The Cleopatras : The Forgotten Queens of Egypt

Lloyd Llewellyn-Jones: The Cleopatras : The Forgotten Queens of Egypt

Kleopatra ei varmasti sen kummempia esittelyjä kaipaa, mutta moni ei varmaankaan tiedä, että kaikkien tämä tuntema hallitsija oli itse asiassa vasta Kleopatra VII. Häntä edelsi Egyptin hallitsijoiden joukossa paitsi kuusi edellistä Kleopatraa, niin joukko muita Kleopatroja, joiden vaikutusvalta lähi-idän historiassa ei ollut aivan vähäinen. Näiden ... Lue koko vinkki »
Tsernobyl: ydinkatastrofin historia

Serhii Plokhy: Tšernobyl : Ydinkatastrofin historia

Tšernobyl : Ydinkatastrofin historia päätyi lukulistalle paljolti erinomaisen Chernobyl-televisiosarjan ansiosta. Sarjan julkaisun aikoihin Suomessakin kirjoiteltiin paljon siitä mitkä seikat sarjassa olivat puhdasta dramatisointia ja mitkä asiat taas pitivät paikkansa. Tuntui siltä, että aiheeseen oli pakko syventyä lähemmin. Ensimmäinen asia m... Lue koko vinkki »
Tappotanner

Timothy Snyder: Tappotanner : Eurooppa Hitlerin ja Stalinin välissä

Timothy Snyderin Tappotanner : Eurooppa Hitlerin ja Stalinin välissä kertoo, mitä tapahtui Molotov–Ribbentrop-sopimuksen kattamilla alueilla toisessa maailmansodassa. Timothy Snyder keskittyy Molotov–Ribbentrop-sopimuksen solmimisen jälkeisiin tapahtumiin, jotka eskaloituivat toisen maailmansodan aikana kauhistuttavimpiin massamurhiin, mitä ihmi... Lue koko vinkki »
Polttouhrit

Dan McMillan: Polttouhrit : holokaustin syyt

Miksi taas kirja holokaustista? Eikö siitä ole puhuttu jo tarpeeksi? Tähän kysymykseen lähtee vastaamaan yhdysvaltalainen tutkija Dan McMillan ansiokkaassa kirjassaan. Hän ei pyri kuvaamaan tyhjentävästi mitä tapahtui, sillä siitähän onkin paljon kirjoja ja elokuvia, vaan kertomaan oman näkemyksensä siitä, miksi näin kävi, miten tämä historiamme su... Lue koko vinkki »
Neandertalilainen

Svante Pääbo: Neandertalilainen : kadonnutta perimää etsimässä

Vaikka neandertalilaiset ovat kadonneet Euroopasta 30 000 vuotta sitten, löytyy heidän perimäänsä nykyeurooppaisen DNA:sta. Max Planck -instituutin antropologisen genetiikan osaston johtajana Leipzigissa työskentelevä Svante Pääbo kertoo kirjassaan niin oman uransa vaiheista egyptologiasta paleogenetiikkaan kuin neanderilaisen genomin täydelli... Lue koko vinkki »
Kirjeitä nuorelle matemaatikolle

Ian Stewart: Kirjeitä nuorelle matemaatikolle

Matematiikka on vaikeaa, eikä sitä voi ymmärtää. Matematiikot ovat kaikki outoja introverttejä, jotka istuvat vain kammioissaan päivät pitkät eivätkä tee mitään hyödyllistä. Matematiikkaa ei tarvita mihinkään. Väärin. Matematiikan professori ja yksi matematiikan kansantajuistamisen akateemisista uranuurtajista Ian Stewart pyrkii kohti mahdotonta ja... Lue koko vinkki »

Martin Rees: Just Six Numbers

Maailmankaikkeutta, jossa elämme, muovaavat pohjimmiltaan varsin yksinkertaiset asiat. Universumin rakenne on tiivistettävissä kuuteen lukuun. Kaksi luvuista liittyy universumin perusvoimiin, kaksi maailmankaikkeuden kokoon ja rakenteeseen ja kaksi säätää avaruuden ominaisuuksia. Pienetkin muutokset näihin lukuihin tuottaisivat maailmankaikkeuden, ... Lue koko vinkki »

Siva Vaidhyanathan: The Anarchist in the Library : How the Clash Between Freedom and Control Is Hacking the Real World and Crashing the System

Kirja vapaan tiedon kulun, tieteen ja luovan anarkian sekä liikeyritysten, informaation keinotekoisen niukkuuden luomisen ja rajoittavan harvainvallan ristiriidasta informaatioyhteiskunnassa. Miten kaupalliset yritykset vaikuttavat lainsäädäntöön? Miten Yhdysvaltojen tekijänoikeuslainsäädäntö vaikuttaa koko maailman ihmisten elämään? Ketkä ovat ... Lue koko vinkki »

Albert-László Barabási: Linkit : verkostojen uusi teoria

Barabásin kirjan keskeisin ajatus on teoria mittakaavattomista verkostoista. Niitä löytyy joka puolelta: Internetistä, solubiologiasta, fysiikasta, talouselämästä, tautiepidemoista, Hollywoodista... Barabási tutkii verkostoja monelta eri kantilta ja vaikka ainakin Tampereella kirja löytyi matematiikkahyllystä, se leikkaa montaa eri tieteenalaa. Bar... Lue koko vinkki »