Asema 11

Emily St. John Mandel: Asema 11

Hollywood-näyttelijä Arthur Leander kuolee lavalle Kuningas Learin esityksessä. Samaan aikaan puhkeaa tappava influenssapandemia ja ihmiskunta sellaisena kuin sen tunnemme romahtaa. Harvat onnekkaat – vai ovatko he onnekkaita? – henkiinjääneet yrittävät selvitä sivilisaation raunoilla parhaansa mukaan päivästä toiseen. Mutta taide jää: kiertävä sin... Lue koko vinkki »
Kellotanssi

Anne Tyler: Kellotanssi

Willa Drake on ulkonaisesti melkein kuin kuka tahansa koulutyttö 1960-luvulla: äiti, isä, pikkusisko Elaine, koulutoverit, harrastukset. Mutta pinnan alla kuohuu, sillä äiti on epävakaa, eksentrinen, arvaamaton, ja Willa ajatteleekin: ”Heidän perheessään oli jotain pahasti vialla! Willa oli ainoa normaali koko joukosta.” Ehkä niin. Romaani poimii h... Lue koko vinkki »
Stella Maris

Cormac McCarthy: Stella Maris

Romaani Stella Maris on rakenteeltaan varsin yksinkertainen: se koostuu nuoren Alician ja hänen psykiatrinsa tohtori Cohenin keskusteluista syksyllä 1972. Alicia on matematiikan tohtoriopiskelija, todellinen lapsinero, joka on kuitenkin hylännyt matematiikan ja elänyt kuljeskelevaa elämää. Häntä on siunattu muillakin lahjakkuuksilla: uskomattoman m... Lue koko vinkki »
Lucrezian muotokuva

Maggie O’Farrell: Lucrezian muotokuva

Firenzen herttuan tytär Lucrezia de' Medici naitettiin Ferraran herttua Alfonso II d'Estelle jo teini-iässä. 15-vuotiaana kotikaupunkinsa jättänyt tuore herttuatar ei ehtinyt kauaa puolisonsa rinnalla hallita: jo alle vuoden kuluttua, keväällä 1561, Lucrezia menehtyi. Lucrezian elämään ja kuolemaan liittyvät huhut ja mysteerit kiehtovat vielä lähes... Lue koko vinkki »
Palmikko

Anne Tyler: Palmikko

En ole varsinaisesti mitenkään mindfulnesshenkinen, mutta täytyy sanoa, etten lukenut Palmikko-romaania henkeäni pidätellen, vaan tietoisesti ja rauhallisesti hengittäen, sillä sellaisen lukutavan se minusta vaati. Anne Tyler on yksi monia nykyajan mielikirjailijoitani, kenties samassa sarjassa kuin Carol Shields ja Elizabeth Strout.  Palmikko k... Lue koko vinkki »
Surumerkintöjä

Chimamanda Ngozi Adichie: Surumerkintöjä

Chimamanda Ngozi Adichien isä kuoli koronapandemian aikaan vuonna 2020. Surumerkintöjä on pitkä essee siitä, miltä äkillinen menetys ja kaiken peittävä suru tuntuu. Isän kuolema tulee yllätyksenä. 9. kesäkuuta Adichie keskustelee isänsä kanssa videopuhelussa ja lopettaa puhelun lyhyeen, jotta väsyneeltä vaikuttava isä saa levätä. Seuraavana päiv... Lue koko vinkki »
Katoava maa

Julia Phillips: Katoava maa

Näppituntumalta sanoisin, että käytännössä kaikki lukemani Venäjälle sijoittuva kirjallisuus tapahtuu joko Pietarissa tai Moskovassa. Nyt ollaan kuitenkin jossain aivan muualla, kun Julia Phillips vie esikoisteoksellaan lukijat kauas Venäjän Kaukoitään Kamtšatkan niemimaalle. Alue on vähän tunnettu ja hyvin syrjäinen. Asukkaita ei ole kovin palj... Lue koko vinkki »
Ei enää mitään

Tommy Orange: Ei enää mitään

Oaklandin stadionilla pidetään suuri powwow-juhla, joka kerää paikalle paljon intiaaneja. Tommy Orangen kirja seuraa laajaa joukkoa valmistautumassa powwow-juhlaan, kukin omine motivaatioineen. Joku on osallistumassa perinnetanssiin ensimmäistä kertaa, jotkut ovat töissä eri syistä ja eri tavoin, joku on raitistunut ja haluaa löytää perheensä – ja ... Lue koko vinkki »
Aria

Nazanine Hozar: Aria

Iran on mielenkiintoinen maa, johon on kiinnostavaa retkeillä näin kirjallisesti. Maan lähihistoriaa värittää tietysti 1940-luvulta alkanut vallankumousten ketju, jossa šaahi ensin nostettiin valtaan, sitten syrjäytettiin ja sitten nostettiin vastavallankaappauksella valtaan. Lopulta sitten vuoden 1979 vallankumouksessa šaahin länsimielinen, itseva... Lue koko vinkki »

Janna Levin: Mustan aukon blues ja muita ääniä ulkoavaruudesta

Jossain päin maailmankaikkeutta kaksi mustaa aukkoa törmää, mikä on tapahtumana voimallisin sitten maailmankaikkeuden synnyn. Siinä vapautuu energiaa biljoonan miljardin Auringon verran. Tällainen energiamäärä säteilee yhteen sulautuvista mustista aukoista puhtaana gravitaationa, aika-avaruuden muodossa etenevinä aaltoina, gravitaatioaaltoina. ... Lue koko vinkki »

Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut

Toisen maailmansodan jälkeen maailmaa riepotteli kylmän sodan aikakausi. Yhdysvallat ja Neuvostoliitto, itä ja länsi, ottivat mittaa toisistaan kaikilla elämänalueilla. Myös kulttuuri ja taide kävivät aseesta kylmässä sodassa. Lara Prescottin esikoisromaani kertoo huikean jännitystarinan neuvostoliittolaisesta runoilijasta ja kirjailijasta Boris Pa... Lue koko vinkki »

John Carreyrou: Bad Blood : Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup

Vuonna 2015 Theranos oli Piilaakson starupeista se suurin ja kaunein. Terveysteknologian yritys oli kehittänyt vallankumouksellisen veritestausmenetelmän; pienen laitteen, joka pystyi tekemään satoja erilaisia verikokeita vain murto-osalla sitä verimäärästä, mitä verikokeisiin normaalisti tarvitaan. Tulevaisuuden laite, jolla taudit ja terveysongel... Lue koko vinkki »
Nix

Nathan Hill: Nix

Vanhempi nainen hyökkää poliitikon kimppuun kovin asein eli kourallisella soraa ja tapauksesta tulee nettisensaatio. Samuel Anderson on vanhaksi mennyt kirjailijalupaus, joka on menettämässä kaiken, kunnes lupaa tehdä paljastuskirjan soraa heittelevästä naisesta – joka sattuu olemaan myös hänen äitinsä. Kuuluuko lasten tietää kaikkea, mitä vanhe... Lue koko vinkki »
Matkalla kotiin

Yaa Gyasi: Matkalla kotiin

Kaksi sisarpuolta päätyy brittien Cape Coastin linnoitukseen Afrikassa 1700-luvulla, tietämättä toisistaan ja hyvin erilaisiin asemiin. Effiasta tulee linnoituksen brittiläisen kuvernöörin jalkavaimo, Esi puolestaan lastataan orjalaivaan ja rahdataan Amerikkaan. Matkalla kotiin kertoo näistä naisista alkavien sukulinjojen tarinan. Sukulinjat vuo... Lue koko vinkki »
Haudattu jättiläinen

Kazuo Ishiguro: Haudattu jättiläinen

Kun matka Kazuo Ishiguron kyydissä kohti entisaikaista Britanniaa on vasta pitkälti alkutekijöissään, olen jo melko lailla myyty, ihastuksissani monella tapaa. Ensinnäkin pidän alusta lähtien kirjailijan tavasta kirjoittaa; mennä tavallaan suorinta tietä asiaan, kuvata päähenkilöhahmoja ja heidän aikomuksiaan, heidän elämäänsä jättiläisten keskellä... Lue koko vinkki »
1491 : Amerikka ennen Kolumbusta

Charles C. Mann: 1491 : Amerikka ennen Kolumbusta

Mitä oli Amerikassa vuonna 1491 eli vuosi ennen Kolumbuksen saapumista? Yleinen käsitys lienee, että muutama hassu intiaani siellä täällä. Tämä virallinen käsitys taitaa kuitenkin olla pahemman kerran väärässä. Nykytutkimuksen valossa Amerikassa asui vuonna 1491 todennäköisesti enemmän ihmisiä kuin Euroopassa. Pian vuoden 1492 jälkeen tilanne ku... Lue koko vinkki »
Ihmissuden morsian

Glen Duncan: Ihmissuden morsian

Ihmissuden morsian on kolmas käännetty Glen Duncanin kirja ja samalla toinen osa Ihmissusi -trilogiaa. Trilogian ensimmäinen osa, Viimeinen ihmissusi, ilmestyi viime vuonna Likeltä. Sarjan kääntämisen aloittaminen yllätti minut, sillä kirjailijan ensimmäisen käännetyn teoksen, Minä, Lucifer, julkaisusta oli melkein kymmenen vuotta ja kirjailija oli... Lue koko vinkki »
Kiinan viimeinen keisarinna

Jung Chang: Kiinan viimeinen keisarinna

Cixin, Kiinan viimeisen keisarinnan uraputki on komea: hän aloitti 16-vuotiaana keisarin jalkavaimona, mutta kohosi asemaan, jossa hallitsi kolmasosaa maailman väestöstä. Jung Changin kirjassa käydään läpi hänen elämäntarinansa. Jaana Iso-Markun suomennos on taitava ja vivahteikas. Cixi syntyy vauraaseen virkamiesperheeseen vuonna 1835. Hän on j... Lue koko vinkki »
Kuolleiden päivät

Don Winslow: Kuolleiden päivät

Kuolleiden päivät on jännäri, joka voisi yhtä hyvin olla totta. Kaikki, mitä olet viime vuosina kuullut Meksikon huumesodista, Yhdysvaltojen salaisista kommunismin vastaisista toimista sekä lahjonnasta ja hurjista raha- sekä huumemääristä molemmilla puolilla rajaa tulee esille myös tässä romaanissa. Kaikki alkaa jo 1970-luvun puolivälin jälkeen... Lue koko vinkki »