Tuulesta temmattu elämä

Pauliina Vanhatalo: Tuulesta temmattu elämä

Pauliina Vanhatalon tuorein romaani, Tuulesta temmattu elämä, on monitasoinen kasvutarina. Se tuo yhteen kaksi hyvin erilaisista lähtökohdista elämäänsä ponnistavaa nuorta. Titi on vanhoillislestadiolaisen suurperheen lapsi, jolle teatteri avautuu väylänä omiin valintoihin. Ilmo puolestaan on yksinhuoltajaäidin kasvattama teatterisuvun vesa, joka o... Lue koko vinkki »

Katja Kärki: Jumalan huone

Vanhoillislestadiolaisuudesta kirjoittamiselle tuntuu näinä aikoina olevan sosiaalinen tilaus; tilinteko liikkeen sisäisistä kuvioista alkoi nähtävästi jo Pauliina Rauhalan kiitetystä Taivaslaulusta. Tänä keväänä ilmestyi käsillä olevan Katja Kärjen kirjan lisäksi Suvi Ratisen esikoisteos Matkaystävä, joka kuvasi nuoren naisen irtautumista liikkees... Lue koko vinkki »

Suvi Ratinen: Matkaystävä

Matkaystävä-romaani kertoo mielenkiintoisen tarinan. Se on väkevä kehitysromaani nuoresta tytöstä, sittemmin nuoresta naisesta, joka on viettänyt suuren osan elämästään tiukan uskonnollisen liikkeen, vanhoillislestadiolaisuuden, parissa. Kuten tiedämme, tämä liike pitää sisällään tukun ehdottomia kieltoja ja pitkälle vietyjä sääntöjä. Ehkäisykielto... Lue koko vinkki »
Synninkantajat

Pauliina Rauhala: Synninkantajat

On Kylä, ja Kylän läpi virtaa joki. Aaron on syntynyt samana päivänä, kun SMP sai murskavoiton eduskuntavaaleissa. 1970-luvun lopulla Aaron on pieni koulupoika, kasvavan perheen esikoinen, rauhanyhdistyksen saarnaajan Taiston pojanpoika. Taisto ajattelee mieluiten luontoa – kukkatarhaansa, metsässä huhuilevia pöllöjä, verkkojen laskemista – mutta r... Lue koko vinkki »
Uskonsota keittiössä

Maija-Leena Rova (toim.): Uskonsota keittiössä : vanhoillislestadiolaisuudesta erkaantuneiden kokemuksia

Luterilaisen kirkon herätysliikkeistä vanhoillislestadiolaisuus on ollut ajoittain näkyvästi esillä ja uutisotsikot ovat olleet hyvin negatiivisiä sävyltään. Liikkeeseen aina johtohenkilöitä myöten on yhdistetty lasten hyväksikäyttötapauksia. Ehkäisykiellon vuoksi lestadiolaisen naisen osa on toteuttaa äitiyttä oman terveytensä ja jaksamisensa uhal... Lue koko vinkki »
Taivaan taimet

Johanna Hurtig: Taivaan taimet : uskonnollinen yhteisöllisyys ja väkivalta

”Mulle tämä uskonnollinen kieli on vaikeaa. Mä en voi sietää niitä tiettyjä lauseita. Esimerkiksi tämä 'Taivaan Taimi'. Mä vihaan sitä sanontaa! Mä en ollut mikään taimi. Mua ei varjeltu, ei suojeltu, eikä kasvatettu.” Tutkijatohtori Johanna Hurtig käsitteli kirjaansa varten yli 170 kertomusta lasten kokemasta väkivallasta vanhoillislestadiolai... Lue koko vinkki »

Aila Ruoho: Päästä meidät pelosta : hengellinen väkivalta uskonnollisissa yhteisöissä

Teologi Aila Ruoho teki pro gradu -työnsä uskonnollisten liikkeiden ja lahkojen harjoittamasta hengellisestä väkivallasta. Hänellä on myös henkilökohtainen kokemus vanhoillislestadiolaisuudesta erotetuksi tulemisesta. Näistä lähtökohdista syntyi Päästä meidät pelosta. Siinä käsitellään sitä valtaa, joka uskonnollisilla liikkeillä on jäseniinsä ja e... Lue koko vinkki »
Maijan tarina

Johanna Hurtig ja Mari Leppänen (toim.): Maijan tarina : lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö yksilön ja yhteisön traumana

“Sinun on helppo olla, kun olet vain uhri.” Tämä paradoksaalinen lausahdus kuvaa hyvin sitä henkeä, josta Maijan tarina -kirja kertoo. Uhrilla ei ole arvoa, hänen kokemuksistaan vaietaan, häntä pidetään jopa syyllisenä niihin rikoksiin, joita häntä kohtaan on tehty. Maija kasvaa vanhoillislestadiolaisessa kodissa 1970- ja 1980-luvuilla. Häneen k... Lue koko vinkki »