Toivon että tapaamme

Päivi Lipponen: Toivon että tapaamme

Mitä ankarampaa on nälänhätä, mitä useampi on vailla työtä, mitä isommat ovat Venäjän sotatappiot, mitä enemmän kuolee äideiltä poikia, vaimoilta miehiä, lapsilta isiä, sitä suuremmaksi kasvaa tyytymättömyys tsaariin ja sotaan, sitä lähempänä on sosialistinen vallankumous, mies huudahti ja läimäytti molemmat kätensä innostuksen puuskassa polviinsa.... Lue koko vinkki »
Aria

Nazanine Hozar: Aria

Iran on mielenkiintoinen maa, johon on kiinnostavaa retkeillä näin kirjallisesti. Maan lähihistoriaa värittää tietysti 1940-luvulta alkanut vallankumousten ketju, jossa šaahi ensin nostettiin valtaan, sitten syrjäytettiin ja sitten nostettiin vastavallankaappauksella valtaan. Lopulta sitten vuoden 1979 vallankumouksessa šaahin länsimielinen, itseva... Lue koko vinkki »
Limbodusa

Lotta Dufva: Limbodusa

Tätä Lotta Dufvan esikoisteosta minulle kovasti kehuttiin, eikä ihme: olipas kertakaikkiaan vauhdikasta menoa. Tässä on käännetty nuppia yhteentoista. Dystopia-aihe hieman jarrutti, mutta vaikka en oikein esimerkiksi liian realistisia ekokatastrofeja haluakaan lukea, tämän yhteiskunnallinen revittely oli sen verran reipashenkistä, ettei ahdistanut ... Lue koko vinkki »
Jakarandapuun lapset

Sahar Delijani: Jakarandapuun lapset

Kauniin kannen sisälle kätkeytyy inhottavia tarinoita, mutta onneksi Jakarandapuun lapset ei ollut ihan niin synkkä kuin olisi voinut olla. Iranin islamilaisen vallankumouksen kauhuissa 1980-luvulla kuitenkin ollaan ja ihmisiä vangitaan ja teloitetaan mielivaltaisesti. Kidutus- ja kärsimyskuvausten sijaan pääpaino on kuitenkin lapsissa. Azar syn... Lue koko vinkki »
Caracasissa on vielä yö

Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö

Venezuela ajautui öljyvaroistaan huolimatta vaikeuksiin presidentti Hugo Chávezin seuraajan Nicolas Maduron aikana. Holtiton inflaatio kuritti maata ja seurauksena on ollut runsain mitoin yleistä levottomuutta. Tämän levottomuuden keskelle sijoittuu Caracasissa on vielä yö, venezuelalaisen Karina Sainz Borgon esikoisteos. Kirjan päähenkilö Adela... Lue koko vinkki »
Olimme kerran

Golnaz Hashemzadeh Bonde: Olimme kerran

”Silloin en tiennyt enkä ymmärtänyt, että mekin kuolimme sinä päivänä. Olimme kaksikymmenvuotiaita, mutta elämämme oli monin tavoin tullut päätökseen. Kaikki myöhemmin tapahtunut – lapsemme syntymä, pako, kaikki minun työvuoroni, kaikki ne tunnit töissä, kaikki – oli vain kömpelöä yritystä korvata se mitä menetimme silloin, sinä päivänä. Meidän oli... Lue koko vinkki »
Viimeinen valtakunta

Brandon Sanderson: Viimeinen valtakunta

Vaikka Suomessa fantasian julkaiseminen tuntuu olevan laskussa, hyvää fantasiaa silti yhä löytyy. Yksi tällainen on Jalavan listoilta löytyvä Brandon Sandersonin Mistborn -sarja. Kyseisen sarjan saamista Suomeen on hieman odoteltukin, koska maailmalla Sanderson on menestynyt varsin hyvin. Monet lukevatkin Sandersonin merkittäviin uuden polven fanta... Lue koko vinkki »
Veriruusut

Anneli Kanto: Veriruusut

Sisällissodassa punaisten puolella taisteli myös naisia. Sota tarjosi naisille uudenlaisia vapauksia: tehdastyöläinenkin saattoi saada vaikutusvaltaa ja mahdollisuuksia – ja olihan se vapauttavaa pukea ensimmäistä kertaa housut jalkaan. Vallankumous vei sorrettuja ja syrjittyjä mukanaan ja vaikka monet punaisten ajamista asioista ovat nykyajan S... Lue koko vinkki »
Punaisten kyynelten talo

Terhi Rannela: Punaisten kyynelten talo

Pol Potin johtama Kambodžan punaisten khmerien diktatuuri 1970-luvulla on yksi maailmanhistorian synkimmistä ajanjaksoista. Vain noin kolmessa vuodessa reilusti yli miljoona ihmistä menetti henkensä väkivaltaisen hallinnon käsissä. Maan kaupungit ajettiin alas ja väestö pakkosiirrettiin maalle. Lapsityö oli normi, kidutus ja "uudelleenkoulutus" oli... Lue koko vinkki »
Uuden maailman katu

