Pandemian jäljet

Jussi Lankinen: Pandemian jäljet : Matkalla muuttuvassa Euroopassa

Pandemia tuli ja meni, mutta ei ilman vaikutuksia yhteiskuntaan ja ihmisten elämään. Toimittaja Jussi Lankinen jäljittää näitä vaikutuksia ympäri Euroopan tutustuen Italian, Espanjan, Saksan, Unkarin, Ruotsin ja Venäjän tilanteeseen. Vaikka koronavirus kohteli näitä maita eri tavoin, negatiiviset kehityskulut näkyvät tavalla tai toisella oikeastaan... Lue koko vinkki »
Kirjojen kaipuu

Heidi Hakkarainen, Ulla Ijäs, Heli Rantala ja muut: Kirjojen kaipuu : Kirjakulttuuria 1800-luvun alun Suomessa

Kirjakulttuuri ei ole ainoastaan sanoja paperilla tai kokoelmiin luetteloitavia niteitä. Se on monin tavoin myös liikettä ja vuorovaikutusta. Se on tiedon liikkumista tai erilaisten kirjallisten vaikutteiden ja mallien siirtymistä ja omaksumista. Samalla se on hyvin konkreettista, materiaalista liikettä: kirjojen kuljetusta paikasta toiseen, niiden... Lue koko vinkki »
Hämmästyttävä härveli

Jukka Laajarinne: Hämmästyttävä härveli : Tarina energiasta

Kevät koittaa muurahaispesälle. Oksalla pesän yläpuolella roikkuu lentohärveli, johon latautunut energia uhkaa pesän turvallisuutta: jos kone putoaa, se tekee rumaa jälkeä pesälle. Niinpä tilanne täytyy ratkaista jollain tavalla. Härvelin saaminen puusta alas vaatii hankintoja ja toimenpiteitä. Niinpä kertoja nappaa muurahaispesästä ötökkäystävä... Lue koko vinkki »
Valtioaamun aika

Kristiina Kalleinen: Valtioaamun aika : Suomen suuriruhtinaskunta 1809-1863

Suomen historian ajanjakso 1800-luvun alusta 1860-luvulle jää yleensä sitä seuranneen 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun muutoksen ja murrosten jalkoihin. Laajempi kiinnostus johtaa myös kattavampaan kirjalliseen tuotantoon ja siksi 1800-luvun alkupuoliskoa käsittelevää tietokirjallisuutta on myös huomattavasti vähemmän saatavilla kuin isoja mulli... Lue koko vinkki »
Uskomattomat uskomukset

Matti Vuento: Uskomattomat uskomukset : ihmislepakoista energiaterapiaan

Matti Vuennon teos uskomuksista oli perin mielenkiintoista ja antoisaa luettavaa, mutta toisaalta se saattoi tuntua jopa hieman masentavalta, koska siinä kerrottiin niin monista epätieteellisistä käsityksistä ja maailmankuvista, joihin suuret ihmisjoukot kuitenkin uskovat vakaasti. Turhaan ei Vuento kirjan lopussa siteeraa yhdysvaltalaista Thomas N... Lue koko vinkki »
Lautapelien historia

Ari Saastamoinen: Lautapelien historia

Harvalla ihmisten vapaa-ajan harrasteella on niin pitkä historia kuin lautapeleillä. Todisteet maailman vanhimmasta lautapelistä on löydetty sumerilaisen Urin kaupungin raunoista, ja ikää näillä kuninkaiden haudoista löydetyillä pelilaudoilla on jopa 4500 vuotta. Sumerilaiset eivät kuitenkaan olleet leikkimielisyydessään mikään poikkeus: lautapelej... Lue koko vinkki »
Luvatun maan lumo

Timo R. Stewart: Luvatun maan lumo : Israelin kristityt ystävät Suomessa

Mitä on kristillinen sionismi? Turvaudun jälleen kerran Wikipediaan, sen rajoitukset muistaen, löytääkseni edes jonkinlaisen määritelmän. ”Kristillinen sionismi on eräiden kristittyjen uskomus- ja oppirakennelma, jonka mukaan juutalaisten paluu Pyhään Maahan ja nykyisen Israelin valtion syntyminen vuonna 1948 ovat merkkejä Raamatun profetioiden täy... Lue koko vinkki »
Työnohjaus ja coaching

