Salakuljetuksia

Reetta Pekkanen: Salakuljetuksia

Koska Reetta Pekkasen tuotanto on kiinnostanut, piti varsinaisten kokoelmien lisäksi katsastaa Salakuljetuksia, Poesiavihkoissa julkaistu vihkonen. Runokokoelma tämäkin on ja pienimuotoisuudessaan oikein viehättävä. Mikä enää kuulostaisi tarpeeksi siltämiltä kämmenten välissä sulava epätoivo tuntuumiltä tuntuu. Pyöräilen lisää,ei tähänkään kann... Lue koko vinkki »
Kadotettujen katalogi

Judith Schalansky: Kadotettujen katalogi

Judith Schalanskylta julkaistiin muutama vuosi sitten Kaukaisten saarten atlas, tavattoman kaunis kirja, joka esitteli kaukaisia saaria kauniisti, mutta vähän yhdentekevästi. Kirja oli esineenä parempi kuin kirjana. Nyt Schalanskyn uusin suomennos Kadotettujen katalogi tarjoaa kirjan, joka on edelleen esineenä viehättävä, mutta pienimuotoisemmin, j... Lue koko vinkki »
Torso

Erkka Filander: Torso

Puolisattumalta luen Erkka Filanderin runokokoelmia kronologisesti oikeassa järjestyksessä. Esikoisen Heräämisen valkea myrsky jälkeen on siis vuorossa Torso. Runokokoelmien takakannet ovat melko harvoin erityisen informatiivisia: tämä sanoo vain “vastalause näkyvälle”. Asia harvinaisen selkeä. Jos esikoiskokoelma oli hyvin runsas ja kieleltään ... Lue koko vinkki »
Heräämisen valkea myrsky

Erkka Filander: Heräämisen valkea myrsky

Erkka Filanderin nimi on tietysti tuttu Poesian kirjoista, sen verran ahkerasti Filander on Poesian parissa toiminut. Filanderin omaan runouteen en kuitenkaan vielä ollut tutustunut, joten oli korkea aika paikata tämä puutos. Esikoiskokoelma on aina luontava paikka aloittaa. Kokoelman julkaisun aikaan Filander oli vain 19-vuotias! Sillä pääsikin si... Lue koko vinkki »
Ivalo : Tekstejä Saamenmaalta

Christian Dotremont: Ivalo : Tekstejä Saamenmaalta

Belgialainen Christian Dotremont (1922–1979) oli taidemaalari ja runoilija, joka lukeutui surrealisteihin ja oli COBRA-avantgarderyhmän perustajajäseniä. Dotremont oli Saamenmaan ystävä: hän teki kaikkiaan kaksitoista matkaa pohjoiseen Fennoskandiaan. Näistä matkoistaan Dotremont myös kirjoitti; tähän Poesiavihkoissa julkaistuun vihkoseen on koottu... Lue koko vinkki »
Lysis

Lysis

Poesiavihkot-sarjassa julkaistu Lysis on anonyymi teos, ehkä filosofinen essee.. Se kysyy takakannessaan, miksi kukaan haluaisi oikeutta. Kysymys tuntuu ensialkuun omituiselta: eikö oikeus ole perusasia? Eivätkö kaikki lopulta halua oikeudenmukaisuutta? Teos jakautuu kolmeen osaan. ”Nuori Alkibiades” aloittaa lapsuudesta ja Freudin kyvyttömyydes... Lue koko vinkki »
Itsekseen muuttuva

Kristian Blomberg: Itsekseen muuttuva

Operaatio ”Kristian Blombergin tuotanto haltuun” saapuu päätökseensä, kun luin tämän Blombergin toisen kokoelman vuodelta 2011. Kauniiden – ja leimallisen poesialaisten – kansien välistä löytyy runoilijan tyyliin sopivaa runoutta, jossa on kepeää aforistisuutta ja toisaalta historiallisten anekdoottien pudottelua ja faktojen noteeraamista. Kaik... Lue koko vinkki »
Pieniä kovia nuppuja

Reetta Pekkanen: Pieniä kovia nuppuja

Takaperoinen tutkimusmatkani Reetta Pekkasen runouteen tulee toistaiseksi päätökseensä tämän esikoiskokoelman myötä. Vuonna 2014 ilmestynyt Pieniä kovia nuppuja on palkittu teos: se sai Katri Vala -palkinnon, Tiiliskivi-palkinnon ja Silja Hiidenheimon muistostipendin. Se oli myös ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.  Esikoi... Lue koko vinkki »
Kärhi

Reetta Pekkanen: Kärhi

Reetta Pekkasen tuoreimman Katkaistut tulppaanit -kokoelman (Poesia 2023) myötä piti syöksyä tutkailemaan Pekkasen aikaisempia kokoelmia. Toisena vuoron sai Kärhi, Poesian vuonna 2019 julkaisema runokokoelma, joka muistuttaa ainakin päällisin puolin tuorempaa kokoelmaa: runot ovat melko vähäeleisiä, kytkeytyneitä luonnontieteelliseen maailmankuvaan... Lue koko vinkki »
Katkaistut tulppaanit

