Kun on tunteet / Tyttö ruusutarhassa

Maria Jotuni: Kun on tunteet / Tyttö ruusutarhassa

Maria Jotuni (1880–1943) oli suomalainen kirjailija ja näytelmäkirjailija, joka tunnetaan näytelmistään, novelleistaan ja 20 vuotta kuolemansa jälkeen julkaistusta romaanista Huojuva talo. Tähän kirjaan on koottu kokoelmat Kun on tunteet (Kirja, 1913) ja Tyttö ruusutarhassa ynnä muita novelleja (Otava, 1927). Kokoelman esipuheen on kirjoittanut Irm... Lue koko vinkki »
Thomas Sandholm : Syntynyt viittomaan

Sami Koski ja Thomas Sandholm: Thomas Sandholm : Syntynyt viittomaan

Hyvä fiilis jäi päälle kirjan luettuani. Melkoinen vauhtiveikko tuo kuurojen vanhempien lapsi rauhallisen tuntuinen tv-viittomauutisten silmälasimies! Eipä uskoisi, miten kärkäs, ärhäkkä: "Olen polttanut muutamia siltoja tämän luonteenpiirteeni takia." Syntymäkuuro Thomas Sandholm (s. 1963 Vesilahti) meni nuorena vaihtoon Yhdysvaltoihin, ma... Lue koko vinkki »
Millaista on olla kissa?

Helena Telkänranta: Millaista on olla kissa?

Eläinten käyttäytymistieteen tohtori Helena Telkänranta on kirjoittanut alastaan jo lukuisia kirjoja, kuten erinomaiset Millaista on olla eläin? ja Eläin ja ihminen : mikä meitä yhdistää?. Nyt keväällä Telkänrannalta on tullut kolme lemmikkeihin keskittyvää kirjaa, joista Millaista on olla kissa? osuu omiin tarpeisiini parhaiten. Kirjan alussa T... Lue koko vinkki »
Johdatus kirjallisuusanalyysiin

Aino Mäkikalli ja Liisa Steinby (toim.): Johdatus kirjallisuusanalyysiin

Mitä kirjallisuus on ja miten sitä analysoidaan? Näitä kahta pientä kysymystä Johdatus kirjallisuusanalyysiin lähtee purkamaan auki. Tieteellinen teos on tarkoitettu ensisijaisesti kirjallisuudentutkimuksen oppikirjaksi, mutta kyllä tähän kirjaan voi tarttua kuka tahansa kirjallisuuden syvemmästä käsittelystä kiinnostunut lukija. Kirja lähtee sen v... Lue koko vinkki »
Työn historia

James Suzman: Työn historia : Mihin käytämme aikamme?

Teemme työtä elääksemme ja elämme jotta voisimme tehdä töitä. Nykyihmisen maailmaa ja identiteettiä määrittää hyvin voimakkaasti työnteko. Se sanelee missä ja kenen kanssa vietämme aikaamme ja jopa arvomaailmamme ja poliittisia asenteitamme. Varsinkin ekonomisteille työn tekeminen on jotakin mihin lajillamme on peräti perinnöllinen tarve ja heidän ... Lue koko vinkki »
Sydänsurujen historia

Henna Karppinen-Kummunmäki: Sydänsurujen historia

FT, tietokirjailija Henna Karppinen-Kummunmäki vetäisee kuin haitarista esille ihmisrakkauksien surukirjon. Niin oikeasti eläneet nimihenkilöt kuin romaanihenkilöt pääsevät tekijän tutkivan silmän alle ruodittaviksi kehnosti onnistuneiden rakkauksiensa tähden. Ja etteivät pelkiksi huvittaviksi pintapuolisiksi juoruiksi jäisi, vaan vakavasti otettav... Lue koko vinkki »
Volter Kilpi

Laura Kokko: Volter Kilpi : Elämäkerta

"... kiire ja minun kirjani eivät ole saman päivän lapsia." Alastalon salissa on yksi Suomen kirjallisuuden peruskivistä, laatukirja vailla vertaa. Tuo teos onkin Volter Kilven (1874–1939) kymmenvuotisen työn, tuskan ja hiomisen tulos, mestarityö niin sisällöltään kuin omaperäiseltä kieleltään. Tuhatsivuinen kirja on Saaristosarjan aloitus, jota... Lue koko vinkki »
Lukijan ABC-kirja

Lasse Koskela ja Lea Rojola: Lukijan ABC-kirja

Opiskelin aikoinaan yliopistossa hieman kirjallisuustiedettä, mutta en päässyt siinä kovin pitkälle. Nyt olen palannut avoimeen yliopistoon kirjallisuustieteen pariin. Ensimmäisen johdantokurssin kurssikirjana on tämä klassikko 25 vuoden takaa. Muistan Lukijan ABC-kirjan hyvin opiskeluajoilta, jolloin muun muassa valvoin Tampereella kurssikirjaluku... Lue koko vinkki »
Vantaanjoki

