Cisco Kid : Musta ratsastaja

José Luis Salinas: Cisco Kid : Musta ratsastaja

Lännensankari Cisco Kid esiintyi ensimmäisen kerran O. Henryn novellissa vuonna 1907. Siitä käynnistyi vuosia kestänyt mediasuosio, jonka myötä hahmosta tehtiin elokuvia, tv-sarjoja, radiokuunnelmia ja sarjakuvia. Hahmon tuorein esiintyminen on niinikään sarjakuvissa, vuoden 2012 Lone Ranger-sarjakuvassa. Tämän sarjakuvakokoelman sisältö on Josè... Lue koko vinkki »
Judge Dredd : Kuoleman morsian

Steve Dillon, Ian Gibson, Alan Grant ja muut: Judge Dredd : Kuoleman morsian

Judge Dredd -sarjakuvien voitokas esiinmarssi alkoi 1977 ja on jatkunut AD2000 -lehdessä näihin päiviin asti. Suomeksi sarjakuvia käännettiin ensimmäisen kerran 1980-luvun puolivälissä, ja vuosina 1989–2000 Jalava julkaisi peräti 30 hahmoa käsittelevää suomenkielistä sarjakuva-albumia. Näihin minäkin Mikkelin kirjastossa aikanaan tutustuin, vaikkak... Lue koko vinkki »
Taika-Jim ja jäädemonit

Phil Davis ja Lee Falk: Taika-Jim ja jäädemonit

Vaikka Suomessa julkaistaan käännössarjakuvia harmittavan vähän, viime aikoina klassikkosanomalehtisarjakuvia on julkaistu kiitettävästi. Yksi tällainen on Lee Falkin ja Phil Davisin luoma Taika-Jim, joka seikkaili aina 1930-luvulta 2010-luvulle. Taika-Jim ja jäädemonit sisältää kahdeksan seikkailua, jotka ovat alunperin 1940- ja 1950-luvuilta. ... Lue koko vinkki »
Tarzan : Paluu Opariin

Edgar Rice Burroughs ja Russ Manning: Tarzan : Paluu Opariin

Suomessa julkaistaan käännössarjakuvia valitettavan vähän. Yksi harvoista julkaisuista on Russ Manningin sarjakuvasovitus klassisista Tarzan-tarinoista. Manning oli varsin suuri seikkailusarjakuvien edelläkävijä. Hänen tunnistettavin työnsä Tarzanin ohella ovat Star Wars -sanomalehtisarjakuvat. Manningin mukaan on nimetty parhaan uuden sarjakuva... Lue koko vinkki »
Kaupunki joksi tulimme

N. K. Jemisin: Kaupunki joksi tulimme

Palkitun ja ylistetyn N. K. Jemisinin Kaupunki joksi tulimme on urbaani fantasiakirja, joka kertoo New Yorkista; kaupungin moniosaisesta ruumiillistuneesta sielusta, joka on heräämässä henkiin, mutta jota uhkaa sanoinkuvaamattoman kauhistuttava vaara. New Yorkin eri kaupunginosia edustavien avatarien on yhdistettävä voimansa saadakseen New Yorkiin ... Lue koko vinkki »
Kyyhkyt helvetistä

Robert E. Howard: Kyyhkyt helvetistä

Robert E. Howard on H. P. Lovecraftin ohella 1930-luvun pulp-aikakauden tunnetuimpia kirjailijoita. Hänen päätuotantoaan on Conan Kimmerialainen, miekka ja magia -kirjallisuusgenren luonut fantasiahahmo. Näiden lisäksi hän kirjoitti kuitenkin muutakin, kuten tämä kokoelma osoittaa. Suomalaiselle spefin lukijoille Howard on hieman erityisessä ase... Lue koko vinkki »
Cthulhun kutsu

H. P. Lovecraft: Cthulhun kutsu

Stephen Kingin ohella maailman tunnistettavimpiin kauhukirjailijoihin lukeutuva H. P. Lovecraft loi kirjailijanuransa 1900-luvun alkupuoliskolla. Valtaosa hänen tuotannostaan julkaistiin lehdissä ja vaikka hänen ei voida sanoa olleen menestynyt elinaikanaan, kasvoi hänen tuotannostaan kulttuurillisesti järisyttävä perintö, joka vaikuttaa vahvasti v... Lue koko vinkki »
Noitavaimo

Fritz Leiber: Noitavaimo

Fritz Leiber oli fantasian, kauhun ja scifin uranuurtaja. Hän muun muassa määritteli ja nimesi Robert E. Howardin edustaman fantasian miekka ja magia -alagenren. Noitavaimo julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1943. Kirjamuotoon se kääntyi vuonna 1952. Se on toiminut innoittajana kahdelle eri kauhuelokuvalle ja palkittiin Retro-Hugo-palkinno... Lue koko vinkki »
Paholaisnuket

Abraham Merritt: Paholaisnuket

Kaikki kauhukirjallisuuden fanit tietävät H. P. Lovecraftin, mutta pulp-aikakaudelle mahtuu paljon muitakin mielenkiintoisia kirjailijoita. Yksi näistä on Abraham Merritt, jolta Paholaisnuket on nyt ensimmäinen suomennettu teos. Merrittin tuotantoon kuului kahdeksan romaania ja joukko lehdissä julkaistuja novelleja. Kirja käyttää pulp-aikakaudel... Lue koko vinkki »
Lohikäärmeen hetki

