Nippu pesoja ja muita kertomuksia Argentiinasta

Hannu Pöppönen: Nippu pesoja ja muita kertomuksia Argentiinasta

Argentiina on jäänyt itselleni verrattain vieraaksi maaksi. Tiedän, että maalla ei tällä hetkellä mene hyvin ja, että jalkapallo on Argentiinassa iso asia. Tiedän myös, että maa on tunnettu tangosta ja, että Argentiinan tuorein presidentti Javier Milei on lievästi sanottuna värikäs persoona. Yhteiskunnan hienommat nyanssit yksittäisten faktojen tak... Lue koko vinkki »
Yöeläimiä

Camila Sosa Villada: Yöeläimiä

Córdoban travestit viettävät yönsä Sarmientonpuistossa seisoskellen kylmässä, jakaen viinaa ja tarinoita, odottaen ohi ajavaa autoa, josta saisi asiakkaan. Päivät travestit viettävät Encarna-tädin vaaleanpunaisessa talossa. Yhtenä iltana travestien elämä menee uusille raiteille, kun Encarna-täti löytää pusikkoon hylätyn poikavauvan. Vaikka asiassa ... Lue koko vinkki »
Sängyssä tupakoimisen vaarat

Mariana Enriquez: Sängyssä tupakoimisen vaarat

Suomalaislukijat pääsivät tutustumaan argentiinalaiseen Mariana Enriqueziin ensin novellien myötä, kun WSOY julkaisi Mitä liekit meiltä veivät -kokoelman Sari Selanderin suomentamana. Argentiinan lähihistoriasta ammentavat kauhunovellit olivat vaikuttavia ja herättivät monen lukijan mielenkiinnon. Seuraavaksi Enriquezilta saatiin upea Yö kuuluu mei... Lue koko vinkki »
Toukokuun auringon aikakirjat

Asta Piiroinen: Toukokuun auringon aikakirjat : Esseitä Argentiinasta

Mitä tulee mieleen Argentiinasta? Tango, Peronit, pampa, natsit, katoamiset, inflaatio… Siinähän sitä, ei siis kovin paljon. Onneksi on ihmisiä, jotka tietävät paremmin ja laittavat tietonsa kansien väliin. Asta Piiroinen on asunut pitkään Argentiinassa ja tuntee maan perinpohjaisesti. Toukokuun auringon aikakirjat on esseeteos, jonka noin 30 tekst... Lue koko vinkki »
Yö kuuluu meille

Mariana Enriquez: Yö kuuluu meille

Viime vuonna ilmestyi ensimmäinen suomennos Mariana Enríquezilta, kun saimme nautittavaksemme novellikokoelman Mitä liekit meiltä veivät. Sen kauhunovellit hyödynsivät Argentiinan kipeää lähihistoriaa ja erilaisia kauhuaineksia. Kokoelma sai Suomessakin hyvän vastaanoton, muun muassa parhaan suomennetun teoksen Jarl Hellemann -palkinnon. Nyt novell... Lue koko vinkki »
Maa kuin veri

Katriina Ranne: Maa kuin veri

1900-luvulla suomalaisia lähti sankoin joukoin maailmalle, monista eri syistä. Osa paremman elämän perään, osa pakoon jotain. Yhdysvaltoihin lähti runsaasti väkeä, mutta myös Etelä-Amerikka houkutteli. Sinne matkustettiin usein ideologisista syistä, erilaisiin onnelasiirtokuntiin. Todellisuus oli sitten usein vähemmän onnellista, eivätkä nämä yhtei... Lue koko vinkki »
Tekokukkia

Luiz Ruffato: Tekokukkia

Tällainen pieni kirja tarttui sattumalta matkaan kirjastosta. Kirjailijan nimi oli tuttu ja kun kansiliepeessä oli vielä siteerattu minun arviotani Luiz Ruffaton edellisestä Rutosti hevosia -kirjasta, niin pitihän tämä napata matkaan. Tekokukkia on erikoinen kirja, se on monikerroksinen tarina. Kirjailija vetäytyy heti syrjään ja kertoo saaneens... Lue koko vinkki »
Salsaa ja mojitoa

Pirjo Toivanen ja Reijo Toivanen: Salsaa ja mojitoa

Kyllähän sitä miettii, miksi enää/vielä painaa kirjaksi matkat kun samoilta paikoilta eläviä kuvia kuvaruudut tulvillaan. Niin nytkin ajattelin tarttuessani Toivasten Salsaa ja mojitoa -matkakirjaan. Todella tartuin siihen, juutuin, viehätyin. Ja näin oli todistettu matkakirjan tarpeellisuus, eikä tahtonut Latinalaisesta Amerikasta päästä irtau... Lue koko vinkki »
Mitä liekit meiltä veivät

Mariana Enriquez: Mitä liekit meiltä veivät

Kirjastoissa on tapana merkkailla lukijoiden helpotukseksi kirjoihin eri kategorioita. Toisinaan nämä kategoriat puuttuvat enemmän tai vähemmän yllättävästi – korkeakirjallista, vaikkapa Keltaisessa kirjastossa julkaistua, scifiä tai fantasiaa ei esimerkiksi kovin herkästi liputeta genreen kuuluvaksi. Tässä tapauksessa on missattu kaksi ilmeistä lu... Lue koko vinkki »
Silence of Malka