Reetta Pekkanen: Katkaistut tulppaanit

Esikoiskokoelmallaan Tiiliskivi- ja Katri Vala -palkinnot voittanut Reetta Pekkanen on julkaissut nyt kolmannen kokoelmansa. Edeltäjiensä tapaan se on Poesian julkaisema ja istuu tyyliltään Poesian vähäeleiseen runouskäsitykseen. Ihan niukinta fragmenttia ja aforistisuutta se ei kuitenkaan edusta. Nimessä jo kukkii ja viherrys jatkuu kokoelman s... Lue koko vinkki »
Mikado

Kaija Rantakari: Mikado

Kokoelman nimi tuo mieleen ainakin Gilbertin ja Sullivanin oopperan ja pelin, jossa poimitaan tikkuja. Kannessa on muutama tikku ristissä, joten kallistutaan siihen suuntaan (”auki pudonneet” mikadotikut mainitaankin). Kaija Rantakarin runokokoelmin läpikäynti on päätynyt nyt tähän viimeiseen jäljellä olevaan, Rantakarin esikoiskokoelmaan. Sekin on... Lue koko vinkki »
Salit

Kaija Rantakari: Salit

Kaija Rantakarin kolmannessa runokokoelmassa Salit kierrellään taidegallerian tai museon saleissa katselemassa taidetta. Katse ei kuitenkaan liu’u teoksesta toiseen tuosta noin vain: “peilaan itseäni vernissasta, / sovitan kasvoja kasvoihin”. Tämä on yhteyden ja kosketuksen etsimistä: “etsin sinua gallerioista, / harvaan ja tiheään ripustetuilta se... Lue koko vinkki »
Koko meren laajuus

Kaija Rantakari: Koko meren laajuus

Tutustuin Kaija Rantakarin runoihin uusimman Kertosäe-kokoelman myötä. Se oli sillä tavalla ihastuttavasti aistillinen, että luonteva reaktio oli laittaa kaikki Rantakarin muutkin kokoelmat tilaukseen kirjastosta. Niistä ensimmäisenä tartun nyt Kalevi Jäntin palkinnolla ja Toisinkoinen-palkinnolla palkittuun Koko meren laajuus -kokoelmaan. Tämän... Lue koko vinkki »
Antiluuppi

Virpi Vairinen: Antiluuppi

Kun aloittelin ahkerampaa runojen lukemista loppuvuodesta 2021, ensimmäisten lukemieni kokoelmien joukossa oli Virpi Vairisen esikoiskokoelma Kuten avata äkisti. Välissä ilmestyneet kokoelmat ovat toistaiseksi jääneet lukematta, mutta Vairisen tänä vuonna ilmestynyt tuorein kokoelma Antiluuppi pääsi esikoiskokoelman perusteella lukulistalleni. A... Lue koko vinkki »
Puhekuplia

Kristian Blomberg: Puhekuplia

Matkalla Kristian Blombergin runouden ytimeen seuraava etappi on esikoiskokoelma Puhekuplia. Se ilmestyi alun perin vuonna 2009. Esikoiskokoelmalle sopivasti takakansiteksti on rehvakkaan retrospektiivinen: “Puhekuplia on Blombergin koko elämän runoelma, jonka parissa hänen väsymätön luomisvoimansa askarteli varhaisista nuoruusvuosista vanhuuden vi... Lue koko vinkki »
Raja

Vesa Etelämäki: Raja

Tamperelaisen runoilijan ja muusikon Vesa Etelämäen toinen runokokoelma Raja muistuttaa jollain tapaa toista Poesian tämän vuoden julkaisua, Elina Sallisen Kehät-kokoelmaa. Molemmat ovat samalla tapaa fragmentaarista runoutta yksisanaisen teeman ympärillä: Sallisen kokoelma punoutui kehiksi, Etelämäki pohtii rajoja. Etelämäen teema välittyy sivuilt... Lue koko vinkki »
Q

Mikko Väänänen: Q

Mikko Väänäsen toinen runokokoelma Q on ytimekkäästi nimetty, aiheensa mukaisesti. Kirja käsittelee sekä Q-kirjainta että kuuta. Todettakoon teos ensinnäkin hyvin kauniiksi: Viivi Waris on tehnyt taiton ja ulkoasun kanssa hienoa työtä, Q on esineenä erittäin miellyttävä. Sisältö lähestyy aihettaan monilta kanteilta. Erilaista mytologiaa ja uskom... Lue koko vinkki »
Täytetyn eläimen lämpö

Tytti Heikkinen: Täytetyn eläimen lämpö

Takakansi kuvailee Tytti Heikkisen esikoiskokoelmaa hakukoneella tuotetuksi runoudeksi, mutta kertoo, ettei kokoelma etsi tekstuaalista kaaosta, vaan pyrkii koherenssin tavoitteluun. Kuvaus on osuva: aines voi olla levotonta ja kokonaisuudessakin on tiettyä pyrähtelyä, mutta Täytetyn eläimen lämpö on sittenkin vallan täyspäistä luettavaa. Nämä tari... Lue koko vinkki »
Periferia

Joel Mäkipuro: Periferia

Periferia ei liiemmin kuvaile itseään: takakansi on täysin tyhjä, Olli-Pekka Tennilän kansikuva sentään asemoi lukijan lähiöiden kerrostalojen, arkkitehtuuria luonnostelevien kuvien äärelle. Asuttuun, rakennettuun tilan. Ei siis auta kuin sukeltaa tekstiin ja katsoa, mitä se kertoo. Ensimmäinen mielleyhtymä: teksti on kuin jostain kummallisesta ... Lue koko vinkki »