Marijan rakkaus

Joel Haahtela: Marijan rakkaus

Me synnyimme mielikuviemme myötä, ne olivat kirous ja lahja, ne tekivät meistä sen mitä olimme. Joel Haahtelan 15. romaanissa Marijan rakkaus päähenkilö matkustaa Helsingistä Italian Triesteen, jonka hän tietää olleen ihailemansa kirjailija Claudio Magris’n kotikaupunki. Siellä San Marco -kahvilassa Magris kirjoitti teoksiaan. Triestessä olivat... Lue koko vinkki »
Lucrezian muotokuva

Maggie O’Farrell: Lucrezian muotokuva

Firenzen herttuan tytär Lucrezia de' Medici naitettiin Ferraran herttua Alfonso II d'Estelle jo teini-iässä. 15-vuotiaana kotikaupunkinsa jättänyt tuore herttuatar ei ehtinyt kauaa puolisonsa rinnalla hallita: jo alle vuoden kuluttua, keväällä 1561, Lucrezia menehtyi. Lucrezian elämään ja kuolemaan liittyvät huhut ja mysteerit kiehtovat vielä lähes... Lue koko vinkki »
Runoilijan koira

Virginia Woolf: Runoilijan koira

Kuka oli Elizabeth Barrett Browning (1806–1861)? Viktoriaanisena aikana elänyt englantilaisrunoilija oli kaksitoistalapsisen perheen esikoinen ja aloitti runojen kirjoittamisen yksitoistavuotiaana. 15-vuotiaana hän sairastui ja kärsi lopun ikäänsä kivuista. Hänellä oli myös keuhko-ongelmia, mahdollisesti tuberkuloosi. Hän eli elämänsä alkuvaiheen k... Lue koko vinkki »
Giorlamo Savonarola: renessanssin toiset kasvot

Liisa Väisänen: Girolamo Savonarola : Renessanssin kahdet kasvot

Girolamo Savonarolan jälkimaine ei ole kovinkaan hyvä. Dominikaanimunkki ja saarnaaja on saanut maineen uskonnollisena fanaatikkona, joka erityisesti muistetaan niin sanotusta 'turhuuksien roviosta'. Siinä missä renessanssiajan Italia oli taiteen ja humanismin edelläkävijä, Savonarolan roviot edustivat takapajuista uskonnollisuutta, joka pyrki polt... Lue koko vinkki »
Decamerone

Giovanni Boccaccio: Decamerone

Dante, Petrarca ja Boccaccio. Italian kielen isät, rahvaanlatinan käyttäjät. Kolme kovaa kirjallisuusnimeä 1300-luvulta. Renessanssimiehiä. Oli aika lopettaa liika niuhottaminen: iloisempaa elämää – vaikka sydän märkänis! Dante Jumalaisellaan johti joukkoa, perään tuli Petrarca Laurallaan ja viimein heidän nuorempi aikalaisensa Boccaccio Deca... Lue koko vinkki »

Annukka Mäkijärvi, Hanna-Reetta Schreck ja Iida Turpeinen: Ellen T.

Ellen Thesleff on ollut viime aikoina paljon tapetilla ja viime syksynä kuuluisasta symbolistista ja ekspressionistista saapui viimein myös sarjakuva. Thesleffin elämää tarkastellaan sarjakuvassa kolmen paikkakunnan kautta, joilla oli voimakas vaikutus hänen elämäänsä ja ilmaisuunsa. Pariisissa Thesleff uppoutui eri taidevirtausten maailmaan ja sii... Lue koko vinkki »

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci

Koen joskus uuden elämäkerran aloittamisen jopa vähän pelottavana puuhana. Kuinka monta kertaa onkaan käynyt ilmi, että se kuuluisa ja ihailtu ihminen onkin ollut läheisilleen aivan karmea ihminen (Steve Jobs, katson sinua). Tietysti persoonan puutteet eivät tieteellisiä tai taiteellisia meriittejä pois pyyhi, mutta silti sellainen aavistuksenomain... Lue koko vinkki »

Ina Majaniemi: Huone yhdelle : Pieni matkakertomus

Ilona Piippo on hieman vaatimattoman oloinen keski-ikäinen nainen, tai kuten hän itse asian muotolee "se kolmannen kerroksen vanhapiika". Muiden ihmisten elämässä tuntuu kyllä tapahtuvan kaikenlaista, mutta Ilonan osana tuntuu olevan katsella sitä kaikkea sivusta. Mikäpä siis avuksi? Rohkea rokan syö, sanomalehden sivuilta löytyvä matka olkoon ratk... Lue koko vinkki »
Naiset joita ajattelen öisin

