Tanssimestari ja muita kertomuksia Zimbabwesta

Petina Gappah: Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta

Petina Gappahin esikoisromaani Muistojen kirja oli melkoinen hitti ilmestyttyään englanniksi 2015 ja suomeksi pari vuotta myöhemmin. Sitä edelsi vuonna 2009 novellikokoelma An Elegy for Easterly, joka suomennettiin tuoreeltaan nimellä Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta. Kirja on monipuolinen kattaus tarinoita monenlaisten ilmiöiden maa... Lue koko vinkki »
Jazz

Toni Morrison: Jazz

Toni Morrison on kuulunut lukulistalleni niin pitkään, että olen jo vallan unohtanut metsästää kirjailijan teoksia. Kun ystäväni kirjahylly pudotti käsiini Morrisonin kirjan, päätin, että aika on nyt. Jazz kertoo yhdestä aviokriisistä ja samalla tiettyyn sosiaaliluokkaan kuuluvien valkoisten ja mustien elämästä suurkaupungissa viime vuosisadan alku... Lue koko vinkki »
Poikavuodet

J. M. Coetzee: Poikavuodet : kohtauksia syrjäisestä elämästä

Etelä-Afrikka noin vuonna 1950. Kymmenvuotiaan pojan maailmassa kaikki on jakautunutta: valkoiset vastaan värilliset, englantilaiset vastaan afrikaanit, katoliset ja juutalaiset vastaan kristityt, kaupunkilaiset vastaan maalaiset, Kapkaupunki vastaan muut kaupungit. Ja vielä perhepiirissäkin: isä vastaan muu perhe, isän suku vastaan äidin suku, vel... Lue koko vinkki »
Koti

Toni Morrison: Koti

Toni Morrisonin teoksen luettuani olen sanaton, tai ehkä paremminkin mykistynyt. En siitä syystä, että kyseinen pienoisromaani olisi ollut äärettömän hyvä, vaikka ei se huonokaan ollut, vaan siksi että en oikein osaa sanoa siitä mitään. Koti on mielestäni vaikeasti lähestyttävä, harmittavan vääränlainen kirja menettää neitsyytensä kirjailijaan, ... Lue koko vinkki »

Ngũgĩ wa Thiong’o: Nisun jyvä

Maahaasteen Kenia on asianmukaista kuitata ensimmäisellä suomeksi ilmestyneellä kenialaisen kirjailijan romaanilla. Se on Ngũgĩ wa Thiong'on Nisun jyvä, jossa kirjailijan nimenä tosin on vielä James Ngugi. Nisun jyvä sijoittuu Kenian itsenäistymisen aikaan. Maa sai itsenäisyytensä 12.12.1963, ja kirja kertoo yhden kikujukylän elämästä 1950-... Lue koko vinkki »
Tässä ja nyt

Paul Auster ja J. M. Coetzee: Tässä ja nyt – Kirjeitä ystävyydestä

Kirjailijat Paul Auster ja J. M. Coetzee tutustuivat vuonna 2008 ja ystävystyivät saman tien. Eri puolilla maapalloa asuvat vanhenevat miehet ryhtyivät säännölliseen kirjeenvaihtoon, joka on nyt koottu yksiin kansiin. Tässä ja nyt – kirjeitä ystävyydestä on dokumentti kolmesta ensimmäisestä vuodesta kahden modernin mestarin välillä. Auster ja Co... Lue koko vinkki »
Kulkurit

Yiyun Li: Kulkurit

"Se oli tauti - tuo intohimo politiikkaan, massojen mobilisointiin, ikään kuin ihmiset olisivat hiekanjyväsiä, jotka oli helppo kaapia kokoon ja kasvattaa torniksi - se oli kuolemantauti." Mutta silti: "Vallankumouksesta haaveileva sielu ei koskaan ole yksin." 21. maaliskuuta 1979, kevätpäiväntasaus, Kurajoen kaupunki, Kiinan kansantasavalta. S... Lue koko vinkki »

