Gulag : Vankileirien saariston historia

Anne Applebaum: Gulag : Vankileirien saariston historia

3 777 380 syyllisiksi todettua vastavallankumouksen lietsomisesta. 2 369 220 heistä lähetetty leireille, 765 180 karkotukseen ja 642 980 teloitettu. Stalin on kuollut 1952 ja on aika selvittää Gulagin, vankileirijärjestelmän tuhoja. Siinä onkin selvittelemistä, ja kuten tarkoista luvuista on nähtävissä, Anne Appleb... Lue koko vinkki »
Year of the Rabbit

Tian Veasna: Year of the Rabbit

Tian Veasna syntyi vuonna 1975, joka oli kiinalaisen horoskoopin mukaan jäniksen vuosi. Jänistä pidetään kiinalaisessa kulttuurissa aivan erityisen onnekkaana eläimenä, ja kaipa Veasnaa voi pitää onnekkaana myös – selvisihän hän hengissä, toisin kuin moni muu. Vuonna 1975 punakhmerit valloittivat ja tyhjensivät Kambodžan pääkaupungin Phnom Pe... Lue koko vinkki »
Nälkämäki

Kalle Päätalo: Nälkämäki

Iijoki-sarjan 12. osa Tammerkosken sillalla keskeytyy kohtaan, jossa Kalle Päätalo kehottaa lukemaan hänen elämänsä seuraavan jakson romaanista Nälkämäki; siinä hän on talousaliupseeri Matti Lieko Siiranmäen vankileirin ruokkijana. Kirja ilmestyi vuonna 1967, siis neljä vuotta ennen Iijoki-sarjan aloittanutta Huonemiehen poika -kirjaa. Todisteta... Lue koko vinkki »
Desantti

Timo Sandberg: Desantti

Timo Sandberg on tuottelias ja samalla laadukas dekkarikirjailija. Tämä uusin kirja ei kuitenkaan ole varsinaisesti dekkari, vaan jatkosotaan sijoittuva historiallinen jännitysromaani. Kyllähän se aika jännittävä olikin! Desantti on jo kuudes osa Lahtea kuvaavassa Mustamäki-sarjassa, jossa keskeisenä henkilönä on ollut ylietsivä Otso Kekki, rauh... Lue koko vinkki »
The Chief Witness

Alexandra Cavelius ja Sauytbay Sayragul: The Chief Witness : Escape from China’s Modern-Day Concentration Camps

Sayragul Sauytbay kutsuu itseään kirjan alussa onnekkaaksi ihmiseksi. Lapsuus pienessä kazakkiyhteisössä Kiinan maaseudulla toi mukanaan omat vaaransa, aina vaarallisista jyrkänteistä ja myrkkykäärmeistä alkaen, mutta kuin ihmeen kaupalla Sauytbay selvisi vaaratilanteista kerta toisensa jälkeen. Myös aikuisuus alkaa mitä lupaavimmissa merkeissä; op... Lue koko vinkki »
Made in China

Amelia Pang: Made in China : A Prisoner, an SOS letter, and the Hidden Cost of America’s Cheap Goods

Vuonna 2012 oregonilainen Julie Keith valmistauu Halloweenin viettoon ja avaa hautakivijäljitelmiä sisältävän koristepakkauksen. Tuotteen sisältö ei kuitenkaan ole aivan sitä mitä Keith odottaa, sillä pakkauksesta tipahtaa avunpyyntölappu, jossa pyydetään ottamaan yhteyttä ihmisoikeusjärjestöön. Lapun mukaan tuotteita valmistavat kammottavissa oloi... Lue koko vinkki »
Ne, joita emme unohda

Victoria Hislop: Ne, joita emme unohda

Historiallinen lukuromaani Ne, joita emme unohda kertoo kreikkalaisen Koraliksen perheen elämästä vuosina 1930-1985, jolloin Kreikka kävi läpi useita vaikeita jaksoja: toisen maailmansodan aikainen natsimiehitys ja 100 000 ihmistä tappanut nälänhätä, sen jälkeen sisällisota, vallankaap­paukset, sotilasjuntta… Kreikan kansa jakaantui vastakkais... Lue koko vinkki »
Tuhkaan piirretty maa

Petra Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa

Petra Rautiaisen esikoiskirja Tuhkaan piirretty maa on huikea kirja. Sitä se on niin teemojen, kerronnan kuin kielen ansiosta. Se on koskettava, kaunis, yllättävä, jopa jännittävä. Se sisältää tietoa sodanaikaisista vankileireistä Lapissa, suomalaisesta sodanaikaisesta rotuajattelusta, saamelaisten kohtelusta sekä saamelaisiin kohdistuneista ”suom... Lue koko vinkki »
Kymmenes mies

Graham Greene: Kymmenes mies

Toisinaan kirjojen matka käsikirjoituksesta julkaisuun on vähän mutkikkaampi. Kymmenes mies on kirjoitettu alun perin 1940-luvulla, mutta se julkaistiin vasta vuonna 1985. Välivuodet käsikirjoitus vietti elokuvayhtiö MGM:n arkistoissa, eikä Graham Greene itsekään muistanut sitä kirjoittaneensa. Kun käsikirjoitus lopulta tuli esiin, Greene oletti... Lue koko vinkki »

Arvo Myllymäki: Mies isänmaan takapihalla

'Joillekin synnyinmaa on tarjonnut routaa.' Tuommoisen palasen poimin kirjailijan puolidokumentista; mielestäni tuo kuvaa täydellisesti kirjan teemaa eli muurari, sotamies, sotavanki, sosialisti Vilho Saarisen elinpäiviä. 'Ei kait ajatuksista vangita.' Saarisen idealismi murenee kirjan myötä. Sotavangin poika, ryssän penikaksi haukuttu... Lue koko vinkki »

Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen: Luiden tie : Gulagin jäljillä

Luiden tie: Gulagin jäljillä on hieman erilainen matkakertomus. Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen lähtevät jäljittämään Neuvostoliiton pahamaineista vankileirien saaristoa, valtavat mittasuhteet saanutta Gulag-järjestelmää, jonka läpi kulki jopa 30 miljoonaa ihmistä vuosien 1930-1960 välillä. Tosin kuten kirjasta käy ilmi, ei vankileirien tari... Lue koko vinkki »

Jacques Tardi: I, Rene Tardi, Prisoner Of War In Stalag IIB

Jacques Tardin isä Rene Tardi virui toisen maailmansodan aikaan neljä vuotta ja kahdeksan kuukautta saksalaisessa sotavankileirissä nimeltään Stalag IIB. Katkerat muistot ja menetetty nuoruus eivät selkeästi jättäneet Reneä koskaan rauhaan, ja niinpä 1980-luvulla Jacques pyysi isäänsä kirjoittamaan muistonsa noista ajoista mahdollisimman tarkkaan y... Lue koko vinkki »
Aatteen puolesta

Henna Siekkinen: Aatteen puolesta

On se hätkäyttävä kirja, on se vaikka vastaavanlaisia on lukujonossa ollut useita Kähkösestä Zlobinaan. Näihin ei totu ja kyynel on herkässä. Varsinkin kun, kuten tämäkin, on suurelta osin totta. Ihmisen julmuus toista kohtaan on totisinta totta, mutta onneksi myös rakkaus. Viimeksi luin Guzel Jahinan kirjoittaman vaikuttavan isoäidin tarinan Siper... Lue koko vinkki »