Oliver Twist

Charles Dickens: Oliver Twist

Klassinen kasvutarinahan on pääosin tuttu heti alkusivuilta saakka: kurjissa oloissa syntynyt orpopoika lähtee vähän vartuttuaan maailmalle, ajautuu väärään seuraan, ja vain onnen sekä lähimmäisten pyyteettömän hyväntahtoisuuden avulla onnistuu selviytymään kohti aikuisuutta. Ja harvassa teoksessa nämä kaikki kasvukertomuksen piirteet esiintyvät ni... Lue koko vinkki »
Celestial Bodies

Jokha Alharthi: Celestial Bodies

En enää muista, mistä tähän kirjaan törmäsin, mutta maahaasteosumasta oli kuitenkin kyse. Oman ei ole ihan tavanomaisin maa kirjallisuuden kartalla: suomenkielinen Wikipedia tuntee vain yhden omanilaisen kirjailijan, englanninkielinen jopa parikymmentä. Suomeksi ei taida olla mitään. Tämä Jokha Alharthin teos on kuitenkin hyvin noteerattu, sillä se... Lue koko vinkki »
Ei enää Eddy

Édouard Louis: Ei enää Eddy

Olen tänä vuonna pitänyt linjana lukea vain naisten kirjoittamia kirjoja. Se on ollut aivan kelpo linja: en ole joutunut jättämään kovin monta kiinnostavaa kirjaa lukematta tai lukemaan huonoja kirjoja vain saadakseni kiintiön täyteen. Maailma on tulvillaan mielenkiintoisia naisten kirjoittamia kirjoja. Olen toisaalta välttynyt varsin hyvin ankealt... Lue koko vinkki »
Westend

Suvi Vaarla: Westend

Ikääntymisen hyviin puoliin kuuluu se, että oman sukupolven aikakausiromaaneja ilmestyy enemmän. Westendin Elina on minua muutaman vuoden vanhempi, valmistuu lukiosta ja siirtyy korkeakouluun samoihin aikoihin kun minä lukio-opintoni aloitin. Westend kuvaa 1980-luvun kasinotalouden nousuvuosia ja niitä seurannutta lamaa. 1990-luvun IT-kuplan villi... Lue koko vinkki »
Yllämme kaartuva taivas

Juha Siro: Yllämme kaartuva taivas

Juha Siron Yllämme kaartuva taivas seuraa kahden eri henkilön elämää eri aikakausissa. En ottanut tätä romaania lukulistalle, koska se on eksistentialistinen, vaan koska siinä on natseja! Romaanissa on kaksi aikatasoa, josta yksi sijoittuu 1930–50-luvun Saksaan ja toinen vuoteen 2026. Ensimmäisellä tasolla seuramme saksalaisen miehen elämää l... Lue koko vinkki »
Vihreän teltan alla

Ljudmila Ulitskaja: Vihreän teltan alla

Ljudmila Ulitskajan Vihreän teltan alla on 750-sivuinen tiiliskivi ja yritys selittää selittämätöntä eli sitä, millaista elämä Neuvostoliitossa oli. Tarina alkaa eräänä historiallisena päivänä vuonna 1953 ja jatkuu aina 1990-luvulle asti. Sen keskiössä on kolme koulupoikaa, ja vaikka tarina tempoilee sivu­henkilöstä, tilanteesta ja paikasta toiseen... Lue koko vinkki »
Olipa kerran

Jonas T. Bengtsson: Olipa kerran

Olipa kerran on kasvutarina, mutta myös mysteeritarina yhteiskunnan varjopuolelta. Kirja ravistelee sovinnaisuuden rajoja perhekäsityksistä sekä muutenkin normien mukaisesta elämästä. Se halveksuu normaaleina pidettyjä asioita ja kertoo selviämisen toisesta puolesta, elämästä ilman tiettyjä kahleita ja rajoituksia, rekisteröintiä, pankkitilejä sekä... Lue koko vinkki »
Mustat morsiamet

Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet

Olin jo aikaisemmin laittanut merkille Sirpa Kähkösen Suomen lähihistoriaan perustuvan Kuopio-sarjan ja sen saamat hyvät arvostelut, mutta vasta kun kuulin hänen jutusteluaan elokuisessa illassa, sain vihdoin aikaiseksi hakea teokset käsiini. Savonia-palkittu Mustat morsiamet on sarjan ensimmäinen, itsenäinen osa, ja se sijoittuu 1920- ja 1930-luvu... Lue koko vinkki »
Puolikas keltaista aurinkoa

Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa

1960-luvun lopulla suomalaisiakin lapsia kehotettiin syömään lautanen tyhjäksi, koska Biafran lapsilla oli nälkä. Vaikka perustelu ei ollut aivan rele­vantti, se kertoi sen myötätunnon sisäistymisestä jonka kaukainen sota ja nälänhätä herättivät täälläkin. Adichien kirjan nigerialaiset päähenkilöt kuuluvat igboihin, joiden itsenäis­tymi­staistel... Lue koko vinkki »