Mahdollistajat

Frank Vogl: Mahdollistajat : Miten länsi tukee kleptokraatteja ja korruptiota vaarantaen demokratiamme

Viime aikoina on kirjoitettu paljon siitä, miten autokraattiset hallinnot lisääntyvät ja voimistuvat ympäri maailman, ja kuinka tämä kehitys on samalla heikentänyt demokratian kehitystä. Hieman vähemmän on kuitenkin kirjoitettu siitä, miten länsimaiset demokratiat ovat itse edesauttaneet tätä negatiivista kehitystä. Frank Voglin Mahdollistajat osoi... Lue koko vinkki »
Totuudenjälkeinen

Lee McIntyre: Totuudenjälkeinen

Paljon puhuttu "totuudenjälkeinen aika" on kirvoittanut jo monia erinomaisia kirjoja, mainittakoon vaikka loistava Totuuden jälkeen: Miten media selviää algoritmien ja paskapuheen aikana. Lee McIntyren lyhyehkö opas aiheeseen on silti tervetullut lisä, sillä sen näkökulma keskittyy erityisesti syihin, joista saamme kiittää nykyistä tilannetta. McIn... Lue koko vinkki »
Skaala

Geoffrey West: Skaala

Alaotsikolla on sen verran mittaa, etten viitsinyt sitä otsikkoon lisätä, mutta täräytetään se tähän: Elämän ja kuoleman universaalit lait eliöissä, suurkaupungeissa ja yhtiöissä. Jos kirjan varsinainen nimi jättääkin aiheen vähän avoimeksi, tämä alaotsikko täsmentää mukavasti. Geoffrey West käsittelee kirjassaan eliöihin, suurkaupunkeihin ja yh... Lue koko vinkki »
Internet-ansa

Matthew Hindman: Internet-ansa : Kuinka digitaalinen talous synnyttää monopoleja ja rapauttaa demokratiaa

Internetiin on alusta lähtien ladattu paljon idealistisia odotuksia. Internetin ensinnäkin ajateltiin olevan jälkiteollinen vertaisverkko, joka poistaisi viestinnästä hierarkian. Internetin myötä esimerkiksi uutiset ja poliittinen keskustelu muuttuisivat aina vain moniäänisemmiksi, kun uutislähteet lisääntyisivät. Tälle ajatukselle oli tietysti näe... Lue koko vinkki »

David Reich: Keitä olemme ja miten päädyimme tähän : muinais-dna ja ihmisen menneisyyden uusi tiede

Mitä muinais-dna:n tutkiminen voi kertoa meille esihistoriastamme? David Reichin uutuuskirja esittelee genetiikan uusimmat tutkimustulokset ja mitä niiden perusteella voidaan päätellä muinaisten väestöjen liikkumisesta ja kehityskaarista. Saadut tulokset pistävät harmittelemaan kirjoitetun historian lyhyttä historiaa, sillä mitään staattista tai py... Lue koko vinkki »
Pehmeät koneet

Richard A. L. Jones: Pehmeät koneet : Nanoteknologia ja elämä

Richard A. L. Jonesin Pehmeät koneet : Nanoteknologia ja elämä on maallikoille suunnattu tietokirja, joka pyrkii kertomaan nanoteknologiasta ja sen sovelluksista. Näin tämän kirjan Helsingin kirjamessuilla ja laitoin lukulistalle, koska välillä pitää lukea luonnontieteiden teoksia, jotta mielessäni olisi muutakin kuin humanismia. Scifin fanina t... Lue koko vinkki »
Kirahvi, Kaani ja minä

Roald Dahl: Kirahvi, Kaani ja minä

Ollin naapurissa on kiehtova, autio puutalo. Jos Olli vain omistaisi tuon rakennuksen, hän perustaisi sinne makeiskaupan. Siellä hän sitten möisi mitä ihmeellisimpiä makeisia ja tekisi lapset onnellisiksi. Eräänä päivänä vanhaan taloon muuttaa liikeyritys. He eivät myy makeisia vaan ikkunapesuja. Ilman tikkaita. Olli lyöttäytyy mukaan tähän pelikaa... Lue koko vinkki »

