Venäjä : Aatteet ja ideat Pietari Suuresta Putiniin

Bengt Jangfeldt: Venäjä : Aatteet ja ideat Pietari Suuresta Putiniin

Kautta länsimaisen modernin historian, Venäjän ymmärtäminen ollut suomalaisille ja eurooppalaisille tärkeää, mutta se on osoittautunut vaikeaksi eikä venäläisen mielen ennakointi ole ollut helppoa. Ymmärrys on tänä päivänä erityisen tärkeää, kun Venäjä parhaillaan hyökkää Ukrainaan. Siksi onkin hienoa, että Siltala on julkaissut Tukholman yliopisto... Lue koko vinkki »
Varjele varjoani

Anna Soudakova: Varjele varjoani

Kolmihenkinen perhe, Georgi, Vera ja Nina-tytär, elää Neuvostoliitossa suht turvattua elämää, asuu kommunalkassa Leningradissa, mutta Neuvostoliiton romahdettua elämältä putoaa pohja, taikka: elämä putoaa pohjalle. Inkeriläistaustaisia kun ovat, presidentti Mauno Koivisto mahdollistaa muuton Suomeen. Uusi elämänvaihe alkaa Turun Varissuolla. Su... Lue koko vinkki »
Matkalaukku

Sergei Dovlatov: Matkalaukku

"Dovlatov on Babelin veroinen ironian ja tarkan lauseen mestari", kehuu Anita Konkka Sanat-blogissaan New Yorkiin emigroitunutta Sergei Dovlatovia (1941-1990) luettuaan kirjan Ulkomuseo. Samoin sanoin voin yhtyä kehumaan Dovlatovia Kompromissin ja nyt tämän viimeksi lukemani Matkalaukun jälkimainingeissa. New Yorkiin vuonna 1978 emigroitunut Neu... Lue koko vinkki »

Artemi Troitski: Vastarintaa Venäjällä : Puškinista Pussy Riotiin

Vastarinta on aina ollut vaarallista Venäjällä. Rangaistuksena on ollut joko mielisairaala, Siperia tai kuolema. Lukuisat rohkeat venäläiset ovat silti tuoneet julki omat mielipiteensä ja kapinoineet hallitsevaa järjestelmää vastaan. Toimittaja Artemi Troitski kertoo kirjassaan Vastarintaa Venäjällä venäläisen kapinoinnin ja vastarintakulttuurin hi... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Krimiturkkinen karhu : Venäjää kotikäyttöön

Hannu Mäkelä on monipuolinen ja taitava kirjailija. Olen erityisesti nauttinut hänen Venäjää käsittelevistä kirjoistaan, eikä Krimiturkkinen karhu ole poikkeus. Hannu Mäkelä kuvaa Krimiturkkisessa karhussa Venäjää ja venäläisyyttä. Lyhyitä tarinoita voi lukea yhden kerrallaan tai kaikki saman tien: kirja on vain alle 200-sivuinen. Krimiturkkisen... Lue koko vinkki »
Kaunokirjoituksia

Mihail Šiškin: Kaunokirjoituksia

Mihail Šiškin on Sveitsissä asuva Neuvostoliitossa vuonna 1966 syntynyt kirjailija. Ja kuten asuinpaikasta voi päätellä: Ei kovin suopeasti katso perivenäläistä hallintotapaa, ei sosialistista eikä putinilaista. Vankilamaaksi hän nimittää tuon isänmaansa, jonka asukkaita hallitsijat ovat aina pitäneet orjan asemassa. Kaunokirjoituksia-teos on yh... Lue koko vinkki »
Putinin sisäpiiri

Mihail Zygar: Putinin sisäpiiri : Nyky-Venäjän lyhyt historia

Vuoden 1999 viimeisenä päivänä Venäjän sairas, väsynyt presidentti Boris Jeltsin astuu televisioiden eteen, ilmoittaa erostaan ja nimittää lähes tuntemattoman poliitikon Vladimir Putinin seuraajakseen. Putin vaikuttaa aluksi liberaalilta, lakeja kunnioittavalta mieheltä, jonka avulla Venäjä vihdoin muuttuisi oikeaksi demokratiaksi. Länsimaat ovat i... Lue koko vinkki »
Venäjä mon amour

