Kädet

Heikki Kännö: Kädet

Heikki Kännö on kirjoittanut jo useita kirjoja, jotka kulkevat suurin piirtein samoilla laduilla: niissä yhdistyvät historialliset aiheet ja todelliset henkilöhahmot, esoteeriset elementit ja unenomaiset käänteet. Tällä kertaa keskeisenä todellisena hahmona on kirjan kanteen omakuvallaan päässyt taidemaalari Egon Schiele (1890–1918). Schiele oli ri... Lue koko vinkki »
Toisten virolaisten valtakunta

Ville Hytönen: Toisten virolaisten valtakunta

Ville Hytösen virolaiseen elämänmenoon keskittyvät esseeteokset ovat muodostuneet itselleni suoranaiseksi pakkolukemiseksi. Uusin teos käsittelee virolaisia ja virolaisuutta kuitenkin hieman toisenlaisesta kulmasta: näyttämölle pääsee erikoiset persoonat, varkaat, mierolaiset, rantaruotsalaiset ja väärinymmärretyt taiteilijat. Toisin sanoen ihmiset... Lue koko vinkki »
Vertailkaamme mytologioita

Leonard Cohen: Vertailkaamme mytologioita

Leonard Cohenin esikoisrunokokoelma oli jo nimeltään tuttu. Alankomaalaisen boutique-pelijulkaisija Splotterin oivallisessa The Great Zimbabwe -lautapelissa kilvoitellaan Suur-Zimbabwen alueella, palvotaan erilaisia jumalia ja jokaisen vuoron lopussa on vaihe, jossa tarkastetaan, voittiko joku pelin. Tämä vaihe on nimetty Cohenin mukaan “Let us com... Lue koko vinkki »
Uenon asema

Yū Miri: Uenon asema

Uenon asema on iso rautatieasema Tokiossa. Sen kautta kulkee paitsi paljon työmatkaliikennettä, sieltä ovat perinteisesti lähteneet myös Pohjois-Japaniin suuntaavat pitkän matkan junat. Aseman lähistöllä on Uenon puisto, Japanin suosituin kaupunkipuisto, jossa vierailee vuosittain yli kymmenen miljoonaa kävijää. Puistossa on useita museoita ja muit... Lue koko vinkki »
Peilisalissa

Liv Strömquist: Peilisalissa

Liv Strömquistiin tutustuin vuonna 2019, kun jostain syystä innostuin lukemaan Strömquistin siihen asti suomeksi ilmestyneet albumit. Niiden yhdistelmä melko yksinkertaista sarjakuvakuvitusta ja raskaita tekstimassoja toimi minulle, koska asia – feministinen kulttuurihistoria, sosiologia ja filosofia – toimii. Uuden Peilisalissa-albumin kannessa... Lue koko vinkki »
Iggy 4-ever

Hanna Gustavsson: Iggy 4-Ever

Palkittu Yölapsi esitteli Iggyn, murrosiän aallokossa kamppailevan teinin, joka kaikessa rujoudessaan tuntui kuitenkin omituisella tavalla samaistuttavalta hahmolta. Tässä itsenäisessä jatko-osassa oikeastaan hyvin vähän on muuttunut Iggyn elämässä. Jos koulu oli ennenkin perseestä, niin nyt se on sitä kaksin verroin. Vapaa-aika on edelleen näköala... Lue koko vinkki »
Ihmishämärä

Heikki Kännö: Ihmishämärä

Richard Wagnerin Ring-oopperatetralogia on valtava noin 16-tuntinen sukellus muinaisgermaaniseen ja -skandinaaviseen jumaltarustoon. Ylijumala Wotan kamppailee voimasormuksen ja samalla kaiken olevan hallitsemisesta ahneen Alberich-kääpiön kanssa. Maailmanpuu Yggdrasilin kaatamisesta liikkeelle lähtevä monen jumalaisen sukupolven yli vyöryvä kohtal... Lue koko vinkki »
Vitsaa säästämättä

Nanna Johansson: Vitsaa säästämättä

Vitsaa säästämättä on kokoelma sarjakuvia ja pilapiirroksia. Albumi on täynnä kaikenlaista poukkoilua aiheesta toiseen, mukana on niin yhden sivun satunnaisia piirroksia kuin hieman pidempiä kokonaisuuksiakin. Lopputulos on ilahduttavalla tavalla hajanainen ja tarjoaa jatkuvasti yllätyksiä. Jälki on vaihtelevaa ja epätasaista, mutta toisaalta välil... Lue koko vinkki »
Viro maailmanvallaksi!

Ville Hytönen: Viro maailmanvallaksi!