Päivi Kupias: Työnohjaus ja coaching: Tukea työssä onnistumiseen

Työnohjaus ja erityisesti coaching ovat tavoitteellisuuteen ja yksilöiden kehittämiseen panostavassa työelämässä kasvavia keinoja tulosten saavuttamiseen. Molempien ohjaustapojen kohdalla toimijoita on paljon eikä saatavilla ole valtavasti tutkittua tietoa parhaista käytännöistä eikä edes työnohjauksen ja coachingin eroavaisuuksista ja tähän puutte... Lue koko vinkki »
Muinaisen Lähi-idän imperiumit

Saana Svärd ja Joanna Töyräänvuori (toim.): Muinaisen Lähi-idän imperiumit : Kadonneiden suurvaltojen kukoistus ja tuho

Jossain vaiheessa etsin kirjastosta tietoa muinaiseen Lähi-itään liittyen, vain huomatakseni, että suomeksi aiheesta on julkaistu yllättävän vähän kirjoja. Se on sinänsä erikoista, sillä muinainen Sumer, Babylonia ja Assyria olivat paitsi historiallisesti erittäin merkittäviä suurvaltoja, niin alue tunnetaan myös kirjoitustaidon ja monien tieteiden... Lue koko vinkki »
Ukrainan historia

Johannes Remy: Ukrainan historia

Ukrainalaisen kansallisen identiteetin kehitykseen on olennaisesti vaikuttanut suhde Venäjään ja venäläisiin. Monen venäläisen mielestä Ukraina ja ukrainalaisuus on synnytetty keinotekoisesti ja Ukrainan pitäisi oikeastaan olla osa Venäjää. Välttämättä nämä ihmiset eivät kannata Ukrainan itsenäisyyden lakkauttamista, mutta asenne haittaa tasavertai... Lue koko vinkki »
Perhe ja verstas

Maija Ojala-Fulwood: Perhe ja verstas : Itämeren kaupunkien käsityöläiselämää keskiajalla ja uuden ajan alussa

Ammattikunnat olivat hyvin keskeinen osa esimodernin yhteiskunnan kaupunkiyhteisöä. Ammattikunnat eivät vain säädelleet työntekoa ja tuotantoa, vaan niissä oli usein sääntöjä liittyen paitsi sosiaaliturvaan ja leskien ammatinharjoittamiseen, niin myös hautajaisiin ja juhliinkin. Ammattikuntien säännöt olivatkin kaikkialla Euroopassa hyvin kattavia.... Lue koko vinkki »
Puiden asukkaat

Petri Keto-Tokoi ja Juha Siitonen: Puiden asukkaat

Kun katsoo puuta kaukaa niin näkee yhden puulajin, mutta mitä lähemmäs kulkee niin lajien määrä ja kirjo kasvavat melkoisesti. Kaikkia niitä ei löydä tai tunnista, mutta Puiden asukkaat kertoo mitä kaikkea missäkin puussa elää. Yhtä mittavaa teosta puissa elävistä lajeista on tuskin aiemmin julkaistu missään. Kirja on yksinkertaisesti upea ja va... Lue koko vinkki »
John Deweyn estetiikka

Kalle Puolakka: John Deweyn estetiikka : kokemus, luonto ja kulttuuri

Helsingin yliopiston estetiikan dosentti Kalle Puolakan kirjoittama John Deweyn estetiikka esittelee kattavasti amerikkalaisen filosofin ja kasvatuspsykologin John Deweyn ajatuksia estetiikasta. Kirja sopii luettavaksi niin filosofiaan vihkiytyneelle kuin filosofisen polkunsa alkumatkalla olevalle. Jos filosofian käsitteistö ei ole tuttua, saatt... Lue koko vinkki »