Markus Leikola: Uuden maailman katu

Markus Leikola on kirjoittanut melkoisen teoksen. Lähes 1000-sivuinen romaani kattaa koko joukon 1900-luvun suuria historiallisia tapahtumia. Yksittäisen päähenkilön sijasta Leikola näyttää tapahtumia useiden eri henkilöiden näkökulmasta. Henkilöt ovat todellisia, historiallisia ihmisiä suurien tapahtumien takana ja asiat tapahtuvat niin kuin ne... Lue koko vinkki »
Morfiini ja muita kertomuksia

Mihail Bulgakov: Morfiini ja muita kertomuksia

Mihail Bulgakov tunnetaan meillä parhaiten klassikkoromaanistaan Saatana saapuu Moskovaan, mutta onpa hänellä sentään muutakin tuotantoa. Morfiini ja muita kertomuksia on laadukas valikoima osin omaelämäkerrallisesta materiaalista kasattuja novelleja, jotka kääntäjä Mika Rassi on valinnut ja taustoittanut. Niminovelli Morfiini on teoks... Lue koko vinkki »
Kauheat lapset

Anni Nupponen: Kauheat lapset

Anni Nupposelta oli Steampunk! : Koneita ja korsetteja -kokoelmassa mielenkiintoinen novelli, jonka maailmaan Nupponen palaa nyt romaanimitassa. Lukija heitetään suuremmin selittelemättä maailmaan täynnä rattaita ja koneistoja. Päähenkilö Trill Kimas asuu maatilalla, hoitaen synkronihäiriöistä puolisoaan Marikkia. Hänen äitinsä, ratasnero Adrian... Lue koko vinkki »
Seljalta maailman ääreen

Rauha S. Virtanen: Seljalta maailman ääreen

Seljan tytöistä kertovia kirjoja julkaistiin aikanaan 1950–1960-luvuilla yhteensä neljä kappaletta. Vuonna 2001 julkaistu Seljalta maailman ääreen on jatkoa niille yli 30 vuoden tauon jälkeen. Tapahtumat sijoittuvat vuoden 1973 syksyyn. Osa perheen lapsista on Chilessä ja osa Suomessa. Aikaa on kulunut sen verran, että vanhimmat tytöt ovat naimi... Lue koko vinkki »
Fidel Castro : Elämäni

Ignacio Ramonet: Fidel Castro : Elämäni

Harvaa henkilöä on saatu haastateltua niin vähän kuin Fidel Castroa, joten Ignacio Ramonet on ollut onnekas. Kirjaa varten hän sai haastatella iäkästä vallankumouksellista useampaan otteeseen, yhteensä noin 100 tuntia. Näistä tunneista on koostettu tämä mittava elämäkerta, joka kertoo Kuubasta, sen historiasta ja vallankumouksesta sekä nykypäivästä... Lue koko vinkki »

Carmen Aguirre: Kiihkeä maa : Nuoruuteni vastarintaliikkeessä

Millaista on elää lapsena ja samalla vallankumouksellisena? Chilestä viime hetkellä paenneen perheen kaksi tyttöä katsoivat kuolemaa ja teloittajia silmiin jo 4–5-vuotiaina. Sen jälkeen Carmen oppi paljon. Kun perhe pakeni Kanadaan, kodista tuli vastarintaliikkeen salainen turvapaikka. Sohvalta löytyi aamulla vieras toveri, joka saattoi majoittua p... Lue koko vinkki »
Persepolis

Marjane Satrapi: Persepolis : Iranilainen lapsuuteni

Kun Iranin islamilainen vallankumous syöksi shaahin vallasta vuonna 1979, oli sarjakuvataiteilija Marjane Satrapi 9-vuotias. Tuolloin kansalle kelpasi mikä tahansa muu vaihtoehto kuin korruptoituneen shaahin mielivalta. Islamisteja ei osattu vielä pitää ongelmana. Aika pian kävi kuitenkin selväksi, että aiempi moderni ja länsimainen islam oli korva... Lue koko vinkki »
Uuden Euroopan raunioilla

Simo Sipola: Uuden Euroopan raunioilla

Simo Sipola ei itse ole aivan sen ikäinen, että muistaisi hyvin Kekkosen Suomen, YYA-sopimuksen sekä kylmän sodan aikakauden. Sen ajan nopean lopun hän kyllä näki läheltä ja eli itse – siitä varmasti on osittain poikinut tämä esseekokoelmakin eli maailman ja varsinkin Euroopan nopeasta ja hurjasta muutoksesta, mutta mihin suuntaan... Sipola poht... Lue koko vinkki »
Cocco Bill 1

Benito Jacovitti: Cocco Bill : Osa 1, Kamomillacowboy saapuu kaupunkiin

Cocco Bill -sarjakuva tekee komean paluun 30 vuoden tauon jälkeen, silloin sitä nimittäin julkaistiin viimeksi suomeksi. Nyt Cocco Bill ilmestyy komeana yli 100-sivuisena albumina, joka sisältää neljä hillitöntä tarinaa Cocco Billin ja hänen Hölkky-hevosensa seikkailuista. Ensimmäiselle osalle ei tässä ole nimeä, se voisi olla vaikka juuri otsikon ... Lue koko vinkki »