Mahdollistajat

Frank Vogl: Mahdollistajat : Miten länsi tukee kleptokraatteja ja korruptiota vaarantaen demokratiamme

Viime aikoina on kirjoitettu paljon siitä, miten autokraattiset hallinnot lisääntyvät ja voimistuvat ympäri maailman, ja kuinka tämä kehitys on samalla heikentänyt demokratian kehitystä. Hieman vähemmän on kuitenkin kirjoitettu siitä, miten länsimaiset demokratiat ovat itse edesauttaneet tätä negatiivista kehitystä. Frank Voglin Mahdollistajat osoi... Lue koko vinkki »
Muutos on ainoa vakio

Ben Orlin: Muutos on ainoa vakio

Lukion pitkän matematiikan oppimäärästä suuren osan lohkaisee matemaattinen analyysi. Differentiaali- ja integraalilaskennassa tärkeää on pystyä käsittelemään itseisarvoltaan äärettömän pieniä ja äärettömän suuria muutoksia. Derivaatta ilmaisee suureen muutosnopeuden, integraali puolestaan kasaa äärettömän pienistä palasista suuria kokonaisuuksia. ... Lue koko vinkki »
Totuudenjälkeinen

Lee McIntyre: Totuudenjälkeinen

Paljon puhuttu "totuudenjälkeinen aika" on kirvoittanut jo monia erinomaisia kirjoja, mainittakoon vaikka loistava Totuuden jälkeen: Miten media selviää algoritmien ja paskapuheen aikana. Lee McIntyren lyhyehkö opas aiheeseen on silti tervetullut lisä, sillä sen näkökulma keskittyy erityisesti syihin, joista saamme kiittää nykyistä tilannetta. McIn... Lue koko vinkki »
Matematiikkaa huonoin piirroksin

Ben Orlin: Matematiikkaa huonoin piirroksin

Onko matematiikkaa ja matemaattista ajattelua popularisoivia teoksia ikinä liikaa? Siis sellaisia, joissa vaikeat asiat pyritään selittämään selkeästi ja ilman yhtälöitä, pääideoihin turvautuen ja kiinnostavia esimerkkejä esittäen. Ei varmaankaan. Ben Orlin kiinnitti huomioni teoksensa Matematiikkaa huonoin piirroksin nimellä, sillä otsikkoon kitey... Lue koko vinkki »
Skaala

Geoffrey West: Skaala

Alaotsikolla on sen verran mittaa, etten viitsinyt sitä otsikkoon lisätä, mutta täräytetään se tähän: Elämän ja kuoleman universaalit lait eliöissä, suurkaupungeissa ja yhtiöissä. Jos kirjan varsinainen nimi jättääkin aiheen vähän avoimeksi, tämä alaotsikko täsmentää mukavasti. Geoffrey West käsittelee kirjassaan eliöihin, suurkaupunkeihin ja yh... Lue koko vinkki »
Internet-ansa

Matthew Hindman: Internet-ansa : Kuinka digitaalinen talous synnyttää monopoleja ja rapauttaa demokratiaa

Internetiin on alusta lähtien ladattu paljon idealistisia odotuksia. Internetin ensinnäkin ajateltiin olevan jälkiteollinen vertaisverkko, joka poistaisi viestinnästä hierarkian. Internetin myötä esimerkiksi uutiset ja poliittinen keskustelu muuttuisivat aina vain moniäänisemmiksi, kun uutislähteet lisääntyisivät. Tälle ajatukselle oli tietysti näe... Lue koko vinkki »

David Reich: Keitä olemme ja miten päädyimme tähän : muinais-dna ja ihmisen menneisyyden uusi tiede

Mitä muinais-dna:n tutkiminen voi kertoa meille esihistoriastamme? David Reichin uutuuskirja esittelee genetiikan uusimmat tutkimustulokset ja mitä niiden perusteella voidaan päätellä muinaisten väestöjen liikkumisesta ja kehityskaarista. Saadut tulokset pistävät harmittelemaan kirjoitetun historian lyhyttä historiaa, sillä mitään staattista tai py... Lue koko vinkki »
Pinnalliset

