Shuggie Bain

Douglas Stuart: Shuggie Bain

Shuggie on 1980-luvun alussa pieni poika repaleisesta perheestä Glasgow'sta. Hänen isänsä on taksikuski ja äitinsä juoppo. Niin, ei kai sitä sen selkeämmin voi ilmaista. Shuggien kaksi vanhempaa sisarusta ovat jo teini-ikäisiä, syntyneet äidin ensimmäisessä avioliitossa. Isä hylkää perheen sur­kealle asutusalueelle suljetun hiilikaivoksen taakse. J... Lue koko vinkki »
Aikani Amerikassa

Sally Salminen: Aikani Amerikassa

Suomi oli 1930-luvun alussa maatalousyhteiskunta, jonka vaurastumisen vuodet vasta siinsivät horisontissa. Pulakautta pahensi osaltaan New Yorkin pörssiromahduksesta alkanut suuri lama. Taantumastaan huolimatta kehittyvä ja teollistuva Amerikka veti siirtolaisia puoleensa. Monen muun tavoin Sally Salminenkin lähti tuolloin sisarensa kanssa Atlan... Lue koko vinkki »
Hollantilainen talo

Ann Patchett: Hollantilainen talo

Amerikkalainen Ann Patchett on pitkän linjan kirjailija, jonka esikoisromaani The Patron Saint of Liars ilmestyi jo 1992. Patchettin aikaisempaa tuotantoa ei ole suomennettu; tämä uusin romaani vuodelta 2019 on ensimmäinen suomennos. Minun luettavakseni se osui vähän sattumalta. Kustantamon kuvastosta se oli mennyt ohi, mutta törmäsin kirjaan sattu... Lue koko vinkki »
Valoisa kaupunkini

Ulrika Gustafsson: Valoisa kaupunkini : Sally Salmisen elämä ja teokset

Ahvenanmaalainen Sally Salminen (1906-1976) kirjoitti Katrinan, kansainvälisesti yhden kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisista romaaneista. Romaanin suuresta arvostuksesta kertoo jotakin se, että Salmiselle ehdotettiin Nobelin palkintoa jopa kolmena vuonna peräkkäin. Siitäkin huolimatta tämä aikanaan huimaavan kuuluisa kirjailijatar... Lue koko vinkki »
Ne, joita emme unohda

Victoria Hislop: Ne, joita emme unohda

Historiallinen lukuromaani Ne, joita emme unohda kertoo kreikkalaisen Koraliksen perheen elämästä vuosina 1930-1985, jolloin Kreikka kävi läpi useita vaikeita jaksoja: toisen maailmansodan aikainen natsimiehitys ja 100 000 ihmistä tappanut nälänhätä, sen jälkeen sisällisota, vallankaap­paukset, sotilasjuntta… Kreikan kansa jakaantui vastakkais... Lue koko vinkki »
Maitomies

Anna Burns: Maitomies

Maitomies oli yllättäjä, kustantajaa myöten – mistä lähtien Docendo on romaaneja julkaissut? Mutta hyvä että julkaisi ja kas kun tätä ei jo viime vuonna tehty suomeksi, onhan tässä palkintoa niskassa Bookerin ja parin muunkin verran. Tapahtumat sijoittuvat nimettömään ympäristöön, mutta kovin paljon ei tarvitse nimettömyyden verhoa raottaa, jott... Lue koko vinkki »
Jakarandapuun lapset

Sahar Delijani: Jakarandapuun lapset

Kauniin kannen sisälle kätkeytyy inhottavia tarinoita, mutta onneksi Jakarandapuun lapset ei ollut ihan niin synkkä kuin olisi voinut olla. Iranin islamilaisen vallankumouksen kauhuissa 1980-luvulla kuitenkin ollaan ja ihmisiä vangitaan ja teloitetaan mielivaltaisesti. Kidutus- ja kärsimyskuvausten sijaan pääpaino on kuitenkin lapsissa. Azar syn... Lue koko vinkki »

Frank Martela: Elämän tarkoitus : Suuntana merkityksellinen elämä

Jonakin päivänä musiikki loppuu. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Mutta hiljaisuuden odottelussa ei ole mitään järkeä. Jos luet tätä, musiikki soi yhä sinulle. Mene siis tanssimaan. Elämän tarkoituksen etsiminen on yksi merkittävimmistä modernin ajan ajattelijoita ja filosofeja työllistäneistä tehtävistä. Tutkija ja psykologian dosentti ... Lue koko vinkki »

Claes Andersson: Seuraavaksi Jätkäsaari

Tätä kirjaa olen vaalinut suurella lämmöllä ja lukenut sitä hitaasti ja nautiskellen, ajatuksen kanssa ja jääden välillä miettimään lukemaani. Claes Andersson kuului niihin ihmisiin, joita arvostan ja jonka kohtaaminen jätti jäljen. Olen aina pitänyt hänen teksteistään, jotka huokuvat viisautta, itsensä peliin heittämistä ja silti hienoista vaat... Lue koko vinkki »
Missä musiikki alkoi

Lars Sund: Missä musiikki alkoi

Pietarsaarelainen säveltäjä Alf Holm teki kansainvälisen läpimurtonsa Tom of Finland -oopperalla. Nimeämättömäksi jäävä kertoja haluaa nyt tehdä kirjan Holmin elämästä. No, Lars Sundin kertojat nyt tunnetaan, eikä varsinaisesti luotettavuutensa tai johdonmukaisuutensa vuoksi. Niinpä täytyy lähteä ainakin yhtä sukupolvea kauempaa liikkeelle, mielell... Lue koko vinkki »
Ihminen on herkkä eläin

