Gwendy

Richard Chizmar ja Stephen King: Gwendy

Stephen Kingin ja Richard Chizmarin Gwendy kokoaa yksiin kansiin kolme pienoisromaania. Tammi julkaisi nämä pienoisromaanit myös yksittäisinä äänikirjoina. "Gwendyn lippaassa" tuntematon henkilö antaa 12-vuotiaalle Gwendylle puisen lippaan. Lippaassa on kahdeksan nappia, joita painamalla tapahtuu pahoja asioita. Samalla kun Gwendy alkaa saavutta... Lue koko vinkki »
Paratiisi

Abdulrazak Gurnah: Paratiisi

"Jos maan päällä on helvetti, se on täällä." Kaukana paratiisista siis, kerrottakoon heti alkuun, kumottakoon kirjan nimi Paratiisi. Kahlaillaan pitkin itäisen Afrikan viidakkoja vaaroista piittaamatta kauppamatkoilla kylissä alkuperäiskansojen parissa. Matkoille mukaan lopulta on päässyt Yusuf, joka 12 vuoden iässä joutui velanpantiksi "setä" ... Lue koko vinkki »
Loppuelämät

Abdulrazak Gurnah: Loppuelämät

Vuoden 2021 kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaja Abdulrazak Gurnah syntyi vuonna 1948 Sansibarin sulttaanikunnassa. Millainen paikka on Sansi­bar? Tässä pienessä itäafrikkalaisessa saarivaltiossa asui alkujaan mustia af­rikkalaisia, kunnes 1600-luvun päätteeksi saaret siirtyivät Portugalin hallin­nasta Omanin sulttaanin alaisuuteen ja saarille m... Lue koko vinkki »
Äitimme oli sarjamurhaaja

Gregg Olsen: Äitimme oli sarjamurhaaja

Äitimme oli sarjamurhaaja käsittelee Shelly Knotekia ja hänen perhettään. Shelly, äiti ja pinnallisen hurmaava nainen, oli osallisena ainakin kolmen ihmisen kuolemaan.  Shelly Knotekin lapsuus oli lannistava: hänen äitinsä oli alkoholisti ja hylkäsi Shellyn tämän isän ja uuden puolison luokse. Kun Shelly oli teini-ikäinen, hänen äitinsä pah... Lue koko vinkki »
Kukaan ei puhu tästä

Patricia Lockwood: Kukaan ei puhu tästä

Kirjailija, runoilija ja esseisti Patricia Lockwood (s. 1982) nousi maineeseen vuonna 2013 Rape Joke -proosarunollaan. Olen jopa lukenut sen, Anni Sumari suomensi sen yhdysvaltalaista nykyrunoutta esittelevään Meren­vaahdon palatsi -kokoelmaansa. Sittemmin Lockwood on kirjoittanut paljon kehutun Priestdaddy-muistelmateoksen ja nyt sitten tämän esik... Lue koko vinkki »
Auschwitzin kirjastonhoitaja

Antonio Iturbe: Auschwitzin kirjastonhoitaja

Auschwitz-Birkenau on helvetti maan päällä, mutta siellä toivoa todella tarvitaankin, oli se kuinka vähäistä tahansa. Yhdessä parakissa on perheleiri, jossa lapset saavat olla vanhempiensa kanssa ja käydä koulua. Dita on 14-vuotias joutuessaan Auschwitziin ja hän saa tärkeän mutta hengenvaarallisen tehtävän. Ditasta tulee Auschwitzin kirjastonhoita... Lue koko vinkki »
Kuuntelemisen polku

Julia Cameron: Kuuntelemisen polku : johdatus tarkkaavaisuuden taitoon

Kirjan takakansi lupaa, että luovuuden kuningatar Julia Cameron opettaa kuuntelemaan kanssaihmisiä ja ympäröivää maailmaa. Kuuntelun polku on Julia Cameronin ”aamusivujen luojan uusi hittiteos”. Cameron itse lupaa johdannossa opastaa lukijan syvemmän kuuntelun polulle, laajentamaan kuuntelutaitoa taso kerrallaan. Tasot ovat ympäristön, toisten ihm... Lue koko vinkki »
Vesitanssija

