Enemmän kuin yksi lapsi

Shen Yang: Enemmän kuin yksi lapsi

Kiinassa toteutettiin yhden lapsen politiikkaa vuosina 1980–2015, ja sen inhimilliset kustannukset ovat olleet kovat. Jopa 400 miljoonan lapsen syntymä estettiin, ja sen seurauksena maan sukupuolijakaumasta on tullut pahasti vääristynyt: miehiä on noin 30 miljoonaa enemmän kuin naisia. On kuitenkin yksi ihmisryhmä, joka on jäänyt tällaisten tilasto... Lue koko vinkki »
Hulanjoen tarinat

Xiao Hong: Hulanjoen tarinat

Tässäpä on kirja, jonka olisin helposti ohittanut, ellen seuraisi suomentaja Rauno Sainion tekemisiä Instagramissa. Harvaa suomentajaa tulee näin seurattua, mutta seuraamalla Sainiota saa samalla lähes täysin kattavan näkökulman kiinasta suomennettaviin kirjoihin. Hulanjoen tarinat on pienen Punos-kustantamon julkaisu ja siksikin jäisi herkästi huo... Lue koko vinkki »
Aavekaupunki

Kevin Chen: Aavekaupunki

Maaliskuun lukulistalle mahtui sattumalta kaksikin Rauno Sainion suomentamaa taiwanilaista kirjaa, Chi Ta-wein Kalvot ja tämä Kevin Chenin Aavekaupunki. Molemmat kirjat ovat taiwanilaisia ja niitä yhdistää myös queer-tematiikka. Siinä missä Kalvot on selkeämmin scifiä, Aavekaupunki aaveineen kallistuu kenties hieman maagisen realismin puolelle. Sak... Lue koko vinkki »
Kalvot

Chi Ta-wei: Kalvot

Harvassa ovat suomentajat, joiden tuotantoa tulee erityisemmin seurattua, vaikka monia suomentajia arvossa pidänkin. Suomentajien kenttä on usein niin laaja, ettei hyvänkään suomentajan töissä ole sellaista johdonmukaisuutta, joka saisi seuraamaan tarkemmin. Kiinasta suomentava Rauno Sainio on kuitenkin poikkeus. Sillä Kalvotkin kiinnosti. Chi T... Lue koko vinkki »
Muurahaisia ja dinosauruksia

Liu Cixin: Muurahaisia ja dinosauruksia

Eräänä tavallisena liitukauden päivänä Maan ensimmäisen sivilisaation siemen alkoi itää, kun muurahaiset ja dinosaurukset löysivät toisensa. Liu Cixinin tarinat ulottuvat yleensä kauas sekä ajassa ja paikassa, vaikka ne monesti ovatkin aluksi sidottuja omaan aikaamme tai menneeseen. Muurahaisia ja dinosauruksia kuvaa Maan historiaa yhdistäen ai... Lue koko vinkki »
Tarinoita Saharasta

Sanmao: Tarinoita Saharasta

Nyt on käsillä jonkinasteinen kulttuuritekojulkaisu. Tarinoita Saharasta on ensimmäinen kiinasta suomennettu taiwanilaisen kirjailijan teos. Se ei tosin kerro elämästä Taiwanissa, vaan sen tapahtumat sijoittuvat Länsi-Saharaan. Kirjailija on kuitenkin Taiwanissa hyvin tunnettu ja arvostettu. Sanmao on Chen Mao-pingin (陳懋平, 1943–1991) taiteilijan... Lue koko vinkki »
Pallosalama

Liu Cixin: Pallosalama

Kiinalainen Liu Cixin nousi maailman maineeseen Muistoja planeetta maasta -trilogiansa ansiosta, joka on saavuttanut huomiota myös Suomessa Aula & Co:n julkaistua koko trilogian suomenkielisenä laitoksena. Alun perin vuonna 2004 Kiinassa ilmestynyttä Pallosalamaa pidetään itsenäisenä esiosana trilogialle ja on upeaa, että Aula & Co ja suome... Lue koko vinkki »
Puolikuu

Chi Zijian: Puolikuu

Evenkeistä en ennen Puolikuu-romaania tiennyt mitään. Nyt kun pääsin kuuntelemaan 90-vuotiasta evenkinaista, tiedän jotain. Evenkinainen istuu oman kotansa tulisijan äärellä ja minä luen kirjan omassa kodissani. Niin elävästi ja moniaistisesti evenkinainen pitkää elämäänsä ja heimonsa vaiheita monen sukupolven ajalta muistelee, että kirjaa luk... Lue koko vinkki »
Jättömaa

Chen Qiufan: Jättömaa

Harvemmin tulee erikseen noteerattua kirjojen kansia, mutta nostetaan nyt heti Tuomo Parikan upea kansi esille: se huutaa kyberpunkia kaikessa violetinpinkissä loisteessaan. Kansi on todella kutsuva. Välillä tuntuu, että kiinalainen kirjallisuus on yhtä kulttuurivallankumouksen kertaamista. Onneksi näin ei ole, vaan muutakin suomeksi saadaan. Jä... Lue koko vinkki »
Näkymättömyysviitta

