Nimeni on Oliva Denaro

Viola Ardone: Nimeni on Oliva Denaro

Korjaava avioliitto? Mitä sellainen oikein on? Mitä se korjaa? Tällainen termi tuli itselleni Oliva Denaron tarinan myötä tutuksi. Ja sehän tarkoittaa jotain aivan kamalaa: jouduttuaan raiskatuksi nainen voi avioitua pahantekijänsä kanssa, jolloin hän välttää yleisen häpeän, ja samalla raiskaajakin saattaa pitää kunniansa. Näin siis Sisiliassa 1960... Lue koko vinkki »
Pyöräilyn lumo ja sen historia

Jody Rosen: Pyöräilyn lumo ja sen historia

Amerikkalainen Jody Rosen on pyöräillyt pienestä pitäen, ja pitää pyöräilystä nimenomaan liikkumismuotona, ei niinkään urheilumielessä. Pyöräilyn lumo ja sen historia kuljettaa Rosenia maapallon ympäri Brooklynin hipsterialueilta Bangladeshin slummeihin, Himalajalta Huippuvuorille. Joka paikasta löytyy tietenkin pyöräilijöitä. Jody Rosenin näkökulm... Lue koko vinkki »
Halun politiikka

Amia Srinivasan: Halun politiikka : 2020-luvun feminismi

Toisinaan kirjoilla on kauniit kannet, toisinaan ei. Halun politiikka menee jälkimmäiseen kategoriaan: tämän kirjan kannet eivät onnistu herättämään lukuhalua. Suomenkielinen nimikin on vähän laimea. Alkuteoksen kansi ei ole sen kummempi, mutta englanninkielinen nimi The Right to Sex on iskevämpi ja tarttuu heti yhteen kirjan peruskysymyksistä. Onk... Lue koko vinkki »
Loistavat kasvit

Stefano Mancuso ja Alessandra Viola: Loistavat kasvit : Mitä tiedämme kasveista ja niiden älykkyydestä?

Kasvitko älykkäitä, älkää nyt viitsikö! Stefano Mancuson kirja herätti huomion provosoivalla otsikoinnillaan, ja siihen kirjoittaja ja kustantaja ovat varmasti tähdänneetkin. Mutta miten kasvien kohdalla määritellään älykkyys? Firenzessä kasvineurobiologian laboratoriota johtava tutkija Stefano Mancuso näkee kasvit solujensa yhteisönä: kuin yhde... Lue koko vinkki »

Pini Mazza Padoa-Schioppa: Jännä tiedekirja

Tee ja testaa, totea tai ylläty on Jännän tiedekirjan resepti. Siinä pienenkään lukijan ei tarvitse jäädä pelkästään katsojan rooliin, vaan hän pääsee (ja etenkin haluaa) mukaan tekemään kokeita. Kirjan kokeet on jaeoteltu viiden eri teeman alle alkaen vedestä ja päättyen reaktioihin. Viimeksi mainittu osio onkin se, joka vaatii eniten ja niinpä... Lue koko vinkki »

Madeline Miller: Akhilleen laulu

Patrokles on jo syntyessään pettymys isälleen kuninkaalle ja sopivan onnettomuuden sattuessa, kuningas häätää poikansa maastaan. Patrokles päätyy poikien harjoitusleiriin, jossa hän tapaa jo legendaarisen Akhilleen. Pojat ystävystyvät nopeasti ja ovat pian erottamattomia. Ystävyys muuttuu rakkaudeksi, eikä Akhilleen jumalallinen äiti, tai edes sota... Lue koko vinkki »

Massimiano Bucchi: Kuinka voitetaan Nobelin palkinto

Nobelin palkintoa voi varmaankin hyvällä syyllä kutsua maailman tunnetuimmaksi palkinnoksi. Yli vuosisadan ajan se on muokannut tieteen ja tieteentekijöiden julkisuuskuvaa, mikä ei ole aina ollut aivan ongelmatonta. Massimianon Bucchin kirja avaa mielenkiintoisesti palkinnon historiaa ja esittelee lukuisia tunnettuja, ihailtuja ja myös pahamaineisi... Lue koko vinkki »
Elämän ilo

Goliarda Sapienza: Elämän ilo

Mikä urakka! Elämän ilo on vaatimattomat 722 sivua pitkä, ja se kertoo Modestasta, joka syntyy Sisiliassa 1900-­luvun alussa. Elämä kuljettaa hänet köyhästä kodista luostarin kautta italialaisen aatelisperheen linnaan, ja Modestan kehityksen kautta lukija saa tutustua vuosisadan alun erilaisiin aatteisiin ja elämäntapoihin. ­ Luin tämän kirjan melk... Lue koko vinkki »
Työpäiväkirjat

Leonardo da Vinci: Työpäiväkirjat

Renessanssiajan ehkä merkittävin mies Leonardo da Vinci (1452–1519) jätti jälkeensä merkillisen kirjallisen perinnön. Muistiinpanoja ja luonnoksia arvellaan olleen alun perin jopa 100 000 sivua, säilyneitä on 14 000. Näistä fragmentaarisista dokumenteista Laura Lahdensuu on poiminut ja suomentanut Työpäiväkirjat. Leonardo da Vinci, jolla ei ollu... Lue koko vinkki »

Jonathan Carroll: Valkoiset omenat

Toinen Carroll-suomennos Valkoiset omenat ei ole edellistä tolkullisempi, mutta aivan yhtä kiehtova. Carroll osoittautuu todellakin erinomaiseksi ja omaperäiseksi kirjailijaksi, jonka tarinat osaavat yllättää. Vincent Ettrichillä on ongelma: hän on kuollut. Jostain syystä Ettrich on kuitenkin palautettu elävien kirjoihin. Paljastuu, että hänellä... Lue koko vinkki »

Jonathan Carroll: Naurujen maa

Naurujen maa vaikutti kansiensa perusteella mielenkiintoiselta tapaukselta. Neil Gaimanin suositukset ratkaisivat: tämä täytyy lukea. Kannatti, ja suosittelen kirjaa ehdottomasti muillekin oudon ja taianomaisen ystäville. Kirja kertoo miehestä, joka ihailee erästä lastenkirjojen kirjoittajaa yli kaiken. Hän haluaa kirjoittaa tämän elämäkerran ja... Lue koko vinkki »

Stefano Benni: Baol

Baol on hyvin mielenkiintoinen pieni tieteiskuvitelma. Sen oudon uhkaava totalitaristinen lähitulevaisuus on koti baol-velho Bedrosian Melkior Baolille, joka saa tehtäväkseen pelastaa koomikkotähti Grapataxin maineen. Ja mikä onkaan Bedrosian Melkior Baolin salaisuus, jota hän on aina jahdannut? Stefano Bennin mielikuvitus on surrealistinen ja o... Lue koko vinkki »