Robert E. Howard: Lohikäärmeen hetki

Yksi fantasiakirjallisuuden merkkipaaluista on Robert E. Howardin Conan Barbaari -hahmo. Howard käynnisti Conanilla fantasian miekka ja magia -alagenren, josta barbaarifantasia laajeni omaksi alagenrekseen ja lopulta muuttui omaksi kliseekseen. Howard kirjoitti sankaristaan vaikuttavan määrän novelleja, mutta vain yhden romaanin, Lohikäärmeen hetke... Lue koko vinkki »
Kivinen taivas

N. K. Jemisin: Kivinen taivas

N. K. Jemisinin Murtunut maailma -trilogian kolmas osa Kivinen taivas saattaa päätökseen palkitun fantasiasarjan, joka kuvaa lohdutonta vulkaanisen aktiivisuuden repimää maailmaa (jonka nimi on, tietysti, Tyynimaa). Trilogian ensimmäinen osa esitteli tarinan päähenkilön, Essunin maailmassa, joka oli suistunut tuhoon ja kaaokseen sekä yleisellä että... Lue koko vinkki »
Grimmin saduista Controliin

Tuukka Hämäläinen ja Heidi Rautalahti (toim.): Grimmin saduista Controliin : Esseitä pelien ja kirjallisuuden rajalta

Niinhän sitä sanotaan, että nuoret pelaavat liikaa ja lukevat liian vähän. Pisa-tulosten ja lukutaidon heiketessä, kirjat ja pelit nähdään julkisessa keskustelussa usein vastakkaisina tapoina viettää aikaa, mutta onko näiden kahden taiteenlajin välinen suhde pakko nähdä näin vastakkaisena? Tuukka Hämäläisen ja Heidi Rautalahden toimittama kirja Gri... Lue koko vinkki »
Obeliskiportti

N. K. Jemisin: Obeliskiportti

Sanoisin, että on jonkunmoinen saavutus voittaa arvostettu kirjallisuus­palkinto trilogian toisella osalla. Kakkososathan ovat helposti väliinputoajia: ensimmäinen osa on kiinnostava, kun se esittelee kokonaan uuden maailman ja kolmososa on luonnollisesti jännittävä finaali. Kakkososa on sitten silta alun ja lopun välissä. No, näin sen ei tietenkää... Lue koko vinkki »
Murtunut maailma

N. K. Jemisin: Viides vuodenaika

Suhtaudun usein vähän nihkeästi fantasiatrilogioihin. Haluanko sitoutua lukemaan koko trilogian? Tästä Viides vuodenaika -romaanista alkavan Murtunut maailma -trilogian kohdalla epäilyksiä ei kuitenkaan ollut, sillä N. K. Jemisinin nimi on sen verran vetovoimainen. Murtunut maailma on nimittäin ensimmäinen trilogia, jonka jokainen osa on palkitt... Lue koko vinkki »
Vaaniva pelko ja muita kertomuksia

H. P. Lovecraft: Vaaniva pelko ja muita kertomuksia

Jalavan H. P. Lovecraftin koottujen teoksien uudelleenjulkaisussa on edetty kolmanteen osaan. Edellisten osien tapaan Vaaniva pelko ja muita kertomuksia kokoaa yksiin kansiin kauhun mestarin novelleja. Tällä kertaa yksiin kansiin on saatu 22 tarinaa, ja niiden yleisestä lyhyydestä kertoo se, että tarinoista pisin Hulluuden vuorilla vielä käyttää ne... Lue koko vinkki »
Varjo menneisyydestä

H. P. Lovecraft: Varjo menneisyydestä ja muita kertomuksia

Yksi Jalavan kirjallisuusteoista tänä vuonna on julkaista uudet painokset H. P. Lovecraftin novellikokoelmista. Varjo menneisyydestä on sarjan toinen osa ja sisältää kuusitoista novellia eri puolilta Lovecraftin uraa. Viimeksi tämä julkaistiin kokoelmana vuonna 2010. Painokset sarjassa eivät kuitenkaan ole mitenkään massiivisen kokoisia ja paikoite... Lue koko vinkki »

Hugo Pratt: Corto Maltese : Merirosvojen lipun alla

Merirosvot ja kaapparilaivat kuuluivat Karibianmeren alueen kolonaliasointiin 1500-luvulta lähtien. Samoissa maisemissa, vanhojen aarrepaikkojen perässä seilaa noin ensimmäisen maailmansodan aikoihin myös liputon kapteeni Corto Maltese, jolla kunnollisen seikkailun lisäksi on aina silmää myös romantiikalle – ja matkanteolle itselleen. Tärkeintä on ... Lue koko vinkki »

Brandon Sanderson: Ylenemisen kaivo

Viimeinen valtakunta oli viime vuoden suurimpia fantasiatulokkaita. Brandon Sandersonin sarjan aloitusosa muun muassa kaappasi itselleen Tähtifantasia-ehdokkuuden. Sarja onnistui erityisesti kahdessa asiassa: ympäristönluomisessa ja omaperäisyydessä. Kirjan maailmassa joillain ihmisillä on kykyjä saada metalleista erikoisia voimia. Tämä idea saatta... Lue koko vinkki »