Vertailkaamme mytologioita

Leonard Cohen: Vertailkaamme mytologioita

Leonard Cohenin esikoisrunokokoelma oli jo nimeltään tuttu. Alankomaalaisen boutique-pelijulkaisija Splotterin oivallisessa The Great Zimbabwe -lautapelissa kilvoitellaan Suur-Zimbabwen alueella, palvotaan erilaisia jumalia ja jokaisen vuoron lopussa on vaihe, jossa tarkastetaan, voittiko joku pelin. Tämä vaihe on nimetty Cohenin mukaan “Let us com... Lue koko vinkki »
Kotimatkoja Mari Leppäsen kanssa

Johanna Venho: Kotimatkoja Mari Leppäsen kanssa

Johanna Venho on kirjoittanut rohkeasta, kutsumuksensa ääntä kuunnelleesta ja omaa tietään kulkevasta arkkihiippakunnan piispa Mari Leppäsestä. Tai paremminkin yhdessä nämä kaksi ovat kirjoittaneet kirjan, jonka pääosassa on Leppänen, hänen kasvutarinansa, irtautumisensa vanhoillislestadiolaisesta elämäntapauskonnosta ja kasvunsa evankelis-luterila... Lue koko vinkki »
Jotain muutakin kuin tämä

Merete Mazzarella: Jotain muutakin kuin tämä : pohdintoja uskosta

Oma suhde uskontoon ja Jumalaan ei ehkä ole se kaikkein kuumin ja suosituin kaunokirjallinen aihe tässä ajassa ja yhteiskunnassa, joka on enenevässä määrin uskonnottomampi ainakin verrattuna siihen, miten kristillinen uskonnollisuus on perinteisesti ymmärretty. Kirjailija Merete Mazzarella pohtii kuitenkin uusimmassa kirjassaan Jotain muutakin kui... Lue koko vinkki »
Rooma: Opas pyhiinvaeltajalle

Emil Anton ja Antti Kruus: Rooma : Opas pyhiinvaeltajalle

Ikuinen kaupunki on yksi suosituimmista suomalaisten kaupunkilomakohteista ja erityisen suosittu se on niille, jotka haluavat tutustua kaupungin kristilliseen historiaan ja uskonnollisiin kohteisiin. Emil Antonin ja Antti Kruusin Rooma : Opas pyhiinvaeltajalle on kaivattu opas, sillä aiemmat aihetta käsittelevät teokset ovat useamman vuosikymmenen ... Lue koko vinkki »
Kauhea kuolema ja karmivat kohtalot Suomessa

Pekka Tuomikoski: Kauhea kuolema : ja karmivat kohtalot Suomen historiassa

Tämä kirja on napakka kooste Suomen historiasta, missä pääosassa on ihmishenki. Kirjassa ei ole mitään turhia jaarituksia, vaan on kerrottu vain se oleellinen. Siksi kirja on varsin helppolukuinen. Sivuja on vain 179, johon sisältyy myös runsas kuvamateriaali. Kansanperinne kulkee mukana ja onkin kiinnostavaa, millaiset tavat ja keinot ovat mil... Lue koko vinkki »
Illan epämukavuus

Marieke Lucas Rijneveld: Illan epämukavuus

Jälleen kerran varoitus: tämä ei ole mikään herttainen romaani. Eikä sellainen, jota mielellään lukisi ruokapöydässä aamiaista mutustellessaan. Mutta jos haluaa eläytyä tarinaan, joka on taitavasti kirjoitettu esikoisteos nuoruuden tuskasta, kun tragediat kohtaavat perhettä toinen toisensa jälkeen ja vanhemmat unohtavat lapsensa omien ongelmiensa k... Lue koko vinkki »
Meitä vastaan rikkoneet

