Pandemian jäljet

Jussi Lankinen: Pandemian jäljet : Matkalla muuttuvassa Euroopassa

Pandemia tuli ja meni, mutta ei ilman vaikutuksia yhteiskuntaan ja ihmisten elämään. Toimittaja Jussi Lankinen jäljittää näitä vaikutuksia ympäri Euroopan tutustuen Italian, Espanjan, Saksan, Unkarin, Ruotsin ja Venäjän tilanteeseen. Vaikka koronavirus kohteli näitä maita eri tavoin, negatiiviset kehityskulut näkyvät tavalla tai toisella oikeastaan... Lue koko vinkki »
Kolmas valhe

Ágota Kristóf: Kolmas valhe

Unkarissa syntyneen (1935-2011) ja kansannousua 1956 Sveitsiin paenneen Ágota Kristófin omaelämäkerrallisesti sävyttynyt trilogia kertoo kaksospoikien elämästä toisen maailmansodan ja sitä seuranneen totalitaarisen kommunismivallan aikana. Kristóf kirjoitti ranskaksi ja sai uudessa kotimaassaan Sveitsissä useita kirjallisuuspalkintoja. Trilogian hä... Lue koko vinkki »
Jumalakortti

Markus Tiittula: Jumalakortti : uskonnon ja politiikan epäpyhä liitto

Painovoima johtuu siitä, että Lentävä Spagettihirviö painelee meitä vuoron perään päästä alaspäin nuudelisilla ulokkeillaan. Lentävän Spagettihirviön maailman luomistyö on varmaan tehty aikanaan humalassa, koska maailmaan mahtuu niin paljon virheitä, kuten ripuli ja Céline Dion. Mutta onneksi pastafarien taivas on parempi kuin kristittyjen – s... Lue koko vinkki »
Todiste

Ágota Kristóf: Todiste

Viime vuonna ilmestyi uusi painos Ágota Kristófin romaanista Iso vihko, joka ilmestyi alunperin vuonna 1986 ja suomeksi 1988. Iso vihko aloitti trilogian, jonka jatko saadaan nyt vihdoin ja viimein suomeksi. Olisi mielenkiintoista tietää, miksei La Preuve ilmestynyt aikoinaan suomeksi – myikö Iso vihko huonosti vai eikö tätä muuten vain katsottu su... Lue koko vinkki »
Paratiisi on täällä ettekö te näe

Riikka Szalai: Paratiisi on täällä ettekö te näe

Herkkä. Hento. Miellyttävä. Lämmin. Lyyrinen romaani. Aloitanpa adjektiiviryöpyllä minäkin niin kuin aloittaa Riikka Szalai hellyyttä jakavan Paratiisi on täällä ettekö te näe -romaaninsa Unkarin Balatonin tienoilta, missä nuoripari hoitaa majataloansa Csárda Paprikaa ja odottaa esikoisen syntymää. On sen verran sykähdyttävää tekstiä, että va... Lue koko vinkki »
Rooman rajoilla

Janne Parviainen: Rooman rajoilla

On kuuma kesä 2019 ja kolme kaverusta Mai, Joonas ja Ilkka lähtevät kohti Unkaria Via Balticaa pitkin. Kohteena on Etelä-Unkarissa sijaitseva Pécsin valotaidefestivaali, jonne Mai on saanut kutsun, mutta tässä kertomuksessa kohteella ei ole lopulta niin merkitystä, vaan itse matkalla. Tarinassa enimmäkseen istutaan autossa, välillä pysähdytään... Lue koko vinkki »
Auschwitzin tanssija

Edith Eger: Auschwitzin tanssija

"Mitä ikinä kerrottekaan, olen luultavasti kuullut – ja nähnyt – pahempaa." Noin sanoo keskitysleirin läpikäynyt kirjan kirjoittaja kunniamerkkien koristamassa univormussaan vastaanotolle tulleelle everstille. Olemme siis elämää suuremman asian parissa: kuoleman kimpussa. – Niitä keskitysleiritarinoitako taas, kuuluu tuhahdus, nehän on tuha... Lue koko vinkki »
Iso vihko

Ágota Kristóf: Iso vihko

Tämä oli taas näitä tapauksia: näin Ison vihkon kirjakaupassa ja kiinnostuin takakansitekstistä (”Mitään tällaista et ole ennen lukenut” on aika kova lupaus). Laitoin kirjan varaukseen ja kas, kirjastosta tuli ihan erinäköinen kirja. Tänä vuonna uudelleen julkaistu kirja onkin ilmestynyt suomeksi jo tuoreeltaan: Tammi julkaisi alunperin vuonna 1986... Lue koko vinkki »
Firda : Tuntemattoman isoäitini sota

Nina F. Grünfeld: Frida : Tuntemattoman isoäitini sota

Nina F. Grünfeld kirjoittaa, miten suurin osa holokaustitarinoista kertoo selviytyjistä; vahvoista ihmisistä, jotka pystyivät jälkeenpäin kertomaan kokemuksistaan ja joissain tapauksissa jopa tekemään niistä taidetta. Silti, totuus on se, että vain hyvin harvat selviytyivät ja vain hyvin harvojen tarinat on saatu talteen. Yksi näistä lukemattomista... Lue koko vinkki »
Signaali