Ta-Nehisi Coates: Vesitanssija

Olipas jotenkin hämmästyttävän sujuvasti etenevä kirja. Jotenkin tällaiselta suuresti arvostetulta Keltaisen kirjaston kirjalta odottaisi, että kirjan parissa vierähtäisi hyvä tovi, mutta ei, tämä oli hyvin nopealukuinen, joutuisa kirja. Ja mikäpä siinä – eihän se mikään itseisarvo ole, että hyvän kirjan on oltava hidassoutuinen. Ta-Nehisi Coate... Lue koko vinkki »
Nokkosia ja ihmisiä

Paola Pigani: Nokkosia ja ihmisiä

Paola Piganin esikoisromaani Älä astu sieluuni kengät jalassa teki vaikutuksen, joten tokihan seuraava suomennos Nokkosia ja ihmisiä piti myös lukea. Tällä kertaa Pigani on vahvasti omaelämäkerrallisen aineiston äärellä, kuvaamassa nuoren tytön kasvua 1970-luvun Ranskassa. Perhe on lähtöisin Italiasta, mutta lapset ovat jo ranskalaisia. Koti on ... Lue koko vinkki »
Rotukarja

Agustina Bazterrica: Rotukarja

Pois tieltä, tofu ja nyhtökaura. Lihanhimon valtaama ihmiskunta ei halua korvikkeita, vaan aitoa asiaa. Valitettavasti tappava virus on tehnyt eläinperäisistä tuotteista vaarallisia ja kiellettyjä, joten nälän voi tyydyttää ainoastaan kaksijalkainen kanssaihminen. Onneksi ihmiskarjaa kasvatetaan ja tuotetaan nälkäisen yhteiskunnan pöytiin. Agust... Lue koko vinkki »
Houreuni

Samanta Schweblin: Houreuni

Argentiinalaissyntyisen, mutta Saksassa asuvan Samanta Schweblinin esikoisteos Houreuni nousi omalle lukulistalleni Tähtifantasia-palkinnon lyhytlistalta. Mielenkiinto heräsi, lainasin kirjastosta ja luin kertaistumalla – sen verran lyhyestä ja vangitsevasta kirjasta oli kyse. Asetelma on poikkeuksellinen. Kirjan päähenkilöt ovat Amanda ja David... Lue koko vinkki »
Älä astu sieluuni kengät jalassa

Paola Pigani: Älä astu sieluuni kengät jalassa

Vapautta rakastavat romanit, Ranskan natsimiehitys – ei se kaikista toivoa luovin yhdistelmä. Älä astu sieluuni kengät jalassa kertoo yhden romanisuvun tarinan 1940-luvun Ranskassa. Perhe joutuu keskitysleirille, koska kaiken maailman irtolaisethan eivät vapaana kuljeksi, olkoonkin että romanit ovat osansa tehneet muun muassa taistellen ensimmäises... Lue koko vinkki »
Sade lankeaa

Ros Wynne-Jones: Sade lankeaa

Sade lankeaa kuvaa avustustyöntekijän elämää silloisessa eteläisessä Sudanissa, nykyisessä Etelä-Sudanissa 1990-luvun kansanmurhien aikaan, keskellä sotaa ja nälänhätää. Kolmen avustustyöntekijän on tarkoitus käydä vain tutustumassa Adekin kylään, lentokoneen pitäisi jättää heidät paikalle ja tulla pian hakemaan, mutta väliin osuu pommi-isku, jo... Lue koko vinkki »
Menneisyyden kaiku

