Lahjakas herra Ripley

Patricia Highsmith: Lahjakas herra Ripley

Lahjakas herra Ripley on Patricia Highsmithin jännäri 1950-luvun puolivälistä. Sitä on filmatisoitu useampaankin kertaan, mutta monille lienee tuttu Anthony Minghellan vuoden 1999 elokuva, jossa Ripleyn roolissa on Matt Damon. Nyt tarina on taas uudessa nosteessa, kiitos Netflixin Ripley-minisarjan, jossa pääroolia esittää Andrew Scott. Vähän he... Lue koko vinkki »
I'm Still Alive

Asaf Hanuka ja Roberto Saviano: I’m Still Alive

Vuonna 2006 toimittaja Roberto Saviano julkaisi kuuluisan reportaasikirjansa Gomorra, joka kuvasi Napolin alueen mafiaa ja sen toimintatapoja. Vähänpä Saviano tuolloin ymmärsi minkälaiset seuraukset kirjan kirjoittamisella olisi. Vielä samana vuonna Saviano jouduttiin laittamaan poliisisuojelukseen, jonka arveltiin kestävän muutaman viikon ajan. ... Lue koko vinkki »
Kepponen

Domenico Starnone: Kepponen

Iäkäs kuvitustaiteilija Daniele Mallarico saapuu fyysisesti ja henkisesti huono­kuntoisena Napoliin muutamaksi päiväksi. Hänen matemaatikkotyttärensä ja -vävynsä ovat lähdössä konferenssiin, ja 4-vuotias Mario tarvitsee välttämättä kaitsijaa, vaikka ikäisekseen uskomattoman pystyvä ja omatoiminen onkin. Daniele ei ole moneen vuoteen nähnyt lasta, e... Lue koko vinkki »
Aikuisten valheellinen elämä

Elena Ferrante: Aikuisten valheellinen elämä

Olen lukenut viime vuosina syvällä mielenkiinnolla Elena Ferranten suomennetut teokset: Napoli-sarjan, Tyttären varjon, Amalian rakkauden, Hylkäämisen päivät. Niistä Napoli-sarja sisälsi neljä paksua osaa; se oli lavea, henkilöitä vilisevä, maailmaa ja elämää monelta tapaa katsova. Muut kirjat olivat sitten sivumääriltäänkin paljon suppeampia, mutt... Lue koko vinkki »
Amalian rakkaus

Elena Ferrante: Amalian rakkaus

Elena Ferrante on kirjallinen salanimi, jonka todellisen henkilöllisyyden tuntee varmasti ainoastaan hänen kustantajansa. Yhtenä vahvana arvauksena on esitetty kääntäjä Anita Rajaa, jonka puoliso sitten taas on monille tuttu kirjailija Domenico Starnone. Vai voisiko pariskunta yhdessä kenties olla tämä salaperäinen Ferrante? Niin tai näin, hän on t... Lue koko vinkki »

Elena Ferrante: Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät : Aikuisvuodet

Pseudonyymi Elena Ferranten luoma Napoli-tetralogia on kirvoittanut runsaasti tunteita ja ajatuksia lukijoissaan. Suurin osa on ollut ihastuneita sarjan värikkääseen tapaan kuvailla päähenkilöitä, heidän ystävyyttään ja sen kupruja sekä paikallisia että yhteiskunnallisia muutoksia 1950-luvulta alkaen. Mutta soraääniäkin olen kuullut. Sarjan roma... Lue koko vinkki »
Uuden nimen tarina

Elena Ferrante: Uuden nimen tarina : Nuoruus

Uuden nimen tarina on odotettu jatko-osa pseudonyymi Elena Ferranten upealle romaanille Loistava ystäväni, joka vuosi sitten hurmasi ison joukon lukijoita, minut heidän mukanaan. Se levittää jälleen eteemme napolilaisen korttelin lukuisine asukkaineen ja heidän lukuisine lempinimineen, mikä helposti aiheuttaisi sekaannusta, jollei kirjan alkuun oli... Lue koko vinkki »
Loistava ystäväni

Elena Ferrante: Loistava ystäväni : lapsuus ja nuoruus

Mistä tunnistaa suuren romaanin? Vaikkapa siitä, että se ruokkii tasapuolisesti sekä älyä, tunnetta että mielikuvitusta. Se haastaa lukijansa pohtimaan ja eläytymään. Sitä ei voi jättää kesken, vaan on ahmittava sivu toisensa jälkeen, ja 360 sivuakin luettuaan ajattelee, että joko tämä nyt loppuu. Tällainen romaani on Loistava ystäväni, yksi täm... Lue koko vinkki »
Maradona

Jimmy Burns: Maradona : Maailman paras jalkapalloilija?

Diego Maradona. Jumalasta seuraava – ylöspäin, sanoisivat monet. 1980-luvulla eläneet muistavat vuoden 1986 jalkapallon MM-kilpailut Meksikossa juuri Maradonan vuoksi. Kaksi uskomatonta maalia välierässä Englannin verkkoon ja muutenkin fantastiset kisat parhaassa iässään olleelta argentiinalaiselta jättivät unohtumattoman jäljen koko jalkapalloa se... Lue koko vinkki »