Veli jota minulla ei ollut

Reidar Palmgren: Veli jota minulla ei ollut

Kun sain tämän kirjan heti sen ilmestyttyä, minulla ei ollut tilaisuutta alkaa sitä lukea. Minulla oli kuitenkin mahdollisuus kuunnella ja vielä kirjailijan itse lukemana, mikä usein on parasta. Kuuntelin ja kuuntelin, tein töitä, keräsin marjoja ja välillä vaan pysähdyin, että mitä tässä oikein tapahtuu. Kirjassa esitellään Axel Kannasto, nuori... Lue koko vinkki »
Suomen tasavallan presidentit 1919–2023

Juhani Suomi: Suomen tasavallan presidentit 1919-2023

Suomen itsenäisyysvuosien historiassa Mannerheim on ehkä paras esimerkki siitä, ettei tärkeää ole se, millainen kansakunnan johtaja on, vaan se, millaiseksi hänet kuvitellaan. Hänen osaltaan myytin synnyttämistä edesauttoivat hänen taustansa sekä myöhemmin hänen oma johdonmukainen työnsä vakiintuneen idolikuvan ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi. ... Lue koko vinkki »
Suomalaisten kylmä sota

Antero Holmila: Suomalaisten kylmä sota

Kylmä sota oli Suomelle ja suomalaisille hankala ajanjakso, josta kirjoitettiin hyvin yksipuolisesti ajanjakson aikana. Keskustelu ja historian perkaaminen ei ole vieläkään päässyt sille tasolle, jolla sen voisi kuvitella olevan ottaen huomioon, kuinka tärkeitä kylmän sodan vuosikymmenet olivat Suomen kehitykselle yhteiskuntana. Historian professor... Lue koko vinkki »
Uusi Viipuri

Anna Kortelainen: Uusi Viipuri

Kirjailija ja taidehistorioitsija Anna Kortelainen on kirjoittanut lukuisia historiallisia ja taidehistoriallisia teoksia. Hän osaa kirjoittaa tutkimastaan ja taustoittamastaan kohteesta faktoihin perustuen kiinnostavasti ja lukijaystävällisesti. Näin myös kirjassa Uusi Viipuri, jolla on historiallisiin tosiasioihin perustuvat raamit, tapahtum... Lue koko vinkki »
Kekkosen salaiset päiväkirjat

Timo J. Tuikka: Kekkosen salaiset päiväkirjat

Alun alkaen olin sitä mieltä, että ei kiitos, ei yhtää kirjaa enää Kekkosesta, ei hänen päiväkirjoistaan, sillä eikö kaikki ole jo tuotu julki – mutta sitten hei, tämän kirjan yksi asiasanoista on huumori! Mitä se tarkoittaa, niin siitähän oli otettava selvä. Olin toki kuullut jo tästä kirjasta, mutta silti olin skeptisesti ajatellut, että aihe on ... Lue koko vinkki »

Timo Kalevi Forss: Unohtumattomia kirjeitä Suomesta

Kirje on yksityisen ja yleisen välinen rajapinta. Se paljastaa jotain, mitä suuremmalle yleisölle kirjoitettu teksti ei välttämättä kerro. Kirjeet ovat usein henkilökohtaisia, ja ne on kirjoitettu vastaanottajilleen. Tästä syystä ne heijastavat todellisuutta aivan eri näkökulmasta kuin virallinen historiankirjoitus. Meille on kaikille kerrottu kir... Lue koko vinkki »

Seppo Keränen: Urho Kekkonen ja hänen vihamiehensä

"Poskelle, laukaise." Noilla komentosanoilla 17-vuotias sotilas, tuleva presidentti, antoi käskyn ampua Haminan valleilla yöllä helmikuussa 1918 yhdeksän pääpunaista. Sitten tuli muitakin mutkia ja 'metkuja' matkaan matkalla presidentiksi: Akateemisen Karjala-Seuran ohjelman 'pirua ja ryssää vastaan' rinnalle parikymppinen Urho Kekkonen lisäs... Lue koko vinkki »

Anne Mattsson: Sylvi Kekkosen elämäkerta

Aivan kirjansa alussa Anne Mattsson pohtii erästä ilmeistä ristiriitaa Sylvi Kekkoseen liittyen: Sylvi oli hyvin yksityinen ihminen, joka ei mielellään tuonut itseään ja mielipiteitään esille. Siitä huolimatta ihmisillä tuntuu olevan hyvin vahva käsitys siitä, minkälainen ihminen hän oli. Mattssonin huomio saattaa hyvinkin pitää paikkansa. Minun kä... Lue koko vinkki »

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen

Kuinka syvästi ilahduinkaan tästä kirjallisesta kohtaamisesta! Johanna Venhon historiallinen romaani Sylvi Kekkosesta kertoo hyvin monitahoisesta ihmisestä, jossa yhdistyivät niin hauraus kuin vahvuuskin, hillitty pidättyväisyys ja syvä tunneihminen. Aivan ainutlaatuinen oli toki hänen kohtalonsakin; rakastua nyt mieheen, jota ura ja politiikka, na... Lue koko vinkki »

