Äärimmäisellä laidalla

Jenni Linturi: Äärimmäisellä laidalla

Tämä on ensimmäinen lukemani Jenni Linturin kirja, eikä varmasti jää viimeiseksi. Linturi kirjoittaa niin, että sanat jäävät mieleen ja pistävät ajattelemaan. Äärimmäisenä laidalla -kirjassa eletään Suomen ensimmäisessä lähiössä, joka oli Le Corbusierin inspiroima kaupunkivisio. Oli pakko ottaa selvää, kuka oli tämä Le Corbusier, josta ei sen en... Lue koko vinkki »
Toivon että tapaamme

Päivi Lipponen: Toivon että tapaamme

Mitä ankarampaa on nälänhätä, mitä useampi on vailla työtä, mitä isommat ovat Venäjän sotatappiot, mitä enemmän kuolee äideiltä poikia, vaimoilta miehiä, lapsilta isiä, sitä suuremmaksi kasvaa tyytymättömyys tsaariin ja sotaan, sitä lähempänä on sosialistinen vallankumous, mies huudahti ja läimäytti molemmat kätensä innostuksen puuskassa polviinsa.... Lue koko vinkki »
Me halusimme kaiken

Minna Sarantola-Weiss: Me halusimme kaiken : 1980-luvun historiaa

Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss (s. 1963) on aikaisemmin kirjoittanut teoksen 1970-luvun arjesta. Nyt on siis luontevaa hypätä vuosikymmen eteenpäin ja tarkastella 1980-lukua koko komeudessaan. Me halusimme kaiken kuvaa värikästä ja ristiriitaista vuosikymmentä. Me halusimme kaiken on tuhdin kokoinen, tyylikäs k... Lue koko vinkki »
Elämänkaari

Yu Hua: Elämänkaari

Elämänkaari muistuttaa valtaosaa lukemistani kiinalaisista kirjoista: siinä kuvataan elämää ennen vallankumousta ja sitten kommunistien valtaannousun ja kulttuurivallankumouksen seurauksia. Eikä siinä mitään, Elämänkaari on oikein oivallinen kirja, mutta toisaalta olisi mukava saada Kiinasta vähän monipuolisempiakin kuvauksia. Missäköhän ovat esime... Lue koko vinkki »
Jakarandapuun lapset

Sahar Delijani: Jakarandapuun lapset

Kauniin kannen sisälle kätkeytyy inhottavia tarinoita, mutta onneksi Jakarandapuun lapset ei ollut ihan niin synkkä kuin olisi voinut olla. Iranin islamilaisen vallankumouksen kauhuissa 1980-luvulla kuitenkin ollaan ja ihmisiä vangitaan ja teloitetaan mielivaltaisesti. Kidutus- ja kärsimyskuvausten sijaan pääpaino on kuitenkin lapsissa. Azar syn... Lue koko vinkki »

Antti Heikkinen: Maaseudun tulevaisuus

Väki vähenee, palvelut heikkenevät ja EU kurittaa. Kaikkien maaseudun hiljentämistoimenpiteiden jälkeenkin Nasaretin kylä kuhisee elämää. Antti Heikkinen läpileikkaa kuvitteellisen savolaiskylän elämänmenoa yhden tapahtumarikkaan kesäpäivän verran. Nasaretilaiset valmistautuvat perinteikkäisiin Kirkastusjuhliinsa. Maire Korkalainen äkseeraa ylim... Lue koko vinkki »

Yu Hua: Kiina kymmenellä sanalla

Vuonna 1960 syntynyt Yu Hua on yksi Kiinan tunnetuimmista kirjailijoista. Kuten muutkin sukupolvensa ihmiset on Yu Hua kokenut elämänsä aikana Maon valtakauden, kulttuurivallankumouksen ja Kiinan räjähdysmäisen taloudellisen nousun. Päällisin puolin nyky-Kiinalla ei ole mitään yhteistä vuosikymmenten takaisen köyhän maan kanssa, jossa ainoa vaihtoe... Lue koko vinkki »
Venäjä vailla tulevaisuutta

Masha Gessen: Venäjä vailla tulevaisuutta : Totalitarismin paluu

Masha Gessenin vuonna 2017 julkaistu Venäjä vailla tulevaisuutta : Totalitarismin paluu on journalistinen tietokirja Venäjän nykykehityksen historiasta. Gessen piirtää Venäjän nykyhistorian muutaman venäläisen maahanmuuttajan elämäkertojen kautta: miten nämä kasvoivat Neuvostoliitossa, todistivat sen romahtamisen ja pärjäsivät kapitalisti-Venäjä... Lue koko vinkki »
Punainen morsian

Anilda Ibrahimi: Punainen morsian

Anilda Ibrahimi vie lukijat Albaniaan kahdelle eri aikatasolle ja kertoo neljästä naissukupolvesta. Ensimmäisen, 1900-luvun alkupuolelle sijoittuvan osan päähenkilö on Saba, 15-vuotiaana edesmenneen sisarensa miehelle naitettu tyttö, perheensä pahnanpohjimmainen. Saba elää Kaltran kylässä Albanian vuoristoissa. Arki on erilaisten perinteiden ... Lue koko vinkki »

Yuval Noah Harari: 21 oppituntia maailman tilasta

Yuval Noah Harari nousi populaaritieteen rocktähdeksi ihmiskunnan historian pikakelauksella esittelevän Sapiens-teoksensa myötä. Erinomainen kirja oli melkein kokonaan huippukiinnostava. Sittemmin myös tulevaisuutta tutkaileva Homo Deus nousi kansainväliseksi bestselleriksi, joten uusi 21 oppituntia maailman tilasta kuului varmaankin monilla vuoden... Lue koko vinkki »
Murder in Amsterdam

Ian Buruma: Murder in Amsterdam

Ian Buruman Murder in Amsterdam : The Death of Theo van Gogh and the Limits of Tolerance on vuonna 2006 julkaistu tietokirja Hollannin monikulttuurisuuskeskustelusta. Theo van Gogh oli rääväsuinen elokuvaohjaaja, joka haukkui ja provosoi kaikkia. Kun hän ohjasi maahanmuuttajanaisen kanssa islaminvastaisen elokuvan, jihadisti ampui, puukotti ja l... Lue koko vinkki »