Syyskuun jumalat

Saara Henriksson: Syyskuun jumalat

Paul Herzog, amerikkalainen unkarilaisin sukujuurin, saapuu Budapestin yliopistoon opettamaan taidetta. Hän asuu vanhassa talossa, jota remontoi samalla mieleisekseen. Talo tuntuu vähän omituiselta ja jossain vaiheessa Paul herää ihmettelemään, monennessako kerroksessa hän itse asiassa asuu. Epäluuloisena hän kurkistaa uudelleen sisäpihan ku... Lue koko vinkki »

Tarja Virolainen: Juoksijan sielu

Neljääkymmentä ikävuottaan lähestyessään Tarja Virolainen alkoi treenata ensimmäistä maratoniaan varten. Kävi niin kuin monelle muullekin on käynyt: juoksuharrastus vei naisen. Kohta Virolaisen päivät alkoivat täyttyä juoksukoulusta, lenkeistä, seuraavien maratonreissujen suunnittelusta, ja kaikkiaan muutenkin ajatukset pyörivät pääasiallisesti juo... Lue koko vinkki »
1947

Elisabeth Åsbrink: 1947 : Mistä historiamme alkaa?

Vuosi 1947 oli kiinnostava, siinä missä lähemmin tarkasteltuna toki mikä tahansa toinenkin. Helmikuussa allekirjoitettu Pariisin rauhansopimus saattoi päätökseen toisen maailmansodan, YK asettaa komitean ratkaisemaan Palestiinan kysymyksen ja lordi Mountbatten nimetään Intian viimeiseksi varakuninkaaksi. Elisabeth Åsbrink käy vuotta läpi kuukaus... Lue koko vinkki »
Risto Räppääjä ja kauhea makkara

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja kauhea makkara

Rauha-tädin uudeksi myyntiartikkeliksi päätetään makkarat. Hän lähtee Riston kanssa Budapestiin ostoksille, mutta makkaroiden ostaminen ei olekaan niin helppoa. Osittain syynä ovat kielivaikeudet, mutta toisaalta Rauhan kanssa sattuu ja tapahtuu muutenkin. Risto Räppääjä -sarjasta pidän eniten juuri näistä alkupään kirjoista. Näissä on ihan eri ... Lue koko vinkki »
Sielut kulkevat sateessa

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Sielut kulkevat sateessa

Pasi Ilmari Jääskeläinen käsittelee uusimmassa kirjassaan suuria kysymyksiä uskonnosta. Napit vastakkain ovat kiihkouskovaiset, kaikenkieltävät ateistit ja siinä välissä kirjan päähenkilö, agnostikko Judit. Judit eroaa miehestään, jättää homevaivoista kärsivän terveyskeskuksen Keski-Suomessa ja muuttaa Helsinkiin, jossa lapsuudenystävä Martta ta... Lue koko vinkki »
Pitkin Tonavaa eli kreivitär Hahn-Hahnin katse

Péter Esterházy: Pitkin Tonavaa eli kreivitär Hahn-Hahnin katse

Niin minä vain pyörin joen vaiheilla kuin puolukka... enkä onnistunut hipaisemaan sitä, mutta tuossa vaiheessa minun täytyi kuitenkin tunnustaa: Tonava on. Ei suuren suuri valloitus, alku aina hankala. Kirjan kertoja matkustaa Tonavan päästä päähän, Donaueschingenistä Schwartzwaldista aina Mustallemerelle asti. Matka on pitkä ja joki elämää suu... Lue koko vinkki »
Uuden Euroopan raunioilla

Simo Sipola: Uuden Euroopan raunioilla

Simo Sipola ei itse ole aivan sen ikäinen, että muistaisi hyvin Kekkosen Suomen, YYA-sopimuksen sekä kylmän sodan aikakauden. Sen ajan nopean lopun hän kyllä näki läheltä ja eli itse – siitä varmasti on osittain poikinut tämä esseekokoelmakin eli maailman ja varsinkin Euroopan nopeasta ja hurjasta muutoksesta, mutta mihin suuntaan... Sipola poht... Lue koko vinkki »

Jouko Heikura: Mustien vuorten varjossa

Marraskuu 1989. Berliinin muuri murtuu, seuraa vallanvaihto Euroopan kommunistimaissa. Ainoastaan Romaniassa diktatuuri kaatuu vasta useita päiviä myöhemmin Nicolae Ceausescun ja hänen vaimonsa Elenan teloitukseen. Nuo päivät vaativat yli 1100 kuolonuhria, tuhansia haavoittuneita. Toiset heistä kaatuvat mielenosoituksissa ja mellakoissa, toiset amm... Lue koko vinkki »

Alex Bell: The Ninth Circle

Gabriel herää oudosta asunnosta verilammikosta muistinsa menettäneenä. Keittiön pöydällä on laatikollinen käteistä, eikä Gabrielilla ole mitään muistikuvaa siitä, mitä on tapahtunut. Muistamattomuus vainoaa miestä, mutta niin vainoaa muutama muukin asia, kuten kummalliset näyt ja menneisyydestä tulevat kryptiset viestit. Gabrielin menneisyydessä... Lue koko vinkki »