Ge Fei: Näkymättömyysviitta

No niin! Kiinalaista naiskirjailijaa ei saatu luettavaksi vieläkään, mutta sentään vähän modernimpaa Kiinaa, eikä vain kulttuurivallankumouksen muisteluja! Näkymättömyysviitan päähenkilö Cui asuu Pekingissä ja tekee työkseen huippuluokan vahvistimia tosihifisteille. Työ on mielenkiintoista, mutta tuottaa vain niukan elannon. Vaimo jätti ja mies kai... Lue koko vinkki »
Elämänkaari

Yu Hua: Elämänkaari

Elämänkaari muistuttaa valtaosaa lukemistani kiinalaisista kirjoista: siinä kuvataan elämää ennen vallankumousta ja sitten kommunistien valtaannousun ja kulttuurivallankumouksen seurauksia. Eikä siinä mitään, Elämänkaari on oikein oivallinen kirja, mutta toisaalta olisi mukava saada Kiinasta vähän monipuolisempiakin kuvauksia. Missäköhän ovat esime... Lue koko vinkki »
Kolme porttia

Han Han: Kolme porttia

Olen lukenut jonkun verran kiinalaista kirjallisuutta ja lukemassani pääpaino on ollut kulttuurivallankumouksen aikaisten sukupolvien kokemuksissa. Sellaista olen lukenut nyt jo useamman kirjan verran. On Kiinassa nuorempiakin sukupolvia! Han Han, joka on ilmeisesti todellinen kiinalainen kulttuurisupertähti, on syntynyt vuonna 1982 ja siten omaa s... Lue koko vinkki »
Xu Sanguanin elämä ja verikaupat

Yu Hua: Xu Sanguanin elämä ja verikaupat

Jos olet koskaan pohtinut, miksi verenluovutuksesta ei makseta rahallista korvausta, tästä kirjasta se selviää. Xu Sanguanin elämä ja verikaupat kertoo Xu Sanguanista, joka jo nuorena miehenä oppii, että myymällä verta tienaa hyvin. Kotikylässä pidetään vahvoina vain miehiä, jotka ovat käyneet myymässä vertaan, ja maksettu 35 yuanin korva... Lue koko vinkki »
Synkkä metsä

Liu Cixin: Synkkä metsä

Synkkä metsä sai odottaa vuoroaan pitkään, ensin kirjastossa, sitten omassa hyllyssä. Välttelin mieskirjailijoita ja onhan tämä aika järkäle ja ehkä vähän unohtui jo, mitä hyvää ensimmäisessä osassa oli. Sitten tartuin ja luin ja, no, kannatti. Synkkä metsä jatkaa Kolmen kappaleen probleeman tarinaa. Ihmiskuntaa uhkaavat teknologialtaan ylivoima... Lue koko vinkki »
Täydellinen rikos

A Yi: Täydellinen rikos

Nuori, juuri lukionsa päättänyt mies houkuttelee koulutoverinsa luokseen, tappaa tämän ilman sen suurempaa motiivia ja lähtee sitten pakomatkalle. Kirjan nimi johtaa vähän harhaan. Kyse ei ole täydellisen rikoksen suunnittelemisesta; murha tehdään kirjassa nopeasti, eikä se vaikuta erityisen täydelliseltä, ainakaan jos täydellisen rikoksen määri... Lue koko vinkki »

Yu Hua: Kiina kymmenellä sanalla

Vuonna 1960 syntynyt Yu Hua on yksi Kiinan tunnetuimmista kirjailijoista. Kuten muutkin sukupolvensa ihmiset on Yu Hua kokenut elämänsä aikana Maon valtakauden, kulttuurivallankumouksen ja Kiinan räjähdysmäisen taloudellisen nousun. Päällisin puolin nyky-Kiinalla ei ole mitään yhteistä vuosikymmenten takaisen köyhän maan kanssa, jossa ainoa vaihtoe... Lue koko vinkki »
Pimeä voima

Mai Jia: Pimeä voima

Mai Jian edellinen suomennettu teos Koodinmurtaja kertoi Kiinan huippusalaisessa koodiyksikössä 701 työskentelevästä koodinmurtajasta. Kryptoanalyysin parissa jatkaa myös Pimeä voima, joka vie lukijan takaisin yksikön 701 maailmaan. Tällä kertaa kirja on jaettu neljään osaan, joista jokainen kertoo yhden poikkeuksellisen yksilön tarinan. Ah Bing... Lue koko vinkki »
Kolmen kappaleen probleema

Liu Cixin: Kolmen kappaleen probleema

Kiinalaisen Liu Cixinin vuonna 2007 ilmestynyt romaani päätyi tietoisuuteeni ja lukulistalleni vuoden 2014 englanninnoksen ja viimeistään vuonna 2015 tulleen Hugo-palkintovoiton myötä. Senkin jälkeen vaadittiin vielä vuonna 2018 ilmestynyt suomennos, että kirja pääsi luettavaksi, mutta olipahan odotuksen arvoinen! Kolmen kappaleen probleema on k... Lue koko vinkki »
Koodinmurtaja

Mai Jia: Koodinmurtaja

Koodinmurtaja aloittaa kertomalla eteläkiinalaisen suolakauppiassuvun käänteistä. Nuori Rong Zilai lähetetään ulkomaille unientulkitsijan oppiin, mutta päätyykin opiskelemaan matematiikkaa ja kotiin palatessaan perustaa nimeään kantavan akatemian. Näistä käänteistä päästään parin sukupolven kautta kirjan varsinaiseen päähenkilöön, Rongin sukuun ... Lue koko vinkki »