Hanna Apajalahti: Vantaanjoki : Tutkimusmatkailijan opas

Vantaanjoen vartta on tullut kuljettua paljonkin, mutta ei niin paljon etteikö joesta voisi oppia lisääkin. Hanna Apajalahden mainio opas kertoo tämän vanhan kulttuurireitin parhaat luontokohteet, uimarannat, lintubongaus- ja kalastuspaikat, matkanvarrelle osuvia kahviloita ja alueen historiaa unohta­matta. Kirja aloittaa luonnollisesti Hausjärv... Lue koko vinkki »
Interrail-muistoja

Mikko Manka: Interrail-muistoja

Vuonna 1972 eurooppalaiset rautatieyhtiöt lanseerasivat juhlavuotensa kunniaksi uuden nuorisolle suunnatun tuotteen: verrattain edullisella Interrail-kortilla sai reissata 30 päivää rajattomasti lähes kaikkialla ympäri Euroopan raiteita Suomesta Marokkoon ja Englannista Kreikkaan. Vain yhden kauden kokeiluksi tarkoitettu lippu huomattiin menestystu... Lue koko vinkki »
Tolkienin tulkkina

Kersti Juva: Tolkienin tulkkina : tarina Sormusten Herran suomentamisesta

Kersti Juvan parin vuoden takainen Löytöretki suomeen oli todellinen elämys, upea sukellus kääntämisen maailmaan. Tolkienin tulkkina : Tarina Sormusten Herran suomentamisesta jatkaa saman aiheen parissa, nyt vain keskittyen Juvan uran merkittävimpään käännöstyöhön. Tämä onkin jälleen oiva osoitus siitä, miten sattumanvaraisia ihmisten elämänpolu... Lue koko vinkki »
Nukkumatin kylmä sota

Sakari Silvola: Nukkumatin kylmä sota

Suomessa Nukkumatti nukutti Pikku kakkosen katsojia viimeksi vuoden 2003 viimeisenä iltana. Sitä ennen tämä Itä-Saksan ja sosialismin lähettiläs esiintyi telkkarissamme yli kolmen vuosikymmenen ajan, eli varsin kauan jopa kansainvälisellä mittapuulla. Nukkumatti onkin harvoja kylmän sodan itäsaksalaisia voittajia ja sitä paitsi tuote, joka jatkaa e... Lue koko vinkki »
Egypti: kala sargofagissa

Mia Meri: Egypti : kala sarkofagissa & muita mysteerejä

Tällä hetkellä Amos Rexissä on meneillään vuoden mielenkiintoisin näyttely, eli muinaista Egyptiä esittelevä Egyptin loisto. Olipa itse näyttelyyn mahdollisuuksia mennä tai ei, niin näyttelykirjaan kannattaa silti tutustua, sillä se esittelee muinaiseen Egyptiin liittyviä arvoituksia – ja myös väärinkäsityksiä – oikein mielenkiintoisella tavalla. ... Lue koko vinkki »
Agit-prop

Jouko Aaltonen: Agit-Prop : Lauluja utopiasta

Muutama vuosi sitten tuli eräässä keskustelussa puheeksi Agit-Prop, ja jouduin tunnustamaan suuren hämmästyksen säestämänä, että en ollut kuullut koko yhtyeestä yhtään mitään. Selvästi näin suuri aukko yleissivistyksessä vaatii täyttämistä, joten SKS:n uutuuskirja oli pakko ottaa luettavaksi ja tulipa siinä samalla myös laulu jos toinenkin kuunnelt... Lue koko vinkki »

Marjo Kaartinen: Spiritistinen istunto

Spiritistiset istunnot eli seanssit olivat kuuminta hottia 1890-luvulla ja Suomessakin kävi pari nimekästä meediota eli Madame d’Esperance ja Capriello Faustino. Kuoleman jälkeisen elämän mysteeri ja kuolleiden rakkaiden viimeiset sanat ovat aina kiehtoneet ihmisiä. Marjo Kaartisen teos Spiritistinen istunto dokumentoi meedioiden seanssit sekä k... Lue koko vinkki »

Elina Kahla: Petsamon marttyyri ja maailman pohjoisin luostari

Petsamo kuului Suomelle vuodesta 1920 aina vuoteen 1944 asti. Petsamon myötä Suomi sai kaivatun yhteyden Jäämerelle, mutta tulipa kyytipoikana myös jotain, mitä ei oikein taidettu kaivata. 1500-luvulla perustettu maailman pohjoisin ortodoksiluostari edusti Suomen syliin tipahtanutta kiusallista kulttuuripiirien törmäystä. Tämä vaikea suhtautuminen ... Lue koko vinkki »