainen jännäri. Kova mies, kovat toimeksiannot. Kielenkäyttö on mielenkiintoista ja tavanomaisesta poikkeavaa.
- Tuomas Tiainen: Man with the Dog — Taatusti erilainen, musta sarjakuva – kirjaimellisesti. Täynnä outoja, merkillisiä yksityiskohtia tavallisen miehen tavallisesta elämästä koiran kanssa. Jokainen tulkitsee itse mustavalkoisen maailman oman mielensä mukaan.
- Kirsti Ellilä: Johannes ja Jura — Vanhanaikaisen miellyttävä lastenkirja, jossa erittäin kaunis kuvitus. Teksti ja kuvitus sopivat saumattomasti yhteen. Tarina on lasten mieleen, liikuttava monin eri tavoin ja hiukan opettavainenkin, siinä sivussa.
- Satu Hovi, Hannele Maahinen ja Katri Niemi: Keskiajan puvut — Hienosti koottu johdatus vaatteiden historiaan sekä niiden eri osiin ja asukokonaisuuksiin. Mukana hyvät kaavat vaatteiden ompeluun – erityisen sopiva larppaajille tai muuten keskiajasta kiinnostuneille.
Kini
- Pasi Lönn: Lunastaja — Erittäin hyvää kerrontaa dekkarin muodossa siitä, kun mieli on sairas.
- Mooses Mentula: Isän kanssa kahden — Eräänlainen erotarina ja miltä se tuntuu pienestä pojasta, lappilaiseen henkeen. Vakavaa asiaa, huumoria unohtamatta.
- Anna Kortelainen: Ei kenenkään maassa — Upea kuvaus Suomen historiaan, kun kuvataan ja kuvitellaan yhden miehen elämän polkua.
- Maria Semple: Missä olet, Bernadette — E
rilainen, ihana kirja, joka koukutti omintakeisella tyylillään, niin että jäi toivomaan lisää!
Kaisa
- Yiyun Li: Kulkurit — Kahden suomennetun teoksensa perusteella Yiyun Li on kovaa vauhtia kohoamassa yhdeksi suosikkikirjailijoistani. Kiinalainen tukahdutettu mielenmaisema, pinnanalainen kuohunta sekä henkilöhahmojen erillisten tarinoiden muodostama hienonhieno kokonaisuus, jossa pienet purot kasvavat suureksi, yhden ihmisen kuolema koko kaupungin kokoiseksi.
- Grace McCleen: Ihana maa — Tällaisten kirjojen takia minä rakastan kirjoja. Judithin, Ihanan maan luojan, siis ihmeidentekijän ja Jumalan välineen, tarina on voimakas ja ajatuksia herättävä, kovin julmakin.
- Malin Kivelä ja Linda Bondestam: Pixonin pojat ja TV:n kotoisa kajo – Kerrassaan mieletön (lasten)kirja. Sarkastinen ja ylilyöty tarina pojista, jotka elävät TV:n katselusta ja sokerista. Korjaako kuolema tapittavan veljessarjan?
- Markku Envall: Samurai nukkuu — Kovin surkeaa on Finlandia-hiihtoni eteneminen tänä vuonna ollut. Harmittaa. Tämä vuoden 1989 kotimaisen kirjallisuuden ”tapaus” opetti katsomaan aforismia uusin silmin. Teos herättää ajattelemaan – monella tapaa.
- Tara Duggan: Hampurilainen : 100 mahtavaa reseptiä — Toki listalle oli yksi keittokirjakin nostettava. Tämä on monipuolisen maukas ja sopii myös hampurilaisettomaan ruokavalioon. Kyseinen ruokalaji (enkä nyt tarkoita sitä pikaruokalaversiota) elää selvästi nousukauttaan – eikä suotta.
Lina
- Kati Hiekkapelto: Kolibri — Oululaisen Kati Hiekkapellon esikoisromaani on erinomaista luettavaa. Kirjan päähenkilönä seikkailee maahanmuuttotaustainen rikoskomisario Anna Fekete. Kirja saa vauhdikkaan alun, kun Fekete pääsee ratkomaan ensitöikseen ”pururatamurhaajan” tekemiä rikoksia.