Philip Ball: Kirkas maa : Miten värit syntyivät

Värit on helppo ottaa itsestäänselvyyksinä. Taidemaalareilla ei kuitenkaan ole ollut täyttä palettia käytössä aina, vaan erilaisia pigmenttejä on kehitelty vuosien varrella. Maalien ominaisuudet, saatavuus ja hinta ovat vaikuttaneet paljon siihen miten on maalattu. Kemisti Philip Ball on tarkastellut värien kehitystä, aina kivikauden luolamaalau... Lue koko vinkki »

John Hudson: Suurin tiede : kemian historia

Kemia on ainakin tämän kirjan perusteella tieteistä suurin. Kemian vaikutuspiiriin kuuluu kieltämättä paljon inhimillistä toimintaa. Suurin tiede kertoo, mistä kemia on saanut alkunsa ja miten sen opit ja menetelmät ovat ajan mittaan muuttuneet. Varoituksen sanana todettakoon, että John Hudson tuntuu kirjoittaneen teoksen lähinnä kemian opiskeli... Lue koko vinkki »

Dava Sobel: Longitudi

Merimatkailu on ollut aikoinaan hyvin vaarallista. Merkittävä osa ongelmaa on ollut pituuspiirin selvittäminen: pitkään merimiesten oli mahdotonta määrittää pituuspiirinsä täsmällisesti (leveyspiirin määrittäminen käy helpommin). Tämän seurauksena Iso-Britannia julisti vuonna 1714 Longitude Actin, joka lupasi mittavat rahapalkinnot henkilölle, joka... Lue koko vinkki »

Richard Dawkins: Jumalharha

Vastikään suomennettu Jumalharha on evoluutiobiologi Dawkinsin täyslaidallinen uskontoa vastaan. Kirjassa Dawkins todistaa, kuinka Jumalan olemassaolo on erittäin, erittäin epätodennäköistä ja kuinka uskonnot ovat sekä tarpeettomia että suorastaan vaarallisia. Teos on viihdyttävää ja opettavaista luettavaa, varsinkin uskonnollisille ihmisille... Lue koko vinkki »

Samuel P. Huntington: Kulttuurien kamppailu ja uusi maailmanjärjestys

Kun suuret ideologiat eivät enää Neuvostoliiton romahduksen jälkeen riittäneet selittämään maailmaa, käännyttiin kulttuureihin. Huntingtonin teos selittää nykymaailman (kirja on kirjoitettu 1996 ja siten hieman vanhentunut) tilan kulttuurien välisenä konfliktina. Kirja antaa mielenkiintoisia näkemyksiä kulttuurien nykytilaan, maailman erilaisten... Lue koko vinkki »
Tykit, taudit ja teräs

Jared Diamond: Tykit, taudit ja teräs : Ihmisen yhteiskuntien kohtalot

13 000 vuotta 400 sivussa! Jared Diamond tiivistää brutaalisti, tuloksena mielenkiintoinen ja kiehtova kertomus siitä, miksi eurooppalaiset valtasivat koko maailman. Kirjan nimi tiivistää ne ilmeiset syyt, joilla eurooppalaista valtaa levitettiin, mutta miksi tykit, taudit ja teräs olivat nimenomaan eurooppalaisten puolella? Diamond tutkii as... Lue koko vinkki »

Albert-László Barabási: Linkit : verkostojen uusi teoria

Barabásin kirjan keskeisin ajatus on teoria mittakaavattomista verkostoista. Niitä löytyy joka puolelta: Internetistä, solubiologiasta, fysiikasta, talouselämästä, tautiepidemoista, Hollywoodista... Barabási tutkii verkostoja monelta eri kantilta ja vaikka ainakin Tampereella kirja löytyi matematiikkahyllystä, se leikkaa montaa eri tieteenalaa. Bar... Lue koko vinkki »