Ville Hytönen paneutui edellisessä kirjassaan Eesti on my mind Viron kulttuuriin ja kansaan vironsuomalaisesta näkökulmasta. Viro Maailmanvallaksi on eräänlainen henkinen jatko-osa, joka jatkaa edellisen kirjan hyväksi havaittua formaattia. Kirjan luvut ovat enemmän tai vähemmän itsenäisiä kokonaisuuksia poimien mielenkiintoisia jutun aiheita Viro... Lue koko vinkki »
Lingvistinen metsä

Valdur Mikita: Lingvistinen metsä

Välillä kirjastossa tulee vastaan kiinnostavia kirjoja. Lingvistisen metsän kansi ja nimi houkuttelivat tarttumaan ja takakansiteksti sai lainaamaan. Kaipasin pitkän proosaeepoksen jälkeen vähän kevyempää ja lyhyempää tekstiä, joten kolumnimainen rakenne nosti tämän kirjan lukulistalle. Sikäli tuli kuitenkin huti, että eihän tämä nyt ihan kevytt... Lue koko vinkki »
Tokuen resepti

Durian Sukegawa: Tokuen resepti

Olipas mukava lukea parin pidemmän ja työläämmän kirjan perään jotain helppoa ja hyväntuulista. Tokuen resepti oli aivan satunnainen kirjastolöytö. Japanilainen aihe, Raisa Porrasmaan nimi heti kannessa ja sympaattiselta vaikuttava tarina saivat tarttumaan kirjaan. Luin tämän yhdellä istumalla ja kirja teki kyllä tehtävänsä: hyvä mieli jäi. Toku... Lue koko vinkki »
Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan

Liv Strömquist: Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan

Ruotsalaisen Liv Strömquistin feministinen paatos on ollut herkullista luettavaa tähän asti. Uusin albumi, Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan jatkaa totutulla linjalla: luvassa on tuhti albumi feministisistä aiheista, julkkismiehiä säästelemättä, täynnä tekstiä ja asiaa lähdeviitteiden kera. Mitään suurta visuaalista sarjakuvataidetta Strömquist ei ... Lue koko vinkki »
Lepakon vuosi

Thomas Lilley, Mia Rönkä ja Nadja Sarell: Lepakon vuosi

Hui! Jotain vilahtaa pimeässä ja sydän hakaten Valo juoksee kotiin sisälle. Kotipiiristä löytyvät lepakot hieman pelottavat, mutta ystäviensä avulla Valo vähitellen tutustuu lepakoiden salaiseen maailmaan ja siinä samalla lukija oppii, miksi lepakoita niin usein turhaan pelätään, ja toisaalta miksi lepakot ovat ympäristön kannalta myös hyvin tärkei... Lue koko vinkki »
Paniikkiprinsessa

Moa Romanova: Paniikkiprinsessa

Tämä ruotsalainen sarjakuva sattui silmiin Aamulehdestä, jossa Liv Strömquist sitä kehui. Strömquistin kehut kelpaavat, joten Moa Romanovan ilmeisesti omaelämäkerrallinen sarjakuva pääsi syyniin. Lukeminen meinasi tosin tyssätä oitis, Romanovan piirrostyyli on minun makuuni aika järkky, isot pienipäiset hahmot ovat jonkinlainen mangan antiteesi ... Lue koko vinkki »
Runoilija

Heikki Kännö: Runoilija

Heikki Kännön kolmas on kirjailijan tyylille uskollinen: historiallinen aihe to­dellisilla henkilöhahmoilla, esoteerisiä ulottuvuuksia, unenomaisia käänteitä ja ylipäänsä runsaasti ainesta yksiin kansiin survottuna. Kirja alkaa pääjuonensa suhteen vähän sivupoluilta: Theatre Wasilewskin teatteriseurue saapuu Lyoniin tammikuussa 1888 ja esiintyy ... Lue koko vinkki »
Teen ystävän kirja

Pirkko Arstila: Teen ystävän kirja

Teen ystävän kirja on kaunis sohvapöytäkirja teestä. Piti saada Hilary Mantelin tekstin raskauden väliin jotain kevyttä luettavaa ja tämä oli mukava kertaistumalla luettava katsaus teen maailmaan. Pirkko Arstilan tee-entusiasmi on tarttuvaa ja vaikka välillä mennäänkin minun makuuni turhan hienostelun ja hifistelyn puolelle, teeasian ajaminen tä... Lue koko vinkki »

Eero Alén: Linkolan soutajan päiväkirja

Perusteos Linkolan maailmaan, varsinkin kalastamisen maailmaan. Alkaa olla neljännesvuosisata siitä, kun Eero Alén yritti suorittaa työharjoittelunsa Pentti Linkolan (1932–2020) oppipoikana. Sen verran karua oli meininki, että kesken piti lopettaa: yhtämittaista soutamista 'rallikuski' kesti pari kuukautta syyskuusta marraskuulle vuonna 1994. Ar... Lue koko vinkki »

Hanna Gustavsson: Yölapsi

Ruotsalaisissa sarjakuvissa näkyy poikkeuksellisen voimakkaasti naisten kädenjälki. Voisi jopa sanoa, että maan sarjakuvissa on usein feministinen pohjavire, mistä muiden muassa Liv Strömquistin sarjakuvat ovat erinomainen esimerkki. Hanna Gustavssonin vuonna 2014 parhaaksi ruotsalaiseksi sarjakuvaksi valittu Yölapsi ei tosin näennäisesti ole femin... Lue koko vinkki »
Nousu & tuho

Liv Strömquist: Nousu & tuho

Liv Strömquist on taas vauhdissa: Nousu & Tuho on raskaiden tekstimassojen alle taipuvaa yksinkertaista sarjakuvakerrontaa kootuista aiheista ja yhtä tulenpalavalla sävyllä esitettynä kuin ennenkin. Nyt ei kuitenkaan olla feminismin asialla siinä määrin kuin muissa Strömquistin albumeissa, vaan kritiikin terä on kohdistettu äärikapitalismiin. ... Lue koko vinkki »