Kadonnut keskittymiskyky

Johann Hari: Kadonnut keskittymiskyky

Moni varmasti tunnistaa omasta elämästään nykyajan vitsauksen, hapertuneen keskittymiskyvyn. Ainakin minä tunnistan. Kirjoittaja ja toimittaja Johann Hari on havahtunut elämässään samoihin ongelmiin. Mikä ratkaisuksi? Moni sanoisi, että heitä kännykkä hiivattiin ja ala lukemaan vaikka kirjoja. Ongelma on kuitenkin paljon yksilöä suurempi ja se, mit... Lue koko vinkki »
Ihmiskunnan nousu

Oded Galor: Ihmiskunnan nousu : Vaurauden ja eriarvoisuuden juuret

Oded Galor on suurten kysymysten mies. Ihmiskunnan nousu : Vaurauden ja eriarvoisuuden juuret pyrkii vastaamaan kunnianhimoiseen kysymykseen miksi hyvinvointi on jakautunut maapallolla niin epätasaisesti, ja miksi länsi­maailman kehitysaputoimet eivät useinkaan tuota haluttua lopputulosta. Usein ajatellaan, että syynä on puhtaasti vääränlainen talo... Lue koko vinkki »
Africa Is Not a Country

Dipo Faloyin: Africa is not a Country : Breaking stereotypes of Modern Africa

Afrikka ei ole maa, mutta mediaa katsoessa sitä ei välillä uskoisi. Kuten loput­tomat somekommentit tietävät, Afrikka on se maanosa jossa mikään ei muutu koskaan, aina vain ihmiset elelevät savimajoissaan diktaattorien hallittavana ja nälkää nähden. Tämä nyt ei tietysti pidä paikkansa, seitsemän kymmenestä nopeimmin kasvavasta taloudesta on Afrikas... Lue koko vinkki »
Paluu Junkkarille

Tarja Jussila: Paluu Junkkarille

Kun pari vuotta sitten luin Tarja Jussilan ensimmäisen kirjan Torpparin tytär Anjalan Junkkarilta, niin oli hienoa saada nyt jatko-osa käsiin ja lukea, mitä siellä tapahtui sen jälkeen, kun päähenkilö Liisa oli tavannut Karl Oskarin. Paluu Junkkarille alkaa siitä, kun Liisa Antintytär ja Karl Oskar Örling vihitään Anjalan kirkossa. Jotenkin oli ... Lue koko vinkki »
Vuodet

Annie Ernaux: Vuodet

Annie Ernauxin (s. 1940) muistelmateos Vuodet ilmestyi jo vuonna 2008 ja saavutti oitis suuren suosion. Suomeksi sitä ei silloin saatu, nyt käännöstä siivitti varmasti vuonna 2018 ilmestynyt englanninkielinen käännös, joka pääsi vuonna 2019 Man Booker International Prizen lyhytlistalle. Ei ihme, että tämä oli Ranskassa hitti, ja kyllä tämä Ransk... Lue koko vinkki »
Toisten maa

Leïla Slimani: Toisten maa

Kun Leïla Slimani on aikaisemmin kirjoittanut esikoisteoksessaan nymfomaani Adèlesta ja menestyneessä Kehtolaulussa modernin psykologisen jännitysromaanin, Toisten maan sijoittuminen Marokkoon toisen maailmansodan jälkeen oli pieni yllätys. Marokkolais-ranskalainen Slimani kirjoittaa elämästä Ranskan protektoraattina olleessa Marokossa puoliksi ran... Lue koko vinkki »
Kaakkois-Aasian historia

Marja-Leena Heikkilä-Horn: Kaakkois-Aasian historia

Tämä Kaakkois-Aasian historia onkin järeä teos: liitteet poislukien lähes 500 sivua ja paljon tekstiä sivulla. Kannattaa siis varautua vähän pidemmälle reissulle Kaakkois-Aasiaan. Eipä aluetta ihan tuosta noin vain voi läpi suhauttaakaan, asuuhan tuossa sinänsä melko pienessä maailmankolkassa yli 650 miljoonaa ihmistä, joten ei ihme, että alueen hi... Lue koko vinkki »
Saamattomat

Jari Hanska, Minea Koskinen, Emilia Mäenmaa ja muut: Saamattomat : millainen Suomi meille jää?

Neljä nuorta toimittajaa tarttuu yhteiskuntamme suuriin kysymyksiin ja ravistelee niitä milleniaalinäkökulmasta. Miltä Suomi näyttää? Onko kaikki menossa käsittämättömällä tavalla pieleen? Onko tämä kaikki reilua? Pamflettimainen Saamattomat tuo mieleen – ja mainitsee itsekin – Osku Pajamäen Ahneen sukupolven. Tässä ei nyt sentään lietsota sukup... Lue koko vinkki »
Suomi

Juha Hurme: Suomi

Juha Hurme ei petä. Suomi on perinpohjainen kurkistus asioihin. Kuten kansissa sanotaan: "Juha Hurmeen uusi teos käsittelee hyvin monia erilaisia asioita, aikahaarukkana sotkan muna ja nyt". Todellakin! Kirjan nimen mukaisesti asiat pyörivät Suomen, suomen ja suomalaisuuden ympärillä. Iso teema on Kalevala, jonka taustaa tarkastel... Lue koko vinkki »

Paul Kenyon: Dictatorland : The Men Who Stole Africa

Afrikan lähihistoria on ollut synkkää seurattavaa. Monet kolonialismin ikeen alta itsenäistyneistä valtioista ovat saaneet riippakivekseen kleptokraattisen diktatuurin, jossa valtion luonnonvaroista saatavat rikkaudet ovat lähinnä hyödyttäneet hallitsijan lähipiiriä. Miksi näin tapahtui ja keitä saamme kiittää tapahtuneesta ovat kaksi kysymystä, jo... Lue koko vinkki »

Sonny Liew: The Art of Charlie Chan Hock Chye

Vuonna 2017 kolme Eisner-palkintoa voittanut The Art of Charlie Chan Hock Chye on sen verran poikkeuksellinen tapaus, että sarjakuvan luettuani mietin, että jestas, osaanko arvostella koko teosta laisinkaan. Erikoisen sarjakuvasta tekee nimittäin paitsi se, miten monella eri tasolla tarinaa kerrotaan, niin myös se, kuinka monella eri tyylillä sarja... Lue koko vinkki »

Paul Morland: The Human Tide : How Population Shaped the Modern World

Filosofit ovat iät ja ajat pohtineet, mitkä asiat pohjimmiltaan ohjaavat historiaa. Onko historia oikeastaan suurmiesten historiaa, vai ohjaavatko historian kulkua sittenkin suuret ideat? Kysymys lienee liian laaja, jotta siihen voidaan antaa mitään yhden vastauksen ratkaisua, Paul Morlandin kirja The Human Tide antaa kysymykseen kuitenkin oman tuo... Lue koko vinkki »
Aikamatka : Nostalginen vuosikirja

Jukka Vesterinen: Aikamatka : nostalginen vuosikirja 1958, 1968, 1978

Aikamatka-kirjat ovat parhaita fiilistelykirjoja, sillä niiden sivuilla voi todella tehdä matkoja lapsuuteen ja nuoruuteen, ihan lukijan iän mukaan. Tässä kirjassa on kolmelta vuosikymmeneltä kivoja tarinoita. 1958 – kun itse en ollut vielä syntynytkään. Oli ehkä hauskin vuosi, juuri sen takia, miten aika on muuttunut ja se, mitä oli silloin, tu... Lue koko vinkki »