Rubén Pellejero ja Jorge Zentner: The Silence of Malka

1800-luvun lopulla Argentiinalla oli ongelma. Valtaisassa maassa riitti lääniä, mutta asukkaita ei ollut kuin piskuiset kolmisen miljoonaa. Ratkaisuksi keksittiin vuonna 1876 säädetty Avellaneda-laki, jonka tarkoitus oli helpottaa maahanmuuttoa ja saada maan väestö kasvuun. Sattumoisin samoihin aikoihin Venäjän juutalaisilla oli omat ongelmansa. Ts... Lue koko vinkki »
Rahtilaivalla Brasiliaan

Niina With: Rahtilaivalla Brasiliaan : vuorotteluvapaalla Etelä-Amerikassa

Niina With otti töistään vuorotteluvapaata ja lähti noin viideksi kuukaudeksi reppureissaamaan Etelä-Amerikkaan. Menomatkan sinne hän meni rahtilaivalla. Eniten aikaa perillä hän vietti Brasiliassa ja Argentiinassa, mutta kävi myös Boliviassa ja Uruguayssa. Pidin kiinnostavimpina Brasilian karnevaaleista ja Amazonilla käynnistä kertovia osuuksia. ... Lue koko vinkki »
Kolme tärkeintä asiaa

Mikko Kalajoki: Kolme tärkeintä asiaa

Jukka on ollut työpaikassaan jo toistakymmentä vuotta, mutta nyt hän huomaa työkavereiden nuorentuneen. Kun alkokin alkaa maistua reippaasti ja pomo puhuttelee muutoksen puolesta, potkut ovat totta äkkiä. Perheen tuki? Taru, lasten äiti, ehti jo lähteä Argentiinaan pelastamaan merikilpikonnia. Vanhempi lapsista, Heini, kärsii koulussa erilaisuutens... Lue koko vinkki »
Kuin taivasta koskettaisi

Jari Ekberg: Kuin taivasta koskettaisi

Maailman suurin urheilutapahtuma eli jalkapallon MM-kilpailut alkoi vuonna 1930 Uruguaysta. 13 joukkueen amatöörimäisesti järjestetyistä ja pelatuista kisoista on vuosien saatossa kehittynyt valtava mediaspektaakkeli, jota miljardit ihmisen ympäri maailman joka neljäs vuosi seuraavat. Monet kuolemattomat tarinat ovat syntyneet kisoissa, monet sanka... Lue koko vinkki »
Viidakkotarinoita

Horacio Quiroga: Viidakkotarinoita

Uruguaylainen Horacio Quiroga on kirjoittanut satuja, joista Viidakkotarinoita -kirjassa on julkaistu kahdeksan kappaletta. Ne ovat eläinaiheisia satuja, jotka sijoittuvat Argentiinan viidakkoon. Kirja on julkaistu alunperin vuonna 1918, mutta tekstit kuitenkin tuntuivat hivenen uudenaikaisemmilta. Quiroga vaikuttaa olevan Etelä-Amerikan Rudyard... Lue koko vinkki »
Mate : Etelä-Amerikan voimajuoma

Johanna Pohjola: Mate : Etelä-Amerikan voimajuoma

Jos kulkee tavallisen kansan parissa Etelä-Amerikan eteläosissa – Argentiinassa, Uruguayssa, Paraguayssa tai Brasilian ja Chilen eteläisimmissä osissa – on vaikea välttyä matelta. Sitä juodaan koko ajan. Ihmiset kulkevat kaikkialle kuppi, termoskannu ja bombilla-juomapilli mukanaan. Maten juonti on erottamaton osa alueen kulttuuria ja sosiaalista k... Lue koko vinkki »
Hitlerin pako

Simon Dunstan ja Gerrard Williams: Hitlerin pako : kootut aihetodisteet

Pakeniko Adolf Hitler bunkkeristaan valitun joukon kanssa viime hetkellä? Pääsivätkö he salaa Berliinistä Etelä-Amerikkaan? Kysymyksiä, jotka aina silloin tällöin ovat heränneet esille mediassakin – ja yllättäen todisteita löytyy. Jopa melkoisen vakuuttavia sellaisia. Kaksi toimittajaa tutkivat viisi vuotta dokumentteja, haastattelivat lukuisia ... Lue koko vinkki »
Lionel Messi

Luca Caioli: Lionel Messi : poika, josta tuli jalkapallolegenda

Kesäkuussa 1987 syntyi Argentiinan Rosariossa poika, joka tulisi muuttamaan koko jalkapalloilevan maailman. Lionel Messin taidot huomattiin jo pikkupoikana. 13-vuotiaana Messi muutti Atlantin toiselle puolelle ja liittyi maineikkaaseen FC Barcelonan junioriakatemiaan. Heiveröinen poika kärsi kasvuhormonin vajaatuotannosta, ja hän joutui vuosien aja... Lue koko vinkki »

Carmen Aguirre: Kiihkeä maa : Nuoruuteni vastarintaliikkeessä

Millaista on elää lapsena ja samalla vallankumouksellisena? Chilestä viime hetkellä paenneen perheen kaksi tyttöä katsoivat kuolemaa ja teloittajia silmiin jo 4–5-vuotiaina. Sen jälkeen Carmen oppi paljon. Kun perhe pakeni Kanadaan, kodista tuli vastarintaliikkeen salainen turvapaikka. Sohvalta löytyi aamulla vieras toveri, joka saattoi majoittua p... Lue koko vinkki »