Kunnon kansalainen

Heikki Aittokoski: Kunnon kansalainen

Jotain sanoinkuvaamattoman jylhää on siinä, kun neljä suomalaista hikoilee lauteilla eleettömästi ja tuijottaa tuppisuina suoraan eteensä vältellen visusti katsekontaktia tai mitään, mikä voisi säröttää olemassaolon umpion kuorta. Uimahallien saunoja vaivaa yleinen riesa: juttelijat. Miksi suomalaisen miehen pitää alkaa virittää pienpuhetta, ku... Lue koko vinkki »
Onnellisten saari

Heikki Aittokoski: Onnellisten saari

Thomas More kirjoitti Utopiansa 1500-luvun alkupuolella. Klassikkoteoksessaan hän kuvitteli parhaan mahdollisen yhteiskunnan – toki peiteltynä kritiikkinä senaikaisille olosuhteille. Mutta entä nyt? Mitä onni on? Mistä sen löytää? Toimittaja Heikki Aittokoski lähti syksyllä 2019 kiertämään maailmaa onnellisuuden reseptiä etsien. Onko se Bhutani... Lue koko vinkki »
Kuolemantanssi

Heikki Aittokoski: Kuolemantanssi : Askeleita nationalismin Euroopassa

Kuolemantanssi, danse macabre, on 1400-luvulta asti tunnettu maalausmotiivi, joka esiintyy erityisesti katolisten kirkkojen seinämaalauksissa sekä hautausmailla. Niitä on säilynyt eri puolilla Eurooppaa useita; Suomen ainoa Kuolemantanssi löytyy Inkoon kirkosta. Maalauksen aihe ei ole kovinkaan kaunis: siinä luurangot tanssittavat kaikkien kas... Lue koko vinkki »
Narrien laiva

Heikki Aittokoski: Narrien laiva : matka pieleen menneessä maailmassa

Das Narren Schyff, oikeustieteen tohtori Sebastian Brantin vuonna 1494 painattama runoelma – maailman allegoria – on kiehtonut Helsingin Sanomien ulkomaantoimittajana työskentelevää Heikki Aittokoskea jo yli 20 vuoden ajan. Brantin teoksessa irvaillaan ihmisen typeryydelle ja piittaamattomuudelle. Yhteiskuntamme on kuin ajelehti... Lue koko vinkki »