Harri Filppa (toim.): 101 sarjakuvaa Suomesta

Sarjakuva-antologian 101 sarjakuvaa Suomesta teemana on, ei enempää eikä vähempää, kuin itsenäisen Suomen historia. Antologian idea ja toteutus on hauska, sillä 101:lle sarjakuvantekijälle on kullekin annettu yksi vuosi Suomen historiasta ja yksi sivu kertoa näkemyksensä kyseisestä vuodesta. Kuten odottaa saattaa, näin suurella tekijäjoukolla lo... Lue koko vinkki »
Kohti kaaoksen pitkää yötä

Arto Mansala: Kohti kaaoksen pitkää yötä : kolme kautta Moskovassa

Arto Mansala työskenteli Suomen Moskovan-suurlähetystössä kolme kautta. Hän aloitti työnsä jo vuonna 1967. Hänen aikanaan Neuvostoliitto hajosi, ja uusi Venäjä syntyi. Maailma muuttui paljon ja kuitenkin vain hyvin vähän. Arto Mansala valitsee vuonna 1967 ensimmäiseksi ulkomaankomennuskohteekseen Moskovan. Hän on 25-vuotias, ja hänen tehtäviinsä... Lue koko vinkki »
Kotiryssät

Heikki Saari: Kotiryssät : suomalaista suhdetoimintaa neuvostoaikaan

Kotiryssät on toimittaja Heikki Saaren kuvaus Suomen ja Neuvostoliiton suhteista kylmän sodan aikana ja niiden synnyttämästä kotiryssäjärjestelmästä. Kotiryssät olivat henkilöitä, jotka halusivat toiminnallaan varmistaa Urho Kekkosen ulkopoliittisen linjan jatkumisen. Yleensä kotiryssät olivat peiteviraltaan Neuvostoliiton diplomaatteja, mutta tode... Lue koko vinkki »
Tyttö ja nauhuri

Maarit Tyrkkö: Tyttö ja nauhuri

Nuori Maarit Tyrkkö halusi toimittajaksi ja hän todella sai siihen hienon mahdollisuuden. Haastattelut Suomen Kuvalehdessä olivat riittävän pirteitä, nuorekkaita ja kuitenkin asiantuntevia. Mikään ei kuitenkaan valmistanut häntä siihen, että tehdessään jutun eturauhasleikkauksesta toipuvasta Urho Kekkosesta sairaalassa, hän tuli samalla valloittane... Lue koko vinkki »
Valtakunnan miniä

Pia Maria Montonen: Valtakunnan miniä : Brita Kekkonen

Tätä elämäkertaa – tai oikeastaan nämä ovat rouvan omat muistelmat – on varmasti jo odotettu. Rouva Suorasuuna ulkoministeriössä myöhemmin tunnetun Brita Fagerholmin elämästä kerrotaan jo lapsesta lähtien, alkaen hänen isänsä K. A. Fagerholmin elämästä. Brita oli aina isän tyttö ja perheessä oli muutenkin hyvin läheiset ja lämpöiset välit. Brita pu... Lue koko vinkki »
Unelma kommunistisesta Suomesta

Mikko Uola: Unelma kommunistisesta Suomesta 1944–1953

Unelma kommunistisesta Suomesta 1944–1953 käy läpi maamme sisäpoliittisia tapahtumia vuosina 1944–1953 eli välirauhansopimuksesta lähtien Stalinin kuolemaan asti. Aikaa ja tapahtumia, joiden tarkoituksena oli muuttaa Suomen yhteiskuntajärjestelmää periaattessa laillisesti. Kosto oli ehkä joillakin myös ajatuksissa, ainakin alitajuisesti kansalaisso... Lue koko vinkki »
Marja-Liisa Vartio, kuin linnun kirkaisu

Helena Ruuska: Marja-Liisa Vartio : kuin linnun kirkaisu

Elämäkerta on perinpohjainen selvitys Marja-Liisa Vartion (os. Sairanen) elämästä aina syntymästä lähtien. Tekijä kuljettaa kuitenkin elämäkertatietojen varrella koko ajan kirjailijan omia tunteita, mietteitä ja suunnitelmia sekä hänen läheistensä kertomia ajatuksia, sattumuksia ja tietoja mukana. Sodan vuosiin sattui nuoruus, kuten hänen postuu... Lue koko vinkki »
Kekkonen

Matti Hagelberg: Kekkonen

Oravien heimo löytää kaislikosta Urho Kaleva Kekkosen ja kasvattaa tämän laumansa jäseneksi. Kekkonen hylkää muurahaiskuningattaren ja pelastaa oravat. Myöhemmin Kekkonen kyllästyy kerjäämään käpyjä Seurasaaressa ja päättää alkaa valtionpäämieheksi. Hän käy valtiovierailulla Yhdysvalloissa, jossa hän yhdessä kuningas Elviksen kanssa pelastaa maailm... Lue koko vinkki »