Lähiörotat

Janne Toivoniemi: Lähiörotat

Illasta oli tulossa hyvin sekava ja mielenkiintoinen. Kalliolainen perinnekapakka Pub Sirdie avaa ovensa uudelleen, ja paikalla ovat tietenkin Filosofisen etsivätoimiston psykedeelistä empirismiä harjoittavat dekkarit Kimi Kataja ja Benny Serlin. Kaikki menee jo heti illan aluksi pieleen, ja Kimi herää koomasta sairaalassa viisi päivää myöhemmi... Lue koko vinkki »
Sateenkaarimurhat

Janne Toivoniemi: Sateenkaarimurhat

Kimi Katajan, menestyneen copywriterin, elämä ottaa äkkikäännöksen, kun hänen ystävänsä Måns murhataan Helsingin yössä. Kun jäljet osoittavat Kimin toiseen ystävään ja läheiseen työtoveriin Lasseen, joka rakasti Månsia ja oli menossa tämän kanssa naimisiin, päättää Kimi yrittää kaikkensa, jotta surmatyö selviäisi. Sopiva aisapari rikosten selvittel... Lue koko vinkki »
Lux

Karla Malm: Lux

Espoolainen Iiris aloittaa opinnot Kallion ilmaisutaidon lukiossa. Ensimmäinen koulupäivä alkaa jännittävissä tunnelmissa: uudesta koulusta ei tunne ketään. Tupakkapaikalla koulun alkua odotellessa kaikki ovat ryhmissä, irtonaisia ihmisiä ei näy – kunnes paikalle lampsii yksinäinen punkkarityttö, johon Iiris iskee kiinni, jotta ei tarvitse olla yks... Lue koko vinkki »
Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu

Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu

Nuori nainen asuu Kalliossa yksiössä, johon hänellä ei oikeastaan ole ihan täysin varaa, muistelee viime syksynä menetettyä poikaystävää, haikailee töiden perään ja yrittää kesän aikana saada elämänsä ojennukseen. "Hyvä on, tämän kerran", äitini ja isäni ovat huokaisseet puhelimeen. "Mutta näin ei voi jatkua", he ovat lisänneet ja kysyneet: "Mitä ... Lue koko vinkki »

Juhani Styrman (toim.): Hesarin kulmilla 50-luvun Kalliossa

Ensin oli Esko Hytönen, joka syntyi työläisperheeseen, asui ja eli 1950-luvulla Kalliossa. Myöhemmällä iällä hän muisteli sitä aikaa ja paikkoja, kirjoitti historiaansa runomuotoon. Enää hän ei ole täällä muistelemassa, mutta runot ovat. Sitten oli Juhani Styrman, joka Kallion kulttuurivaikuttajana on koonnut runot ja kertoo niiden lomassa, mistä ... Lue koko vinkki »

Jukka Rajala: Kaita polku : Rauli Badding Somerjoen tarina

Kun on Baddingin Fan Clubin jäsen numerolla 3, niin kuin Jukka Rajala on ollut, ei jää epäselväksi, etteikö tuntisi kohdettaan juurta jaksaen. Rajala tuntee ja kirjaa eteemme melkoisen tietopankin tuosta oudosta hiipparista ja ketkuttelijasta, huipputaitavasta, herkästä Someron pojasta Rauli Aarre Tapani Somerjoesta (30.8.1947-14.1.1987). Ei jää ka... Lue koko vinkki »
Isipappablues

Hippo Taatila: Isipappablues

Miten käy pienperheessä, jossa sukupuoliroolit ajautuvat hieman toisin kuin tavallisesti on suunniteltu. Isä on mukana toki lapsen tekemisessä, mutta myös aktiivisesti äitiysneuvolassa ja synnytyksessä sen, minkä ehtii. Lapsen saaminen ei ole kaikilta osin aina iloa ja auvoa, sen tämäkin pariskunta toteaa. Vuorotteluvastuu on kuitenkin jo tässä vai... Lue koko vinkki »
Kaikki kevään merkit

Veera Salmi: Kaikki kevään merkit

Vanha huvila Linnunlaulussa, jo rapistumassa. Piha täynnä ruusuja, erilaisia, paljon. Mamma rakasti ruusuja, tiesi nimet, opetti ne Marielle. Mutta ei Mamma muuta jaksanut surunsa keskellä. Kun pappa Johannes kuoli, jäi kaikki huolehtimatta. Mammalle jäivät omat salaisuutensa ja Eirik lähti takaisin Norjaan. Tulleet kirjeet Mamma kätki, avaamatta. ... Lue koko vinkki »
Jobikirja