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin

Yönaiset ovat naisia, joita Mia Kankimäki ajattelee öisin, kun ei saa unta. He ovat historiasta esiin nousevia naisia, jotka tekivät elämällään mitä halusivat: he olivat tutkimusmatkailijoita, kirjailijoita, taiteilijoita. Kankimäki on 42-vuotias, vailla puolisoa, lapsia, työtä ja kotia. Esikoiskirja on ilmestynyt, mutta mitä sitten? Mihin sitou... Lue koko vinkki »

Elena Ferrante: Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät : Aikuisvuodet

Pseudonyymi Elena Ferranten luoma Napoli-tetralogia on kirvoittanut runsaasti tunteita ja ajatuksia lukijoissaan. Suurin osa on ollut ihastuneita sarjan värikkääseen tapaan kuvailla päähenkilöitä, heidän ystävyyttään ja sen kupruja sekä paikallisia että yhteiskunnallisia muutoksia 1950-luvulta alkaen. Mutta soraääniäkin olen kuullut. Sarjan roma... Lue koko vinkki »

Marco Vichi: Komisario Bordelli

Marco Vichi on italialainen kirjailija, joka tässä teoksessa tutustuttaa meidät Komisario Bordelliin – kyllä, kiva nimi, mutta ei se mitään. Komisario Bordelli tekee itsensä hyvin tykö ja antaa mainion vaikutuksen. Kirjassa eletään 1960-luvun Firenzessä ja siellä komisario Bordelli saa tehtäväkseen selvittää vanhan rouvan murhaa. Rouvan talo oli... Lue koko vinkki »
Piireissä

Anna-Lisa Amberg: Piireissä : Mascha von Heiroth 1871-1934

Piireissä on kirja, jossa pyöritään seurapiireissä. 1800- ja 1900-lukujen taitteen yläluokkalainen seurapiirielämä kuvataan niin hyvin, että tuntuu aivan kuin se olisi tapahtunut viime viikolla. Mascha von Heiroth oli syntyperältään venäläinen, mutta perhe muutti Suomeen Machan ollessa ihan pieni. Mascha avioitui useampaan kertaan mutta sai vain... Lue koko vinkki »
Inferno

Dan Brown: Inferno

Dan Brownin neljäs Robert Langdonista kertova romaani jatkaa aiemmista kirjoista tutulla kaavalla. Maailmalla on jälleen menossa kriisi, jossa Langdonin symboliikan tuntemusta tarvitaan kipeästi. Aikaakin on käytettävissä vain vuorokausi, ennen kuin kenties koko ihmiskunnan tuhoava katastrofi tapahtuu. Romaanin tunnuslaukseeksi voisi nimetä Dant... Lue koko vinkki »
Kupoli

Pekka Matilainen: Kupoli

Firenzessä vuonna 1423 kujalta löytyy kuollut ruumis. Siinä ei ole sinänsä mitään tavatonta, mutta siinä on, että kuollut mies on kaupungin mahtimiehen Rinaldo degli Albizzin poika Luigi. Kun tapaukselle on silminnäkijöitä, jotka vannovat kivenkovaan syyllisen olevan toisen mahtisuvun, Medicien, kirkon kappalainen Adriano Rovere. Vähemmästäkin synt... Lue koko vinkki »
Oma tie

Riitta Konttinen: Oma tie : Helene Schjerfbeckin elämä

Tekijältä kului tämän kirjan tietojen sekä erilaisen materiaalin keräämiseen ja kirjoittamiseen yli neljä vuotta. Pitkä aika, mutta elämäkerta on ehdottomasti siihen kulutetun ajan arvoinen. Helene Schjerfbeckistä ei tähän mennessä ole kirjoitettu yhtään näin laadukasta, asiapitoista ja nautittavaa teosta. Mukana on runsaasti kuvia sekä valmiista t... Lue koko vinkki »

Lincoln Child ja Douglas Preston: Tulikivi

FBI:n erikoisagentti Pendergast on erikoinen henkilö. Hän on sivistynyt, puhuu syvän etelän murretta sekä hallitsee taistelulajit ja japanilaiset teeseremoniat muun muassa runouden sekä kirjallisuuden tuntemuksen lisäksi. Tätä herrasmiesagenttia voisi pitää vaikka Sherlock Holmesin hienostuneena, mutta häikäilemättömämpänä perinteen jatkajana. Must... Lue koko vinkki »

Thomas Harris: Hannibal

Kolmas osa Hannibal Lecterin tarinaa sai elokuvana käsittääkseni aika keskinkertaiset arvostelut. Itse pidin elokuvaa kohtuullisen hyvänä, mutta kolmikosta se on selkeästi heikoin. Kirja sen sijaan on oivallinen, ja elokuvan katsoneille tarjoaa paljon avaramman kokemuksen. Voin myös kuvitella, miten valtava on ollut pettymys, jos elokuvan on katson... Lue koko vinkki »