Päin elämää!

Panu Rajala: Päin elämää! : Muistelmani

”Päästiin kerran livahtamaan portista sisään alakerran Kirstin kanssa, hän kai johdatti, kuten niin usein olen naisten johdettavana harharetkille joutunut.” Tällainen virke jäi mieleeni vuonna 1945 syntyneen Panu Rajalan muhkean omaelämäkerran alkusivuilta, joissa hän kuvasi lapsuutensa edesottamuksia Helsingin Katajanokan telakalla. Rajalan persoo... Lue koko vinkki »
Runoilijan sydän

Panu Rajala: Runoilijan sydän : J. H. Erkon täyttymätön elämä

"Viimein tulevat arkkua kantaen ensin Eero Erkko ja Juhani Aho, tutut hahmot - - - Heidän perässään Pekka Halonen ja Eino Leino, hänkin ihan putsina ja vakavana, lyhyytensä vuoksi vaikeuksia kantamisessa, sitten sävelniekka Oskar Merikanto ja E. N. Setälä, yhtä pulskia ja tärkeitä." Viimeisinä vielä tärkeät auttajat: K. A. Castren ja Juho Lalluk... Lue koko vinkki »

Panu Rajala: Suomussalmen sulttaani : Ilmari Kiannon elämä

Melkomoisen muhkuran, puolituhantisen sivun kirjan Turjanlinnan turjakkeesta on Panu Rajala sukulaissielustaan koonnut. Särmikäs mies on ollut Ilmari Kianto (1874-1970), pitelemätön suorastaan. Päällimmäisenä: ne naiset, ne naiset! Niistä juttua riittäisi loputtomasti, vaikka ensimmäinen kosketus naiseen, sillä tavalla kunnolla, tapahtui vasta Ilma... Lue koko vinkki »
F. E. Sillanpää

Panu Rajala: F. E. Sillanpää : Nobel­-kirjailijan elämä 1888-­1964

Panu Rajalan elämäkerta F. E. Sillanpäästä ilmestyi alun perin kolmena osana vuosina 1983­–1993, ja sen keskimmäinen osa Siljan synty (1988) on itse asiassa akateeminen väitöskirja. Uutta yksiniteistä kirjaa varten näitä osia on jonkin verran lyhennetty; etenkin Sillanpään teosten tarkkoja analyysejä on tiivistetty. Näin on saatu aikaan oikein luku... Lue koko vinkki »
Tulisoihtu pimeään

Panu Rajala: Tulisoihtu pimeään : Olavi Paavolaisen elämä

”Yritän salata etten ole koskaan rakastanut ketään. En edes mammaa. Minä jumaloin häntä, mutta se on eri asia.” Tämä Olavi Paavolaisen loppuvuosinaan ilmaisema lausahdus jäi minulle erityisesti mieleen Panu Rajalan kirjoittamasta elämäkertateoksesta. Paavolainen oli todellinen naistenmies ja gentlemanni, mutta hänen sisäinen elämänsä tuntui jääneen... Lue koko vinkki »
Lavatähti ja kirjamies

Panu Rajala: Lavatähti ja kirjamies

Kun kaksi täysin erilaista ihmistä lyö hynttyyt yhteen ja solmii avioliiton, mitä tapahtuu? Panu Rajala kertoo avioliitostaan Katri Helenan kanssa sekä yhteiselosta ja näkemyseroista pyrkien ilmeisesti myös kertomaan omista motiiveistaan pariskunnan päätyessä lopulta eroamaan. Kirja on erään avioliiton kuvaus, kahden erilaisen julkisuuden henkil... Lue koko vinkki »
Naisten mies ja aatteiden

Panu Rajala: Naisten mies ja aatteiden : Juhani Ahon elämäntaide

Tässä elämäkerrassa käydään läpi Juhani Ahon elämä alusta loppuun, opiskeluaikainen aktivismi ja mielipiteet, matkat ja avioituminen, seesteisemmät elämänvaiheet sekä palaaminen tavallaan henkisille juurilleen. Ikävä kyllä aika on kohdellut huonosti Ahoa, vaikka hänen suurimmat romaaninsa Juha, Panu, Papin rouva, Rautatie sekä Kevät ja takatalvi lö... Lue koko vinkki »

Vesa Karonen ja Panu Rajala: Yrjö Jylhä, talvisodan runoilija

Kiirastuli on varmaan eräs Suomen tunnetuimmista runoteoksista, mutta itse kirjoittaja, Yrjö Jylhä, on varmasti henkilönä jäänyt hieman tuntemattomammaksi. Tässä kirjassa hänestä kerrotaan tarkemmin, paljon asiaa ja runoja, henkilökohtaisia asioita sekä ihmissuhteita, jotka eivät varmaan ole ns. suurelle yleisölle tuttuja. Runoilijana häntä arvo... Lue koko vinkki »