Stalingradin viemärit

Sampo Terho: Stalingradin viemärit

Sampo Terho on poliittisen uransa jälkeen kirjoittanut kaksi historiallista romaania. Vuoden 2024 keväällä ilmestynyt Stalingradin viemärit pyrkii kirjailijan omin sanoin kuvaamaan ennen kaikkea sitä, "miten natsismi on mahdollista". Vankka historian tuntemus ja historiallisiin yksityiskohtiin paneutuminen näkyvät lopputuloksessa yhtäältä siinä, et... Lue koko vinkki »
Mies joka näki kaiken

Deborah Levy: Mies joka näki kaiken

Deborah Levy tunnetaan Suomessa erityisesti elämäkertatrilogiastaan (Mitä en halua tietää, Elämisen hinta, Omistuskirjoituksia). Levyn romaanitkin ovat kuitenkin kiinnostavia. Mies joka näki kaiken on kolmas suomennos, monimutkainen teos, jossa aika on totuttua joustavampi käsite. Romaanin päähenkilö Saul Adler jää auton alle Abbey Roadin suojat... Lue koko vinkki »
Musta aukko

Reetta Aalto: Musta aukko

Mitä tapahtuu AA-kerhon kokouksissa? Mitä tapahtuu raiskatun päässä? Miten auttaa ystävää pakenemaan Ukrainasta? Kaikki nuo vieraita asioita minulle. Kyllin kiinnostavaa luettavaa siis. "Mä taas en ole ihan ookoo, mutta yritän pitää itseni kiireisenä, seuraan uutisia ja yritän auttaa Alinaa. Sen kaupunkia pommitetaan, mutta isä ei vieläkään ... Lue koko vinkki »
Prosessi

Klaus Lumi Maunuksela: Prosessi

Klaus Maunuksela on mielenkiintoinen kirjoittaja. Hänen esikoisromaaninsa Manuaali oli erikoinen yhdistelmä varsin arkisten asioiden kuvausta – hajonneen puhelimen uusiminen, tulostimen asentaminen, tällaista digiyhteiskunnan hankausta – ja avaruusalusten telakointia vertauskuvana ihmisten väliselle, no, telakoitumiselle. Tyylinkin puolesta Pros... Lue koko vinkki »
Maa jota ei ole

Heidi Airaksinen: Maa jota ei ole

Heidi Airaksisen esikoisromaani Vierge moderne aloitti Laventelimurhat-sarjan pari vuotta sitten. Kirjan tapahtumat sijoittuivat 1930-luvun Helsingin queer-piireihin, joissa diakonissasisar Kerstin sekaantui murhatutkimuksiin ja tutustui siinä ohessa Freddy Henrikssoniin ja Harrietiin, jotka ovat nyt tämän kirjan pääosissa. Maa jota ei ole – taas E... Lue koko vinkki »
Pako Berliinin ali

Helena Merriman: Pako Berliinin ali

Olemme monipolvisen teoksen äärellä: tarkoitus on päästä selville, miten itäsaksalainen voi päästä Berliinin muurin paremmalle puolelle eli länteen, vapauteen. Jos asia vaatii vaivaa pakenijalle, vaatii asian selville saaminen vaivaa myös lukijalle. Monta monta hetkeä olen viettänyt Helena Merrimanin kirjan kimpussa saadakseni asiat konkretisoit... Lue koko vinkki »
Soluttautujat : Rakkautta ja vastarintaa Hitlerin Berliinissä

Soluttautujat : Rakkautta ja vastarintaa Hitlerin Berliinissä

Voiko kirja olla jännittävä jos lopputuloksen tietää jo etukäteen? Kahden nuoren ja kauniin idealistin myyräntyö natsivaltakuntaa vastaan tuntuu heti alusta alkaen tuhoon tuomitulta, mutta mitä mahdottomammalta tehtävä tuntuu, sitä kipeämmin lukija haluaa heidän onnistuvan ponnisteluissaan. Jännitystä ei lainkaan vähennä se seikka, että asianomaist... Lue koko vinkki »
Sinun, Margot

Meri Valkama: Sinun, Margot

Tämän kirjan pääosassa ovat muistaminen ja menneisyys. Sinun, Margot yhdistää henkilökohtaisia muistoja laajempiin, kansallisiin muistamisen kysymyksiin. Kirjan päähenkilö Vilja on nuori nainen, jonka isä kuolee. Isän asunnosta löytyy nippu kirjeitä Margot-nimiseltä naiselta. Viljan äiti ei suostu sanomaan kirjeistä yhtään mitään, joten Viljan on m... Lue koko vinkki »
Menneisyydenhallintalaitos

Iris Hanika: Menneisyydenhallintalaitos

Saksalaiseen kulttuuriin kytkeytyy olennaisena osana toisen maailmansodan ja natsien hirmutekojen muisto. Se painaa myös Menneisyydenhallintalaitoksen päähenkilöä Hans Frambachia. Frambach työskentelee Menneisyydenhallintalaitoksessa, jonka tehtävänä on tallentaa holokaustin historiaa. Hän käsittelee päivästä toiseen samanlaisina toistuvia kuvauksi... Lue koko vinkki »
Muurin varjossa

