Unohdettujen muistojen valokuvaamo

Sanaka Hiiragi: Unohdettujen muistojen valokuvaamo

Mitä on elämän jälkeen? Yhden vastauksen siihen antaa Unohdettujen muistojen valokuvaamo, jossa ihmiset päätyvät kuoltuaan pieneen valokuvaamoon. Siellä heitä odottaa yksi valokuva jokaisesta eletystä päivästä. Niistä on tarkoitus valita yksi jokaista elettyä vuotta kohden ja näistä kuvista valokuvaamon pitäjä herra Hirasaka kokoaa sitten kuvalyhdy... Lue koko vinkki »
Ennen kuin kahvi jäähtyy

Toshikazu Kawaguchi: Ennen kuin kahvi jäähtyy

Japanilaisen Toshikazu Kawaguchin esikoisromaani Ennen kuin kahvi jäähtyy kertoo elämän koettelemista ihmisistä, jotka miettivät, olisiko menneisyydessä pitänyt tehdä jotain toisin, olisiko pitänyt sanoa tai jättää sanomatta. Olisiko voinut toimia taitavammin ja olisiko sillä ollut vaikutusta tapahtumiin. Kirjassa on neljä päähenkilöä ja neljä eril... Lue koko vinkki »
Real 1

Takehiko Inoue: Real : Osat 1-4

Vammaisurheilu jos mikä on aihe, joka harvemmin näkyy uutisissa, saati sitten populaarikulttuurissa. Niinpä tuli aikaimoisena yllätyksenä, että Takehiko Inoue, yksi Japanin tunnetuimmista sarjakuvapiirtäjistä, on omistanut aiheelle kokonaisen viisitoistaosaisen sarjan. Tarkalleen ottaen sarjakuvassa on kyse pyörätuolikoripallosta, joka on maailmall... Lue koko vinkki »
Uenon asema

Yū Miri: Uenon asema

Uenon asema on iso rautatieasema Tokiossa. Sen kautta kulkee paitsi paljon työmatkaliikennettä, sieltä ovat perinteisesti lähteneet myös Pohjois-Japaniin suuntaavat pitkän matkan junat. Aseman lähistöllä on Uenon puisto, Japanin suosituin kaupunkipuisto, jossa vierailee vuosittain yli kymmenen miljoonaa kävijää. Puistossa on useita museoita ja muit... Lue koko vinkki »
Tyhjyyspäiväkirja

Emi Yagi: Tyhjyyspäiväkirja

Työelämässä miesten ja naisten osat eivät ole samanlaiset. Naisille on taipumus kertyä kaikenlaista pikkusälää, kuten toimiston siisteydestä, kahvinkeittämisestä ja sensellaisesta puuhastelusta huolehtimisesta, ihan riippumatta siitä, kuuluuko se toimenkuvaan vai ei – tavanomainen ”keitäpä tyttö kahvit” -ilmiö. Japanissa naisen asema työelämässä on... Lue koko vinkki »
Sisarperhonen

Jari Järvelä: Sisarperhonen

Edellisessä teoksessaan Mozzarellakuu ja muita matkatarinoita Jari Järvelä kertoili lyhyitä tarinoita matkoistaan perheensä ja ystäviensä kanssa. Useimpiin tarinoista liittyi jollakin tapaa ruoka. Välimeren maiden matkakertomusten jatkoksi hän on nyt kirjoittanut toisen reissukirjan: Sisarperhonen ja muita matkatarinoita kuljettaa lukijaa nyt maail... Lue koko vinkki »
Ensimmäinen persoona

Haruki Murakami: Ensimmäinen persoona

Puhuva apina, joka työskentelee syrjäisen yömajan kylpyosastolla ja olutta juodessaan tunnustaa, että osaa varastaa naisilta nimiä? Haruki Murakamin novellikokoelman Ensimmäinen persoona ylivoimaisesti paras pala on toiseksi viimeinen novelli Shinagawan apinan tunnustuksia. Aivan vallattoman mielikuvituksellista menoa – ja silti Murakami kertoo sen... Lue koko vinkki »
Sensei

Minna Eväsoja: Sensei : oppilaana Kiotossa

Minna Eväsoja on kertonut kokemuksistaan Japanissa jo aikaisemmissa kirjoissaan. Uusi teos Sensei : oppilaana Kiotossa palaa samoihin aiheisiin. Siinä Eväsoja käy läpi opintotaivaltaan Japanissa. Japanilaiseen tapaan hänelle nimetään opettaja, Sensei, arvostettu taiteentutkija, joka suhtautuu ulkomaalaiseen naiseen epäluuloisesti. ... Lue koko vinkki »
Namiyan puodin ihmeet

Keigo Higashino: Namiyan puodin ihmeet

Keigo Higashino tunnetaan arvoitusdekkareistaan, joita Punainen silakka on julkaissut suomeksi jo kaksi (Uskollinen naapuri ja Myrkyllinen liitto). Kolmas Higashino-suomennos ei ole samaa Galileo-dekkarien sarjaa, eikä itse asiassa dekkari ensinkään. Tämä kirja on kuitenkin helppo nähdä arvoitusdekkarien mestarin kirjoittamaksi, sen verran hienostu... Lue koko vinkki »
Sensein salkku

