Ihmeiden tie

John Irving: Ihmeiden tie

Kirjailija Juan Diego Guerrero – Meksikossa syntynyt, kaatopaikalla kasvanut ja sirkuksen matkasta Yhdysvaltoihin homoparille adoptoitu rampa – lähtee, tai tarkemmin ottaen ajautuu matkalle Filippiineille matkaoppainaan seksihullut äiti ja tytär. John Irvingiä? Kyllä, Ihmeiden tie on John Irvingiä. Romaani kulkee puoliksi nykyhetkessä ja puoliks... Lue koko vinkki »
Minä olen monta

John Irving: Minä olen monta

Kuinka kuvailla muutamalla sanalla pääkäänteet John Irvingin romaanista Minä olen monta, siinäpä kysymys! Kokonaisia elämiä nousuineen ja laskuineen sisältävä tiiliskivi on vaikea selittää kattavasti. Kyse on kuitenkin Billystä, eli kirjailija William Marshall Abbotista, joka ponnistaa vermontilaisesta pikkukaupungista maailmalle – vain palata... Lue koko vinkki »
The Wager

David Grann: The Wager : A Tale of Shipwreck, Mutiny and Murder

Tammikuun 27. päivä 1742 heikkokuntoinen vene saapui Brasilian rannikolle. Aluksen sairas ja surkeisiin rääsyihin pukeutunut miehistö kertoi tulevansa 4000 kilometrin päästä Patagonian rannikolla sijaitsevalta saarelta, minne heidän laivansa Wager oli haaksirikkoutunut edellisenä vuonna. Miesten pelastautumista juhlittiin ihmeenä, mutta ilo osoit... Lue koko vinkki »
Freezing Order

Bill Browder: Freezing Order

Bill Browderin edellinen kirja Red Notice kertoi Browderin painajaiseksi muuttuneesta työstä Venäjällä. Valtiollisen korruption seurauksena Browder joutui pakenemaan Venäjältä ja hänen asianajajansa Sergei Magnitski menetti henkensä. Kuolemansa jälkeen Magnitski tuomittiin postuumisti syylliseksi veropetokseen.  Freezing Order : Tositarina ... Lue koko vinkki »
Merkel

Kati Marton: Merkel : Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina

Ensin täytyi tarkastaa googlesta, kävikö Angela Merkel (s. 1954) Suomessa kertaakaan 16-vuotisen kansleriutensa aikana. Kävi ainakin kerran Stubbin kutsusta. Kati Martonin Merkel-kirjassa näet mainitaan Suomi vain kerran, suomalaisia nimiä ei kertaakaan. Merkelillä olivat isommat kalat pyydyksessä. Hänen aikansa kului maailman­politiikassa mikäl... Lue koko vinkki »
Unorthodox

Deborah Feldman: Unorthodox : Näin hylkäsin hasidijuutalaiset juureni

Takavuosien radio-ohjelman otsikkoa mukaillen Deborahista saattaa todellakin sanoa, että hän on erilainen nuori jopa New Yorkin kaltaisessa hyvin heterogeenista väkeä sisältävässä kaupungissa. Hänen äidinkielensä on jiddiš ja hän puhuu englantia hassusti murtaen, ja itse asiassa häntä kutsutaan jiddišinkielisellä nimellä Devojri. Hän pukeutuu aina ... Lue koko vinkki »
Joka askel jonka otat

Lisa Jewell: Joka askel jonka otat

”Every breath you take,every move you makeEvery bond you breakEvery step you takeI'll be watching you.” Tämä vanha Policen kappale tuli väkisinkin mieleen sekä Lisa Jewellin kirjan nimestä että myös sen sisällöstä, ja niin oli varmaan tarkoituskin. Siinä nimittäin yksi jos toinen stalkkaa, kurkkii kiikareilla, filmaa videoita. Kirjan keskeine... Lue koko vinkki »
Bix

Scott Chantler: Bix

Bix Beiderbecke (1903–1931) on jäänyt historiaan varhaisena jazz-ilmaisun pioneerina. Musiikillisesta menestyksestä huolimatta Bixin elämä oli enimmäkseen traaginen. Vanhemmat, erityisesti Bixin tuomitseva isä, eivät lainkaan ymmärtäneet Bixin vetoa musiikilliselle uralle. Ehkäpä vielä suurempi ongelma tälle vaiteliaalle miehelle oli kuitenkin kyvy... Lue koko vinkki »
Kirjojen tytär

Margaret Rogerson: Kirjojen tytär

Ne olivat tietoa, jolle oli annettu elämä. Viisautta, jolla oli ääni. Ne lauloivat, kun tähtien valo paistoi sisään kirjaston ikkunoista. Ne tunsivat tuskaa ja kärsivät särkyneistä sydämistä. Joskus ne olivat pahantahtoisia, irvokkaita - mutta sellainen oli kirjaston ulkopuolinenkin maailma. Ja se ei tehnyt tästä maailmasta yhtään vähempää taistele... Lue koko vinkki »
Älkää tytöt itkekö