Nicholas Carr: Pinnalliset : Mitä internet tekee aivoillemme

Koska minua kiinnostaa poliittiset ideologiat ja miten ihmiset voivat omistaa koko elämänsä jonkun poliittisen aatteen edistämiseen, välillä luen neurologiaan ja psykologiaan liittyviä kirjoja. Koska pääaineeni on folkloristiikka, tietämykseni neurologiasta on aika pinnallinen ja se heijastuu satunnaiseen lukemistoon. Silmiini sattuikin Nicholas... Lue koko vinkki »
Pehmeät koneet

Richard A. L. Jones: Pehmeät koneet : Nanoteknologia ja elämä

Richard A. L. Jonesin Pehmeät koneet : Nanoteknologia ja elämä on maallikoille suunnattu tietokirja, joka pyrkii kertomaan nanoteknologiasta ja sen sovelluksista. Näin tämän kirjan Helsingin kirjamessuilla ja laitoin lukulistalle, koska välillä pitää lukea luonnontieteiden teoksia, jotta mielessäni olisi muutakin kuin humanismia. Scifin fanina t... Lue koko vinkki »
Kirjeitä nuorelle matemaatikolle

Ian Stewart: Kirjeitä nuorelle matemaatikolle

Matematiikka on vaikeaa, eikä sitä voi ymmärtää. Matematiikot ovat kaikki outoja introverttejä, jotka istuvat vain kammioissaan päivät pitkät eivätkä tee mitään hyödyllistä. Matematiikkaa ei tarvita mihinkään. Väärin. Matematiikan professori ja yksi matematiikan kansantajuistamisen akateemisista uranuurtajista Ian Stewart pyrkii kohti mahdotonta ja... Lue koko vinkki »
Ongelmatarinoita

Martin Gardner: Ongelmatarinoita

Isaac Asimov's Science Fiction Magazine toimi heti vuonna 1977 ilmestyneestä ensimmäisestä numerostaan alkaen temmellyskenttänä Martin Gardnerin matemaattisille ongelmille. Ongelmatarinoita sisältää 34 ensimmäistä IASFM:ssä julkaistua tarinaa. Gardner on kirjoittanut osin klassiset osin kokonaan uudet matemaattiset ongelmansa lyhyiden scifi-tarinoi... Lue koko vinkki »
Mikä tämän kirjan nimi on?

Raymond Smullyan: Mikä tämän kirjan nimi on?

Matematiikka on hauskaa. Erityisesti logiikka ja joukko-oppi voivat olla hyvinkin viihdyttäviä matematiikan osa-alueita, ainakin mikäli professori Raymond Smullyaniin on uskominen. Liisan seikkailut Unohdusten metsässä, vampyyreiltä suojautuminen, lopullisen filosofian saari ja niin edelleen. Mikä tämän kirjan nimi on? sisältää miltei 300 sivua loo... Lue koko vinkki »

Philip Ball: Kirkas maa : Miten värit syntyivät

Värit on helppo ottaa itsestäänselvyyksinä. Taidemaalareilla ei kuitenkaan ole ollut täyttä palettia käytössä aina, vaan erilaisia pigmenttejä on kehitelty vuosien varrella. Maalien ominaisuudet, saatavuus ja hinta ovat vaikuttaneet paljon siihen miten on maalattu. Kemisti Philip Ball on tarkastellut värien kehitystä, aina kivikauden luolamaalau... Lue koko vinkki »

Richard Dawkins: Jumalharha

Vastikään suomennettu Jumalharha on evoluutiobiologi Dawkinsin täyslaidallinen uskontoa vastaan. Kirjassa Dawkins todistaa, kuinka Jumalan olemassaolo on erittäin, erittäin epätodennäköistä ja kuinka uskonnot ovat sekä tarpeettomia että suorastaan vaarallisia. Teos on viihdyttävää ja opettavaista luettavaa, varsinkin uskonnollisille ihmisille... Lue koko vinkki »

John Derbyshire: Alkulukujen lumoissa

Kirjan aiheena on Riemannin hypoteesi: "Kaikkien zeta-funktion epätriviaalien nollakohtien reaaliosa on puoli." Asian selvittelemiseen kuluu helposti 400 sivua tekstiä, sillä kyseessä on yksi merkittävimmistä ratkaisemattomista matemaattisista ongelmista. Hypoteesi liittyy alkulukuihin, tarkemmin ottaen niiden määrään ja esiintymistiheyteen. Joh... Lue koko vinkki »