Hiromi Kawakami: Sensein salkku

Japanilainen Hiroki Kawakami (川上 弘美, s. 1958) on palkittu kirjailija. Plakkarista löytyy Japanin kenties arvostetuin kirjallisuuspalkinto, Akutagawa, ja tämä romaani voitti Jun’ichirō Tanizakin mukaan nimetyn palkinnon, joka myönnetään vuoden ansioituneimmalle ammattilaiskirjailijan kirjoittamalle romaanille (Haruki Murakami voitti palkinnon Maailm... Lue koko vinkki »
Maan asukit

Sayaka Murata: Maan asukit

Sayaka Muratan edellistä suomennosta Lähikaupan naista arvioidessani toivoin, että Muratalta suomennettaisiin muutakin. Sen toiveen toteuttaa Raisa Porrasmaan tuore käännös Maan asukit. Lähikaupan nainen oli menestys ja miksipä ei: se tarkasteli yhteiskunnan normeja terävästi, hauskasti ja sympaattisesti ulkopuolisena ja sopeutumattomana kelluskele... Lue koko vinkki »
Unelma helposta työstä

Kikuko Tsumura: Unelma helposta työstä

Japanilainen Kikuko Tsumura (s. 1978) on uusi tuttavuus suomalaisille lukijoille. Tsumura aloitti kirjailijanuransa voitettuaan uuden kirjoittajan julkaisemattomalle novellille myönnettävän Dazai Osamun nimikkopalkinnon vuonna 2005. Tsumura on voittanut useita muitakin palkintoja. Tsumuran perusaiheisiin kuuluu prekaari työelämä ja niin tässäkin... Lue koko vinkki »
Okashi

Taru Lindblom ja Heikki Valkama: Okashi : japanilaisia herkkuja

Viime vuonna ilmestyi Heikki Valkaman ja Marjo Sekin Okazu : japanilaista kasvisruokaa -teos, joka esitteli nimensä mukaisesti japanilaisen keittiön eri­laisia kasvisruokia. Silmäilin sen läpi, mutta siitä ei tarttunut reseptejä käyt­töön. Nyt teos on saanut itsenäisen sisarteoksen, kun Taru Lindblom ja Val­kama ovat tehneet kirjan japanilaisista h... Lue koko vinkki »
Lopun alku d-mollissa

Lauri Mäkinen: Lopun alku d-mollissa

Lauri Mäkisen esikoisromaani Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset (2015) teki vaikutuksen. 1920-luvun Ambomaalle sijoittuva dekkari voitti Vuoden johtolangan parhaana esikoisdekkarina, joten kiinnostuin. Pari vuotta myöhemmin ilmestynyt sotavuosiin sijoittuva dekkari 50/50 (2017) oli sekin mainio. Kolmatta kirjaa on sitten saatu odot... Lue koko vinkki »
Lumen hiljaisuus

Anne-Maija Aalto: Lumen hiljaisuus

Korento herätti mielenkiintoa tutustua Anne-Maija Aallon tuotantoon laajemmin. Palkittu Mistä valo pääsee sisään on vielä kirjan joululahjaksi saaneen nuoren luettavana, joten sitä odotellessa nappasin kirjastosta pienoisromaanin Lumen hiljaisuus. Keho ei ollut turvapaikka. Se oli arvaamaton ja epämukava ja se kantoi sisällään selittämättömiä as... Lue koko vinkki »
The Utopians : Six attempts to built the perfect society

Anna Neima: The Utopians : Six attempts to built the perfect society

Sana Utopia tulee kreikankielisestä sanoista 'ou-topos' ja 'eu-topos' joista ensimmäinen tarkoittaa paikkaa jota ei ole, ja toinen taas paikkaa joka on hyvä. Sanan keksijä ja utopisti Thomas More kritisoi aikansa yhteiskuntaa kuvaamalla romaanissaan Utopia ihanneyhteiskuntaa – samalla kuitenkin ajatellen, että oikeaa utopiaa on mahdotonta rakentaa.... Lue koko vinkki »
Kusama

Elisa Macellari: Kusama : The Graphic Novel

Sarjakuvalla on mahdollisuuksia vaikka mihin. Siitä huolimatta suurin osa sarjakuvista luottaa suhteellisen suoraviivaiseen kerrontaan, jossa ei sen kummemmin kikkailla. Siinä ei tietysti ole mitään vikaa, useimpien sarjakuvien kohdalla muuta ei kaipaakaan. Elisa Macellarin Kusama : The Graphic Novel on kuitenkin niitä sarjakuvia, jotka muistuttava... Lue koko vinkki »
Tokuen resepti

Durian Sukegawa: Tokuen resepti

Olipas mukava lukea parin pidemmän ja työläämmän kirjan perään jotain helppoa ja hyväntuulista. Tokuen resepti oli aivan satunnainen kirjastolöytö. Japanilainen aihe, Raisa Porrasmaan nimi heti kannessa ja sympaattiselta vaikuttava tarina saivat tarttumaan kirjaan. Luin tämän yhdellä istumalla ja kirja teki kyllä tehtävänsä: hyvä mieli jäi. Toku... Lue koko vinkki »