Rivers Solomon: Menneisyyden kaiku

Oletko koskaan kohdannut kirjallisuudessa sukupolvialusta, jossa kaikki olisi kunnossa? Ehkä onnelliset sukupolvialukset ovat vain niin tylsä aihe, ettei kukaan halua kirjoittaa sellaisesta. Menneisyyden kaiun esittelemä HSS Matilda ei ainakaan lukeudu niihin hyväntuulisiin, turvallisiin sukupolvialuksiin. Hurmahenkinen uskonnollisuus jyrää, ala... Lue koko vinkki »
Pienen pieni maa

Gaël Faye: Pienen pieni maa

Kirjan otsikon pieni maa on Burundi, Belgiaa pienempi valtio Afrikassa. Suomalaisille maa voi olla vieras, mutta sen naapurissa on toinen pieni maa, suomalaisille tutumpi Ruanda. Maa on valitettavasti tuttu lähinnä kansanmurhastaan, jossa hutut murhasivat tutseja. Sama konflikti hutujen ja tutsien välillä näkyi myös naapurimaan puolella. Pienen ... Lue koko vinkki »
Puhelinkeskusteluja

Roberto Bolaño: Puhelinkeskusteluja

Roberto Bolaño (1953–2003) oli chileläinen kirjailija, joka muutti perheineen Chilestä Meksikoon 1960-luvulla. 1970-luvulla Bolaño palasi tukemaan Salvador Allenden vasemmistohallitusta, mutta sen kaaduttua Pinochet'n sotilasvallankaappaukseen, Bolaño pakeni Meksikoon ja sieltä Espanjaan. Ei siis ihme, että Puhelinkeskusteluja-novellikokoelmassa... Lue koko vinkki »
Luukellot

David Mitchell: Luukellot

Uusi David Mitchellin kirja on aina jotain kiinnostavaa, sen verran jykevän vaikutuksen Pilvikartasto aikanaan teki. Luukellot ei ole poikkeus. Tapahtumat alkavat 1980-luvulta, kun teini-ikäinen Holly Sykes karkaa riidan jälkeen kotoaan, muuttaakseen yhteen poikaystävänsä kanssa. Poikaystävä osoittautuu petolliseksi, joten Holly on omillaan. ... Lue koko vinkki »
Hiekka

Hugh Howey: Hiekka

Hugh Howey nousi kartalle Siilo-saagan myötä. Suomessakin kirjat ovat liikkuneet siinä määrin vilkkaasti, että Howeytä on suomennettu enemmänkin. Vuoron on saanut Hiekka, joka paketoi samoihin kansiin viitenä erillisenä lyhyenä tarinana julkaistun sarjan. Hiekka sijoittuu tulevaisuuteen, jossa vanha maailma on hukkunut hiekan alle. Neljä sisarus... Lue koko vinkki »
Hyväksyntä

Jeff VanderMeer: Hyväksyntä

Hyväksyntä päättää Eteläraja-trilogian, jossa on kartoitettu mystistä Alue X:ää ja sitä tutkivien henkilöiden sielunmaisemia. Tässä kolmannessa osassa Alue X on jyrännyt koko Eteläraja-laitoksen. Vanhat tutut päähenkilöt selvisivät kuitenkin tuhosta ja etsivät totuuksia: miksi Alue X syntyi, mikä se on, miksi se laajenee? Hyväksyntä palaa ajassa... Lue koko vinkki »
Hallinta

Jeff VanderMeer: Hallinta

Eteläraja-trilogia alkoi aavemaisella Hävityksellä. Nyt palataan Alue X:ltä takaisin ihmisten ilmoille Etelärajan tutkimuskeskukseen tarkastelemaan kahdenneltatoista tutkimusretkeltä palanneita biologia, maanmittaria ja antropologia. Tarkastelijana on John Rodriguez eli Control, joka on noussut Etelärajan tutkimuskeskuksen uudeksi johtajaksi ent... Lue koko vinkki »