Rafael Donner: Ihminen on herkkä eläin : omaelämäkerrallinen essee

Tartuin tähän kirjaan silkasta uteliaisuudesta ja minusta se on hyvä syy. Rafael Donner on nuori ja niin, jos ei muuta hänestä tiedä, niin Jörn Donnerin poika. Yhtään kirjaa isältä en ole lukenut, mutta jostain kumman syystä poika kiinnosti. Eikä ollenkaan huono valinta, sillä Ihminen on herkkä eläin on erittäin mielenkiintoinen kirja, essee. Ra... Lue koko vinkki »
Paluu

Victoria Hislop: Paluu

Etsin kirjoja Kreikasta ja löysin Victoria Hislopin. Saari ja Elämänlanka olivat molemmat sen verran huimaavaa luettavaa, että tiesin jatkossakin tarttuvani jokaiseen vastaantulevaan Hislopin tarinaan. Paluu on viihdyttävä kattaus fiktiota ja tiukkaa historiallista faktaa. Kreikan sijaan nyt tarinan näyttämönä on Espanjan tuhoisa sisällissota. P... Lue koko vinkki »
Muoti

Muoti : tyylit ja vaatteet kautta aikojen

Muoti : tyylit ja vaatteet kautta aikojen on massiivinen mutta kaunis kirja, jossa käydään läpi muotisuuntaukset esihistoriallisista ajoista nykypäivään saakka. Vuosisata ja -kymmen kerrallaan voi nähdä ja lukea asujen ja muodin muuttumisesta. Kirja on mielenkiintoinen ja kattava, kuvitus on erittäin onnistunut. 1800-luvun puvuista on monia piir... Lue koko vinkki »
Todennäköinen tarina

Karin Alvtegen: Todennäköinen tarina

Helena ja Martin ostavat vanhan kartanon Norlannista ja perustavat pienen hotellin, tosin korjattavaa, järjestettävää ja hoidettavaa on paljon. Helena pääsee lähelle lapsuutensa kesiä: täällä hän vietti elämänsä parhaat kesät ja sen saman hän haluaa tarjota myös tyttärelleen Emelielle. Perhe pääsee toteuttamaan kaikkien tukholmalaisten haaveen, poi... Lue koko vinkki »
Apinatalo

Sara Gruen: Apinatalo

Apinatalo alkaa hyvin, Sara Gruen tempaa kerronnallaan mukaansa ensimmäisestä sivusta lähtien. Bonobot ovat simpanssien näköisiä ihmisapinoita, joita kohdellaan hyvin kielilaboratoriossa, missä tutkitaan ihmisapinoiden älykkyyttä ja kielellistä lahjakkuutta inhimillisin keinoin. Kaikki eivät kuitenkaan näytä olevan samaa mieltä. Vauhdikkaan a... Lue koko vinkki »
Toinen aika, toinen elämä

Leif GW Persson: Toinen aika, toinen elämä

Vuonna 1975 joukko nuoria saksalaisterroristeja valtasi Tukholmassa Länsi-Saksan suurlähetystön. Välikohtaus päättyi parin panttivangin surmaamiseen sekä räjähdykseen. Vuonna 1989 ilmeisen epämiellyttävä tilastokeskuksen työntekijä puukotetaan kotonaan hengiltä. Poliisitutkinnan johtoon asetetaan ääliömäinen Evert Bäckström, joka urautuu murhatutki... Lue koko vinkki »
Kesän kaipuusta hyiseen viimaan

Leif GW Persson: Kesän kaipuusta hyiseen viimaan

Amerikkalainen toimittaja putoaa korkean opiskelijatalon ikkunasta Tukholmassa ja kuolee. Tapaus näyttää selvältä itsemurhalta, mutta tutkittavahan sitä poliisin on. Pian käy ilmi, että toimittaja oli Ruotsissa kirjoittamassa kiusallista kirjaa, jossa pääministeri Olof Palme sekoitetaan mukaan kansainväliseen vakoiluun. Palmen väitetään olleen ensi... Lue koko vinkki »
Päivää, isä

Michael Nyqvist: Päivää, isä

Kävelin muutaman kerran tämän kirjan ohi, ennen kuin käsitin, mikä se on. Jokin tuttu juttu siinä kiehtoi ja onneksi otin sen käsiini. Päivää, isä kertoo tunnetun ruotsalaisen näyttelijän, Michael Nyqvistin (muun muassa Millennium-trilogia) muistelmat siitä, millaisena hän isähahmon kokee. Hyvin nuorena Michaelille selviää, että hän on adoptoitu... Lue koko vinkki »

Henning Mankell: Savuna ilmaan

Mankellin uusin suomennettu trilleri on jälleen osoitus kirjailijan melkoisesta muuntautumiskyvystä ja ehtymättömästä vimmasta kirjoittaa. Kannattaa lukea myös kirjan esipuhe! Päähenkilönä on tällä kertaa nuori naissyyttäjä, joka vasta on aloittanut työnsä suhteellisen pienessä kaupungissa Smoolannissa. Kun eräältä luodolta löytyy vanha pääkallo... Lue koko vinkki »