Mary Higgins Clark: Älkää tytöt itkekö

Massiivisen uran tehnyt Mary Higgins Clark menehtyi alkuvuodesta. Huolimatta 92 vuoden iästään hän kirjoitti aktiivisesti. Hänen viimeiseksi teoksekseen jäi Älkää tytöt itkekö, joka on nyt ilmestynyt suomeksi. Urallaan Clark oli valtavan menestynyt, hänen kirjojaan on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta ja hän on ollut mm. Ranskan luetuin ulkomaalai... Lue koko vinkki »
Mies tahtoo muuttua

bell hooks: Mies tahtoo muuttua

Paljon bell hooksista kuulleena oli mielenkiintoista vihdoin hooksin ajatuksia lukea. Olihan tässä, pienessä kirjassa varsin tiivistä tekstiä ja paljon ajattelemisen aihetta mieheydestä. Bell hooks kirjoittaa miehistä ja maskuliinisuudesta vahvan feministisestä näkökulmasta. Mieheyttä lähestytään monista näkökulmista: maskuliinisuutta käsitellää... Lue koko vinkki »

Siri Hustvedt: Muistoja tulevaisuudesta

”Voiko mennyt palvella piilopaikkana nykyiseltä? Onko tämä kirja jota nyt luette etsintää, kun yritän tavoittaa paikan nimeltä Silloin? Kertokaa minulle missä muistot päättyvät ja keksitty alkaa? Kertokaa minulle miksi tarvitsen teitä matkakumppanikseni, vuoroin rakkaaksi ja oikukkaaksi toisekseni, puolisokseni kirjan keston ajaksi? Miksi tunnen te... Lue koko vinkki »
Maan tomua

Annie Proulx: Maan tomua : Kertomuksia Wyomingista 2

Toinen osa Annie Proulxin Wyoming-kertomuksia vie lukijan Elk Toothiin, 80 asukkaan pikkukylään, jonka olennaisinta antia ovat kylän kolme baaria. Elk Toothissa jokainen pyrkii olemaan omalla tavallaan erikoinen ja jossain määrin onnistuukin siinä. Ei tarvitse kuin olla pennitön, itsetietoinen, nokkela ja potkia kaikin voimin sivistyneen yhteiskun... Lue koko vinkki »
Pimeydestä loistaa valo

Petina Gappah: Pimeydestä loistaa valo

Aikaisempien näyttöjen valossa Petina Gappahin uusin oli jo muutenkin lukulistalla, mutta lisäksi se lupasi tarjota kuluneeseen aiheeseen uuden näkökulman. Pimeydestä loistaa valo kertoo David Livingstonesta – tosin pääasiassa tämän kuoleman jälkeen. Kun Livingstone kuoli matkoillaan Afrikassa, hänen palvelijansa ja kantajansa toivat isäntänsä r... Lue koko vinkki »

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci

Koen joskus uuden elämäkerran aloittamisen jopa vähän pelottavana puuhana. Kuinka monta kertaa onkaan käynyt ilmi, että se kuuluisa ja ihailtu ihminen onkin ollut läheisilleen aivan karmea ihminen (Steve Jobs, katson sinua). Tietysti persoonan puutteet eivät tieteellisiä tai taiteellisia meriittejä pois pyyhi, mutta silti sellainen aavistuksenomain... Lue koko vinkki »

Nicola Sutcliff: Queens of the Kingdom : The Women of Saudi Arabia Speak

Saudi-Arabia tunnetaan monista asioista, joista naisten huono asema ei varmaankaan ole se vähäisin. Edelleenkään nainen ei voi päättää omista asioistaan tai edes liikkua minnekään ilman miespuolisen mahramin lupaa. Kuvaavaa on, että nainen ei voi edes vapautua vankilasta, ellei hänen mahraminsa tule noutamaan häntä, jonka vuoksi hylätyt naiset saat... Lue koko vinkki »
Koti-ikävän laulut

Emma Hooper: Koti-ikävän laulut

Connorien perhe asuu Newfoundlandissa kalastajakylässä, jossa väkimäärä on kääntynyt pahemman kerran laskuun, kun kalat ovat kadonneet. Vaihtoehtoja on vähänlaisesti, kun kalastus on käynyt mahdottomaksi. Connorienkin on annettava osittain periksi. Vanhemmat tekevät kuten muutkin eli lähtevät pohjoiseen töihin öljyhiekkakentille. Martha ja Aidan... Lue koko vinkki »

Mary Higgins Clark: En sua silmistäni saa

Viime vuosina Tammi on kunnostautunut Mary Higgins Clarkin kääntämisessä. Vuosittain julkaistut kirjat varmasti jatkuvat vielä hetken, sillä Mary Higgins Clark on tuotteliaampi kuin koskaan. Häneltä on nimittäin julkaistu peräti kaksitoista kirjaa viimeisen viiden vuoden aikana. Se on aikamoinen saavutus, varsinkin kun ottaa huomioon, että hän on j... Lue koko vinkki »

Benji Davies: Toivo ja mummon lintu

Toivo ihastuttaa taas! Jo kolmannen kerran pääsemme katsomaan, mitä Benji Daviesin luomalle, meren rannalla isänsä ja kuuden kissan kanssa elelevälle Toivo-pojalle kuuluu. Tällä kertaa Toivo matkustaa mummolaan, pienelle tuuliselle luodolle, jossa mummo asustelee, yksin, seuranaan vain tuulessa tulevat ja menevät linnut. Koska mummo on vähän out... Lue koko vinkki »