Esko Karppanen: Muurin varjossa

Kirjan ydin on ihan oiva tavaraa: Jukan lapsuus maalla, maalaiselämää aikana, jolloin kauppa-auto ilmestyi maisemiin, piitlestukat, hulavanne, mustavalko-tv sun muut villitykset. Vankkaa entistä lehmänlypsyt, seurat, pyykinpesut muuripadassa, puimakone, heinänteko, koulun joulu, ja mummo tietenkin. Eletään aidonlaista elämää mitä nyt 60-luvulla elä... Lue koko vinkki »
Nukkumatin kylmä sota

Sakari Silvola: Nukkumatin kylmä sota

Suomessa Nukkumatti nukutti Pikku kakkosen katsojia viimeksi vuoden 2003 viimeisenä iltana. Sitä ennen tämä Itä-Saksan ja sosialismin lähettiläs esiintyi telkkarissamme yli kolmen vuosikymmenen ajan, eli varsin kauan jopa kansainvälisellä mittapuulla. Nukkumatti onkin harvoja kylmän sodan itäsaksalaisia voittajia ja sitä paitsi tuote, joka jatkaa e... Lue koko vinkki »
Punainen prinsessa

Antti Vihinen: Punainen prinsessa

”Minä olin, minä olen, minä tulen olemaan.” Näin lausui kuuluisa vallankumouksellinen Rosa Luxemburg, ja tämä oli myös RAF:in, Punaisen armeijakunnan eli 1970-luvulta alkaen vaikuttaneen Baader-Meinhof -ryhmän tunnuslause. Mutta voiko tämä jo enemmän tai vähemmän historiaan jäänyt ryhmä vielä toimia ja jopa väkivaltaisin omankädenoikeuden keinoin? ... Lue koko vinkki »
Kukkia maan alla

Venla Saalo: Kukkia maan alla

Kukkia maan alla on tosiaan kovin tunnelmavetoinen, kuten takakansi lupaa. On helppo kuvitella, että kirjasta voi irrota hedelmällinen keskustelu jossain lukupiirissä; toisaalta on helppo nähdä, että jotkut laskevat tämän käsistään turhautuneina epämääräisyyteen. Minä pidin, vaikka en lainkaan muista miksi tämän aikoinani varasin, mikä täss... Lue koko vinkki »

Jenny Erpenbeck: Päivien loppu

Vuonna 1902 syntyy Itävalta-Unkarissa, jossain nykyisen Puolan alueella, tyttö puolijuutalaiseen perheeseen. Tyttö ei kuitenkaan saa elää edes yksivuotiaaksi, kun kuumetauti vie hänet. Perhe hajoaa, langat vievät kauas pois. Vai vievätkö? Jos äiti olisi ymmärtänyt laittaa lunta vauvan kuumalle rinnalle, vauva olisi päässyt vielä näkemään kaikkea: m... Lue koko vinkki »

Raakel Lignell: Älä sano että rakastat

Nuori viulistinainen on kasvanut hengellisesti melko ahdasmielisessä helluntaiherätyskodissa, mutta maailma kutsuu, ja gospelit vaihtuvat klassiseen viulunsoittoon, ensin Suomessa ja sitten Berliinissä, jossa vaativa opettaja laittaakin kaiken tähän asti opitun uusiksi. Uusiksi menee myös sosiaalinen elämä, jossa seurakuntanuorissa vietetty aika va... Lue koko vinkki »

Paul Sullivan: Kaupunkimatkailijan kävelyopas : Berliini

Hyvä matkaopaskirjanen säästää monilta harha-askelilta ja auttaa saamaan lomasta irti enemmän. Kaupunkimatkailijan kävelyopas : Berliini esittelee 15 valmista kävelyreittiä, joiden avulla on kätevä koluta Berliinin tärkeimmät nähtävyydet ja eri kaupunginosien erikoisuudet. Oppaan avulla voi kiertää päivässä kaupungin päänähtävyydet tai aluekävelyje... Lue koko vinkki »
Mennä, meni, mennyt

Jenny Erpenbeck: Mennä, meni, mennyt

Richard on Berliinissä asuva eläköitynyt ja leskeksi jäänyt professori, eikä kotimaakaan ole entiselle itäsaksalaiselle enää ihan sama Saksojen yhdistymisen jälkeen. Ei siis ole ihme, että mies on hieman tyhjän päällä. Sattuma johdattaa Richardin kohtaamaan Berliinissä mieltään osoittavia maahanmuuttajia. Kun afrikkalaisten pakolaisten protestil... Lue koko vinkki »
Anteeksianto ja unohdus

Sergio Ramírez: Anteeksianto ja unohdus ja muita novelleja

Keskiamerikkalainen nykykirjallisuus ei ole ihan vahvimpia lajejani, joten ei auta kuin uskoa kustantamoa, että Sergio Ramírez kuuluu alueen merkittä­vimpiin nykykirjailijoihin. Myönnetään, että maahaaste mielessä tämäkin kirja lukulistalleni päätyi, Nicaragua oli mukava saada kuitattua paikallisen kirjailijan teoksella. Anteeksianto ja unohdus ... Lue koko vinkki »

Volker Kutscher: Mykkä kuolema

On alkuvuosi 1930, ja äänielokuvien tuotanto on alkamassa toden teolla muutamassakin kilpailevassa berliiniläisstudiossa. Aivan kaikki eivät kuitenkaan ole kovin innoissaan taidemuodon uudistumisesta. Menestyvä näyttelijätär kuolee kesken kuvausten selvän sabotaasin seurauksena. Pian tämän jälkeen kilpailevan tuottajan kadonnut tähtinäyttelijätär l... Lue koko vinkki »