Pirkko Saisio: Signaali

Koska vuoden 2021 kiistatta paras romaani on Pirkko Saision Passio, ja koska Saision edellinen teos Epäröintejä (2019) oli myös mielestäni julkaisuvuotensa suuri kohokohta, olen antanut itseni ymmärtää, että kirjallisessa sivistyksessäni on vielä melko iso Pirkko Saision mentävä aukko, jota on pikimmiten täydennettävä. Olkoon hänen tuotantonsa laaj... Lue koko vinkki »
Tätä en vielä kertonut : Uutismiehen tilinpäätös

Kari Lumikero: Tätä en vielä kertonut : Uutismiehen tilinpäätös

Tornion pojasta Kari Lumikerosta (s.1945) ja hänen soraisesta äänestään kun olen aina pitänyt, oli mielenkiintoista lukea miestä ilman ääntä. Ja kas kummaa: äänen sävy kuului tekstin lomassa! Aloitettiin maailman matkat Huippuvuorilta, jossa Pohjoismaiden ulkoministerit kokoontuivat, ja pääteltiin matkat Thaimaan lintuinfluenssajuhliin sekä Salo... Lue koko vinkki »
Inkognito

Tibor Noé Kiss: Inkognito

Tiivis ja pieni kirja, tämä Inkognito, mutta aiheeltaan raskas ja valitettavan ajankohtainen. Kirja kertoo siitä, kuinka jalkapalloa rakastava unkarilaisnuori löytää sisältään muukalaisen, jota ei ymmärrä. Se on kaoottinen kasvukertomus, jossa omaa sukupuoli-identiteettiä haetaan tuskallisesti. Ollako Tibor vai Noémi? Vastaus ei ole helppo. Nais... Lue koko vinkki »
Saatanatango

László Krasznahorkai: Saatanatango

Syyssateet ovat alkaneet resuisen maatilan ympäristössä. Asukkaat ovat valmiita jättämään kurjat seutunsa jo taakseen minkä tahansa paremman toivossa, kun he saavat tiedon, että Irimiás ja Petrina ovat nousseet kuolleista ja ovat saapumassa takaisin. Pieni toivo herää, mutta onnen tiellä on vielä paljon vastoinkäymisiä. Unkarilaisen László Krasz... Lue koko vinkki »
Syyskuun jumalat

Saara Henriksson: Syyskuun jumalat

Paul Herzog, amerikkalainen unkarilaisin sukujuurin, saapuu Budapestin yliopistoon opettamaan taidetta. Hän asuu vanhassa talossa, jota remontoi samalla mieleisekseen. Talo tuntuu vähän omituiselta ja jossain vaiheessa Paul herää ihmettelemään, monennessako kerroksessa hän itse asiassa asuu. Epäluuloisena hän kurkistaa uudelleen sisäpihan ku... Lue koko vinkki »

Miriam Katin: We Are On Our Own : A Memoir

On vuosi 1944 ja silmukka alkaa vähitellen kiristyä Budapestin juutalaisyhteisön ympärillä. Ensin tulee määräys, jonka mukaan juutalaiset eivät voi omistaa koiria ja niin Miriam ja hänen äitinsä joutuvat luopumaan rakkaasta perheenjäsenestään. Pahempaa seuraa, sillä pian tulee toinen määräys, jonka mukaan juutalaiset menettävät omaisuutensa ja heid... Lue koko vinkki »
Tappio

Imre Kertész: Tappio

Siinä hän seisoo, ukko, arkistokaapin edessä, ajattelee. Koska niin hänen on tapana tehdä, aina tähän aikaan. Tappio, ensikosketukseni Nobel-palkittuun Imre Kertésziin, on kaksipiippuinen tapaus. Toisaalta sen hermojaraastava hitaus, joka varsinkin teoksen alkupuolella saa lukukokemuksen tuntumaan lähinnä hidastetun, tai oikeammin paikalleen tak... Lue koko vinkki »
Perseet olalle on taitolaji

Matti Mäkelä ja Mikko Mäkelä: Perseet olalle on taitolaji

Kirjan ovat koonneet Matti ja Mikko Mäkelä, joista molemmat näyttävät harrastavan tarinointia tai ainakin niiden kuuntelua. Tämä on kuin uudempaa suomalaista kansanperinnettä; mitä hämmästyttävää onkaan tullut tehtyä ja milloin sekä missä... Tapahtumapaikat vaihtelevat kotimaasta sekä etenkin Kotkasta ja sen ympäristöstä aina YK-hommiin, veneilyyn,... Lue koko vinkki »

István Örkény: 100 minuuttinovellia

Lyhyesti kirjoittamisen taito on vaativa. Miten kertoa kokonainen tarina vain muutamilla sivuilla, pisimmilläänkin vain parissa sivussa? Unkarilainen István Örkény (1912–1979) kehitti tiivistämisen taiteen terävimmilleen. Juhani Huotari on valikoinut ja kääntänyt Örkényn satavuotisjuhlien kunniaksi hänen laajasta tuotannostaan kokoelman 100 minuutt... Lue koko vinkki »