Ilkka Taipale: Venäjä Mon Amour

Missä Ilkka Taipale, 73, siellä tapahtuma. Ilkka itse – lääkäri, tohtori, pasifisti ja ties mikä – jo yksin on iso tapahtuma paikalle ilmestyessään. Venäjä Mon Amour kertoo sen sadasta sattumasta, mitä kaikkea tämän ikiliikkujan ympärillä sattuu ja tapahtuu. Aina on miehen mieli valpas auttamaan, vaikka aina apu ei kelpaisikaan tai avun hinnan t... Lue koko vinkki »
Miehet

Viktor Jerofejev: Miehet

Kirjailija Viktor Jerofejev (s. 1947) aiheutti aikoinaan mukanaolollaan neuvostovastaisessa Metropol-antologiassa sen, että isä-Vladimir, Stalinin tulkki ja diplomaatti, sai käskyn palata perheineen takaisin Neuvostoliittoon. Ura Euroopassa oli paketissa ja ankea arki edessä. Ei sulaudu eikä taivu kirjailija, joka on pik... Lue koko vinkki »
Mikään ei ole totta ja kaikki on mahdollista

Peter Pomerantsev: Mikään ei ole totta ja kaikki on mahdollista : uuden venäjän surrealistinen sydän

Peter Pomerantsev on brittitoimittaja, jolla on sukujuuret Venäjällä. Hänen kirjansa Mikään ei ole totta ja kaikki on mahdollista kertoo elämästä nyky-Venäjällä. Hänen tarinansa ovat kummallisia ja surrealistisia. Pomerantsevin Venäjällä tapaamat ihmiset ovat joko tragikoomisia, mielipuolisia, vaarallisia tai syvästi myötätuntoa herättäviä: Poli... Lue koko vinkki »
Planeetan suurin ja viilein

Antti Rautiainen: Planeetan suurin ja viilein : tositarinoita Venäjältä

Antti Rautiainen muutti vuonna 1997 Venäjälle. Vuonna 2012 hänet julistettiin turvallisuusuhkaksi, ja hänen oleskelulupansa mitätöitiin. Rautiaisen pamflettimuotoisessa kirjassa hän kertoo kokemuksistaan naapurimaassamme. Rautiaisen tekstien lukeminen teki oloni nostalgiseksi. Muistan omilta opiskeluajoiltani kuinka vahvasti Venäjä vaikutti joih... Lue koko vinkki »
Eksodus

DJ Stalingrad: Eksodus

Tartuin DJ Stalingradin Eksodus-kirjaan, kun olin kotona sairaslomalla. Makasin sängyssä, kipulääke oli tehnyt oloni hivenen utuiseksi, ja luin Eksodusta. Kun DJ Stalingrad kuvaili kirjassaan, miten oli osallistunut vappuparaatiin meluamalla ja aiheuttamalla pahennusta, mieleeni muistui eräs venäläinen tuttavani. Tämä tuttava kertoi olleensa koulus... Lue koko vinkki »
Kasvoton mies

Masha Gessen: Kasvoton mies : Vladimir Putinin nousu Venäjän valtiaaksi

Kun Venäjän presidentti Boris Jeltsin valitsi seuraajakseen lähes tuntemattoman Vladimir Putinin, harva tiesi, millainen mies valtaistuimelle nousi. Kun Jeltsin luopui vallasta kesken presidenttikautensa, Putin nousi presidentiksi vaivattomasti. Putin oli uusi kasvo, täysin erilainen kuin sairas, alkoholisoitunut Jeltsin. Kansansuosio oli korkealla... Lue koko vinkki »
Riivaajat

Fedor Dostojevski: Riivaajat

Fedor Dostojevskin laajasta tuotannosta tulevat yleensä ensimmäisenä mieleen hänen suuret romaaninsa. Niitä kaikkia yhdistää vahva psykologinen ihmiskuvaus ja yleismaailmalliset hyvän ja pahan vastakkainasettelut. Niitä pidetään romanttisen romaanitaiteen yksinä suurimmista saavutuksista. Riivaajat kuuluu kunniakkaasti tähän tiiliskivien sarjaan. S... Lue koko vinkki »