- Marja-Leena Tiainen: Khao Lakin sydämet — Koskettava ja osin surullinenkin tarina Emmasta, joka menetti perheenjäseniään vuoden 2004 tsunamissa. Emma lähtee yhdessä isoäitinsä kanssa lomalle samalle rannalle missä onnettomuus aikoinaan tapahtui. Khao Lakin sydämet sopii erityisesti nuorelle lukijalle.
- Maria Björk: Poika — Perhe koittaa pakottaa pikku-Marionille mekkoa päälle, mutta Makke viihtyy housuissa ja lyhyessä tukassaan niin lapsena kuin teininäkin. Marionin isä on kuollut ja hän elää äitinsä sekä veljensä kanssa. Veli ei tunnu hyväksyvän pikkusiskoaan pikkuveljenä ja tuntuupa äitikin taistelevan ajatuksen kanssa.Tarina on raju, mutta monelle tosi. Se kertoo hyvin tarinan siitä, kuinka Makke kasvaa mieheksi ja kuinka onnellinen hän onkaan kun saa vihdoin olla se, joka on aina sisimmässään ollut! Poika hyvin avoin ja erilainen, se perustuu kirjailija Maria Björkin oman pojan kokemuksiin.
Heidi
- Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme — Tarina äidistä ja tyttärestä, runoilijasta ja journalistista, Stalinin ajan varjossa. Samalla Pelo keksii kielen uudelleen ja jättää lukijan sanattomaksi.
- Joel Haahtela: Tähtikirkas, lumivalkea — Kirja vie lukijan matkalle vuosisadan alun Eurooppaan ja seuraamaan sitä, voiko itseltään kadota tai itseään paeta vai kulkeeko menneisyys mukana niin kauan kuin muisti toimii.
- Siina Tiuraniemi: Kukkia Birgitalle — Suomalaisen kirjallisuuden kenttä saa uuden reipasäänisen humoristin. Kirja on ehdottomasti vuoden valopilkku!
- Marja-Liisa Vartio: Mies kuin mies, tyttö kuin tyttö — Modernismin klassikko kietoo lukijansa utuiseen maailmaan, jossa nuori tyttö kelluu syiden ja seurauksien aallokossa.
- Henrik Tikkanen: Kulosaarentie 8, Majavatie 11 ja Mariankatu 26 — Tiesarja tarjoaa itsetutkistelua ja omaelämänkerrallista kaupunkielämää ja tekee sen vielä viihdyttävästi.
Juha
- Andrzej Sapkowski: Halveksunnan aika — Noituri on vuodesta toiseen parhaimpien julkaistujen fantasiakirjojen joukossa. Sävy hieman muuttunut toiminnallisesta kertomuksesta poliittiseksi juonitteluksi, mutta silti taika on tallella.
- Hannu Rajaniemi: Fraktaaliruhtinas — Fraktaaliruhtinas jatkoi siitä mihin Kvanttivaras jäi. Kirja kärsi hieman sarjan keskimmäisen osan ongelmista, mutta silti oli mielestäni vuoden paras sci-fi teos.
- Neil Gaiman: Kuolema: Elämisen kallis hinta — Koskettava, syvällinen ja eheä. Omasta mielestäni Gaimanin teos on vuoden paras sarjakuva-albumi.
Salla
- Hannu Rinne: Perinnemestarin rintamamiestalo — Mahtava ja odotettu katsaus rintamamiestalojen historiaan ja remontoimiseen. Täynnä kiehtovia taloja, tarinoita ja konkreettisia vinkkejä.
- John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe — Syöpäsairaiden nuorten traaginen mutta myös humoristinen rakkaustarina.
- Eveliina Talvitie: Keitäs tyttö kahvia — Naisten kokemuksia politiikan huipulta. Kirja tarjoaa kiinnostavan katsauksen politiikan kulisseihin ja panee lukijan pohtimaan tasa-arvokysymyksiä.
- Chard Harbach: Pelin henki — Esikoiskirjailijan huikeaa romaani yliopistomaailmasta, unelmista, epäonnistumisista ja baseballista. Tästä kirjasta pitääkseen ei kuitenkaan tarvitse ymmärtää baseballia.
- Maria Semple: Missä olet, Bernadette? — Vuoden omalaatuisin ja koukuttavin kirja. Tämä kirja sekä naurattaa että herättää ajatuksia.