Ari Wahlsten: Jobikirja

Tätä kirjaa osasin odottaa, sillä luettuani Ari Wahlstenin edellisen kirjan Kosteiden mestojen balladi, olin myyty. Jobikirjassa on sama henkilö, Aaron Walden, kuin edellisessäkin kirjassa. Päähenkilö kertoo ominaiseen tyyliinsä elämänsä työpaikoista ja niitä riittää. Jokaiselle työpaikalle on tyypillistä se, että hän ei ole missään kovinkaan pi... Lue koko vinkki »
Katu

Ulla Pyyvaara: Katu : asunnottomat kertovat

Katu on koskettavin lukemani kirja pitkään aikaan. Kirjoittaja Ulla Pyyvaara ja valokuvaaja Arto Timonen ovat seuranneet asunnottomien elämää vuosien ajan Helsingin Kalliossa ja koonneet yksiin kansiin 20 asunnottoman ihmisen elämäntarinan. Kirjasta selviää millaista on jokapäiväinen olemassaolon taistelu, jos elää ilman asuntoa. Millaista on nu... Lue koko vinkki »
Tyttö Pitkänsillan molemmin puolin

Katarina Eskola: Tyttö Pitkänsillan molemmin puolin : Elsa Eklundin tytönpäiväkirjat 1913 – 1920

Tytön ja naiseksi varttuvan nuoren päiväkirjaosuus vie tästä kirjasta vain noin kolmasosan. Päiväkirja sinänsä on jo avartava kertomus 1900-luvun alun tytön tuntemuksista, vapaa-ajasta suurperheen keskellä, koulunkäynnin suuresta vaikutuksesta sekä elämästä Kalliossa, joka tuolloin oli lähinnä työväen asuinaluetta. Elsan isällä oli viisi maitokaupp... Lue koko vinkki »
Ravintola Loppu

Marco Kosonen: Ravintola Loppu

Adam on elänyt suhteellisen tavallista nuoren miehen elämää. Hänellä on työpaikka tupakkakaupassa, pieni vuokrayksiö ja rahat menevät juomiseen, musiikkiin ja elokuviin. Asiat muuttuvat, kun kauppa lopetetaan ja nuori mies saa potkut. Hän ei juuri huoli huomisesta vaan on sitä mieltä, että asioilla on tapana järjestyä. Eräänä iltana hän lähtee k... Lue koko vinkki »
Kirjailijoiden Helsinki

Eino I. Leino: Kirjailijoiden Helsinki

Eino Leino (s. 1946) aloittaa kirjailijoiden elämän kartoittamisen Helsingin varsinaisen elämän alkamisesta. Siitä, että Helsingistä tuli pääkaupunki ja myöhemmin keisarin määräyksestä Turun Akatemia siirtyi Helsinkiin ja syntyi Helsingin yliopisto. Tätä ennen Helsinki oli ollut vain kyläpahanen Turun rinnalla. Nyt alkoi tapahtua ja nuoret ylioppil... Lue koko vinkki »
Kosteiden mestojen balladi

Ari Wahlsten: Kosteiden mestojen balladi

Kallion kundi, kujien kolli, käsikirjoittaja ja ohjaaja Aaron Walden asuu ja touhuaa lähinnä Kalliossa. Useimmiten kosteikoissa eli paikallisissa juottoloissa, joissa keskikalja ja jallu ovat ainaisia trendijuomia ja muut juomat tai drinkit vain teeskentelyä. Aaron rakastaa Kalliota, mutta myös naisia – kaikkia heitä Jos tarjolla on alkon lisäks... Lue koko vinkki »
Muistan

Hannu Mäkelä: Muistan : Lapsuus

Hannu Mäkelä muistelee tässä omaa lapsuuttaan jo hyvin varhaisesta iästä lähtien. Millaista oli elää sodanjälkeisessä Kalliossa 1940–50-luvuilla, lapsena ja varhaisnuorena. Mäkelä syntyi keskelle pommituksia ja hälytyksiä 1943. Varhaisimmat itse koetut muistot ovat tarhasta, tunnetusta Ebeneseristä, jota hänkin kävi — tai joutui käymään. Sieltä hän... Lue koko vinkki »