Yli Pitkänsillan

Petri J. Kosonen: Yli Pitkänsillan

Olipa taas kaksijakoinen tunnelma kirjaa edetessä: kömpelöhköä tekstiä paikoin, paikoin erittäin mielenkiintoista. Kaksijakoinen on kirjan ilmiasukin: sisällissodan tapahtumat vuosina 1918–1920 vuorottelevat vuoden 1948 kanssa, jolloin romaanin päähenkilö, aikoinaan punaisena maanpetturina Suomesta karkotettu Jaakko "Jack" Laine tekee visiitin ... Lue koko vinkki »
Long Island

Colm Tóibín: Long Island

Tämä nyt käsillä oleva Long Island -romaani on itsenäinen jatko-osa vuonna 2011 suomeksi ilmestyneelle teokselle Brooklyn. Olen aikoinani lukenut sen, mutta on pakko myöntää, että 13 vuoden kuluttua muistikuvani ovat peräti hataria. Mutta eipäs se haitannut; Long Island on mahdollista lukea aivan omana kokonaisuutenaan, ja Brooklynin tapahtumista k... Lue koko vinkki »
Brittle joints

Maria Sweeney: Brittle joints

Nuorena Maria Sweeney piti lukua murtuneista luistaan, mutta iän karttuessa hän ei viitsinyt enää vaivautua. Hauraisiin luihin johtava Bruckin syndrooma takaa sen, että murtumista ei joka tapauksessa tule loppua koskaan. Sen lisäksi syndrooma myös jäykistää niveliä, joten liikkuminen on senkin puolesta vaikeaa. Sarjakuvamuistelma Brittle joints on ... Lue koko vinkki »
Päivät

Michael Cunningham: Päivät

Oivaltava. Tarkkanäköinen. Herkkä. Eläytyvä. Koskettava. Hienovarainen. Kaikilla näillä sanoilla voisi kuvata Michael Cunninghamin uuden kirjan tunnelmaa. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään feelgood-lukemisto, vaan suurien asioiden parissa kulkeva romaani elämästä vuosi ennen koronapandemiaa, sen aikana ja sen jälkeen, kolmesta huhtikuusta, jolloin ... Lue koko vinkki »
Before the Sun Sets

Christoffer Leka ja Kaisa Leka: Before the Sun Sets

Kaikkea sitä kirjana kaupitellaankin, mutta jos peltilaatikollisella postikortteja on ISBN, se on kirja. Kaisa ja Christoffer Leka pyöräilivät kesällä 2019 Alaskasta Kaliforniaan. Mukana piti olla kolmaskin kulkija, Jonne, mutta hän ei pystynyt osallistumaan matkalle masennuksensa vuoksi. Lekat halusivat silti ottaa Jonnen mukaan jollain tavalla. S... Lue koko vinkki »
Jäljillä 3

Tilda Laaksonen: Jäljillä 3 : Hyytäviä rikostarinoita maailmalta

Tilda Laaksonen Jäljillä-kirjasarja on edennyt jo kolmanteen osaansa. Jäljillä 3 : Hyytäviä rikostarinoita maailmalta käy läpi seitsemän yhdysvaltalaista tapausta. Laaksosen Jäljillä 3 etenee kronologisesti 1960-luvulta nykypäivään. Kirjassa käsitellään Joan Rischin katoamista, Son of Samin tapausta, New Yorkin Central Parkissa tapahtunutta rais... Lue koko vinkki »
Pitkät vaellukset

Jouni Laaksonen ja Päivi Mattila: Pitkät vaellukset : kuukausiksi retkelle

Pitkät vaellukset ovat elämäntapa, joka on kasvattanut suosiotaan merkittävästi viimeisten muutaman vuosikymmenen aikana. Syitä suosion kasvuun on monia, mutta mahdollisuus seurata muiden pitkillä vaelluksilla olleiden retkeilijöiden kertomuksia lähes reaaliajassa sosiaalisessa mediassa sekä ympäristötietoisuuden kasvu ovat ainakin tärkeitä tekijöi... Lue koko vinkki »
Lunnaat

John Grisham: Lunnaat

John Grishamin dekkarissa Lunnaat Firmasta tuttu Mitch McDeere palaa ja joutuu selvittämään kansainvälistä sieppaustapausta. Mitch McDeere työskentelee valtavassa amerikkalaisessa asianajotoimistossa ja nauttii elämästään. Hänellä on vaimo, kaksi lasta ja asianajotoimiston osakkuus. Firman viholliset ovat vankilassa ja huolet takanapäin. Mitchin... Lue koko vinkki »
Hiekka

Eeva Meltio: Hiekka

1930-luvulla koettiin Yhdysvalloissa ympäristökriisi joka hakee vertaistaan. Maan keski- ja länsiosia vaivasi massiivisia pölymyrskyjä nostattanut kuivuus, jonka takana olivat surkeat maanviljelymenetelmät ja niiden aiheuttama eroosio. Katastrofin inhimilliset kustannukset olivat valtavat, mutta ulkopuolisilta oli usein turha odottaa sympatiaa. Puh... Lue koko vinkki »
Arktisen maailman jäljillä