V. S. Naipaul: Täysinoppinut hieroja

Ganesh Ramsumairista ei tullut kunnollista opettajaa. Hierojana hän oli kehno, koska asiakkailleen hän suositteli aina mieluummin muita hoitokonsteja. Kirjailija ja kirjankustantaja olivat lähempänä hänen oikeaa alaansa, mutta hän oli varsin vastentahtoinen niihinkin hommiin. Uskonnonselittäjänä, henkienmanaajana ja mystikkona hän saavutti mainetta... Lue koko vinkki »
Kultapoika, smaragdityttö

Yiyun Li: Kultapoika, smaragdityttö

Häissään heitä oli kadehdittavan kauniin ulkonäkönsä vuoksi kutsuttu "kultapojaksi" ja "smaragditytöksi". - - He olivat yksinäisiä ja surullisia ihmisiä, kaikki kolme, eivätkä he tekisi toisiaan vähemmän surullisiksi, mutta he voisivat hellävaroin luoda maailman, joka antaisi tilaa heidän yksinäisyydelleen. Tukahdutetut tunteet, kivuliaat muist... Lue koko vinkki »
Isara

Wole Soyinka: Isara : matka ”Esseen” ympäri

Tervetuloa Ashtabulaan! Mussolini ja Hitler aikovat tehdä maailmasta lopun Euroopassa, mutta Britannian siirtomaavallan alaisessa Nigeriassa on maailmansotaa tärkeämpiäkin asioita. Isaran takapajuisen vuoristokaupungin heimokuningas on kuollut ja valtaistuimelle tarvitaan uutta verta. Apua pyydetään sivistyneelta Isaran kasvatilta, nuorelta opettaj... Lue koko vinkki »

J. M. Coetzee: Häpeäpaalu

Mitä häpeä on? Se on tunne. Niin monikasvoinen, että sitä on mahdoton selittää. Suojeleva, toisaalta kahlitseva, salattu ja torjuttu, sisäinen haava, joka voi parantua tai syöstä itsetuhoon. David Lurie on 52-vuotias eronnut mies. Hänen elämänsä on niin sanotusti kunnossa; on nainen kerran viikossa, torstaisin — maksullinen — ja työpaikka Kapmaa... Lue koko vinkki »
Armolahja

Toni Morrison: Armolahja

A Mercy -teoksen nimisuomennos voi johtaa ajatuksen armolahja-sanan ensisijaiseen merkitykseen, Jumalan antamaan hengelliseen kykyyn. Tässä on kuitenkin kyse profaanista, jos toki armeliaassa ja pyyteettömässä tarkoituksessa tehdystä teosta, jonka jumalisuus on enintään ironiaa. Eikähän Toni Morrison mitään iltasatuja kirjoittele. Sudet syövät ja i... Lue koko vinkki »

Ngũgĩ wa Thiong’o: Variksen velho

Aburiria on fiktiivinen valtio jossain päin Afrikkaa. Maata hallitsee itsevaltiaana Valtias, jossa yhdistyvät maailman diktaattorien hurmaavimmat piirteet. Valtiaan syntymäpäivän kunniaksi päätetään rakentaa taivaaseen asti ulottuva torni – kunhan vain Globaalipankki myöntää lainan, jolla torni saadaan rahoitettua. Kaikki kansalaiset eivät vain ole... Lue koko vinkki »

André Brink: Pirunlaakso

Pirunlaakso on lähes luoksepääsemätön paikka. Sinne on kuitenkin vuosikymmeniä sitten muuttanut joitakin asukkaita, jotka ovat eristäytyneet ulkomaailmasta lähes täysin. Kaikenlaisia huhuja on liikkunut siitä, mitä laaksossa tapahtuu. Sinne yrittäneet ovat yleensä palanneet tyhjin käsin, käännytettyinä pois laakson reunalta. Joskus Pirunlaaksoon yr... Lue koko vinkki »