Markku Heikkilä: Arktisen maailman jäljillä

Toimittaja Markku Heikkilä on seurannut tiiviisti arktisen alueen asioita jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan, ja näiden vuosien myötä on nähty muutoksen tuulia. Kun Heikkilä aloitti pestinsä oululaisessa sanomalehti Kalevassa, elettiin optimismin aikoja. Arktinen neuvosto perustettiin 1996 ja yhteistyötä viriteltiin yli rajojen. Venäjä oli muka... Lue koko vinkki »
Keskusteluja kuolemansellissä

Carina Bergfeldt: Keskusteluja kuolemansellissä

Olipa vaikuttava kirja, huokaan, kun lopetan pitkän lukuprosessin. Ei tätä kirjaa kerralla nielaista, kuukausi kuluu sulatellessa – vähintään. Puhutaan sentään elämästä ja kuolemasta: pastori kyselevän kirjantekijän kanssa ja ennen kaikkea kuolemaan tuomittujen kanssa. Kirjantekijä on ruotsalainen tv-toimittaja Carina Bergfeldt, s. 1980, past... Lue koko vinkki »
Kellotanssi

Anne Tyler: Kellotanssi

Willa Drake on ulkonaisesti melkein kuin kuka tahansa koulutyttö 1960-luvulla: äiti, isä, pikkusisko Elaine, koulutoverit, harrastukset. Mutta pinnan alla kuohuu, sillä äiti on epävakaa, eksentrinen, arvaamaton, ja Willa ajatteleekin: ”Heidän perheessään oli jotain pahasti vialla! Willa oli ainoa normaali koko joukosta.” Ehkä niin. Romaani poimii h... Lue koko vinkki »
Los Angeles -esseet

Aino Frilander: Los Angeles -esseet

Los Angeles on kaupunkina monin tavoin mielenkiintoinen. Se on Kalifornian ytimessä oleva laajalle levittäytyvä enimmäkseen matala kaupunki monine erilaisine kaupunginosineen, Hollywoodin elokuvateollisuus, hullua liikennettä, maanjäristyksiä ja vaikka mitä. Jokaisella lienee Los Angelesista joku käsitys, vaikka siellä ei olisi koskaan käynyt. K... Lue koko vinkki »
Eristysvanki

Freida McFadden: Eristysvanki

Brooke Sullivan aloittaa työn vankilan sairaanhoitajana. Hänen entinen poikaystävänsä ja hänen lapsensa isä Shane Nelson on vankina samassa vankilassa. Shane on tuomittu useasta murhasta ja Brooken murhayrityksestä.  Vankilassa Brooke joutuu hoitamaan entistä poikaystäväänsä, eikä aikaakaan, kun Brooken tunteet sekä epäilykset heräävät: onk... Lue koko vinkki »
10 haavaa Amerikan sydämessä

Anna-Sofia Berner: 10 haavaa Amerikan sydämessä

Sitä kutsuttiin Kapteeni Kenguru -harjoitukseksi, ja siinä lapset oppivat hajaantumaan eri puolille luokkahuonetta niin, että ainakin osa selviäisi hengissä, jos ampuja tunkeutuisi luokkaan. Esikoinen oli harjoitellut sitä ensimmäisen kerran kolmevuotiaana. Harva suomalainen pääsee yhtä kattavasti tutustumaan Yhdysvaltoihin kuin suomalaisen med... Lue koko vinkki »
Kivun valtakunta

Patrick Radden Keefe: Kivun valtakunta

Arthur Sackler syntyi perheensä esikoiseksi vuonna 1931. Hän oli erikoislaatuinen ihminen, jonka sinnikkyyttä ja vimmaa menestyä ei voi olla ihailematta. Usean työpaikkansa ohessa hän kouluttautui lääkäriksi. Hänen nuoruusvuosiensa idealismi ja uraa uurtava työnsä psykiatrina kuitenkin muuttuivat maaniseksi kalliiden esineiden keräilyvimmaksi ja om... Lue koko vinkki »
Huomioita Amerikasta

Charles Dickens: Huomioita Amerikasta

Pittsburgh muistuttaa Englannin Birminghamia, tai ainakin paikalliset sanovat niin. Jos ei oteta lukuun katuja, puoteja, taloja, vankkureita, tehtaita, julkisia rakennuksia ja väestöä, se saattaa pitää paikkansa. Vuoden 1842 alussa kolmissakymmenissä ollut Charles Dickens ei ollut enää mikään aloitteleva kirjailija: hän oli ehtinyt julkaista jo... Lue koko vinkki »
Baumgartner

Paul Auster: Baumgartner

Lukiessani Paul Austerin Baumgartneria, romaania ikääntyvästä kirjailijasta, kävi mielessäni useampaankin kertaan, että mahtaakohan käsillä olla kirjailijamestarin tilinpäätös. Niinhän siinä kävi, että nyt kirjoittaessani tätä arviota uutisoidaan Austerin kuolemasta 77-vuotiaana. Kepeät mullat! Sy Baumgartner on 1940-luvun lopulla syntynyt yliop... Lue koko vinkki »
Leviatan

Paul Auster: Leviatan

Ben Sachs kirjoitti nuorena miehenä yhden romaanin ja sittemmin hän teki monenmoisia muita kirjallisia töitä, kunnes hävisi kuvasta kokonaan. Kun kesäkuussa 1990 eräs mies räjäytti itsensä hengiltä, tietää Sachsin ystävä Peter Aaron, että toistaiseksi tunnistamaton uhri on varmasti Sachs, ja että nyt on kiire saada paperille se, mitä hän omasta mie... Lue koko vinkki »