Camilla Nissinen: Meitä vastaan rikkoneet

Tartuin kirjaan ensisijaisesti siksi, että jotenkin minua aina kiehtovat tarinat siitä, miten ihmiset ovat selviytyneet jonkin uskonlahkon aiheuttamista ongel­mista. Meitä vastaan rikkoneet kertoo Siljasta, joka haluaa olla mahdollisimman hyvä Jehovan todistaja. Hän haluaa pärjätä koulussa ja miten selvitä, kun täytyy kirjoittaa joulusta, jota h... Lue koko vinkki »
Suurisydämisin valtiatar : Runoja jumalatar Inannalle

Enheduanna: Suurisydämisin valtiatar : Runoja jumalatar Inannalle

Enheduanna, ylipapitar, runoilija ja maailman ensimmäinen nimeltä tunnettu kirjailija, eli yli 4200 vuotta sitten Mesopotamiassa Urin kaupungissa, nykyisen Irakin alueella. Hänen taustansa on sikäli mielenkiintoinen, että hänet oli vihitty kuunjumala Nannan papittareksi, mutta hänen runonsa sen sijaan ylistävät ja nostavat jumalatar Inannan kaikkie... Lue koko vinkki »
Tänään olen elossa

Oskari Saari: Tänään olen elossa : Kuolevan miehen päiväkirja

Hän ei voisi enää elää tulevassa eikä suostuisi olemaan vielä kuollut. Jäljellä oli enää tässä ja nyt. Kuolevan miehen oli elettävä jokainen jäljellä oleva hetki. Huomisesta ei ollut takeita, mutta vielä tänään hän oli elossa. Aki Hintsa tuli tunnetuksi ensin Formula 1 -kuljettajien auttajana, joka lääkärinä antoi lääketieteellisiä ohjeita niitä... Lue koko vinkki »
Harvennus

Iiro Küttner ja Ville Tietäväinen: Harvennus

Ville Tietäväisen sarjakuvat ovat ilmestyessään aina tapaus, sen verran omaperäisiä aiheita niissä tavataan käsitellä. Niin tälläkin kertaa, tosin nyt käsikirjoituksesta vastaa Iiro Küttner, jonka kanssa Tietäväinen on aikaisemmin tehnyt Puiden tarinoita -kirjasarjan. Harvennus kertoo kolmea rinnakkaista tarinaa. 450-luvulla eaa. juutalainen kan... Lue koko vinkki »
Kaupat pirun kanssa

Mari Purola: Kaupat pirun kanssa

FT ja teologian maisteri Mari Purola on purkanut väitöskirjaansa Sopimus pirun kanssa : Piru ja ihminen toimijoina suomalaisissa uskomustarinoissa 1840–1960 kaikille ymmärrettävään muotoon kirjaansa Kaupat pirun kanssa. Ja se onkin menoa, kun kansan suussa alkaa piru temppujaan tehdä: ensin auttajana ja sitten palkan lunastajana. Kirjassa on kym... Lue koko vinkki »
Marian katse

Sisko Ylimartimo: Marian katse

Mariologia on teologian piiriin lukeutuva tieteenala, joka valottaa kristikunnan tunnetuimman naisen, Marian eli Jeesuksen äidin tarinaa ja asemaa. Sisko Ylimartimon kirja ei ehkä ole tiukkaa tieteellistä tutkimusta, mutta se antaa hyvin paljon tietoa ja elämyksiäkin tästä aiheesta. Raamatussa ei kerrota Mariasta ja hänen koko elämästään lopulta... Lue koko vinkki »
Kahden virran maa

Emil Anton: Kahden virran maa

Sumerilaisten merkitystä maailmanhistoriassa on vaikea yliarvioida. Akkadilaiset, assyrialaiset ja babylonialaiset omaksuivat sumerilaisen sivistyksen ja välittivät sitä eteenpäin vuosisadasta toiseen. Silloinkin, kun sumerin kieli puhuttuna kielenä kuoli, sitä opeteltiin ja käytettiin uskonnon ja tieteen kielenä, ikään kuin muinaisen Mesopotamian ... Lue koko vinkki »
Elämän merkityksen jäljillä

Juha Pihkala ja Esko Valtaoja: Elämän merkityksen jäljillä

Tiivistettynä: tiede ei anna mitään syytä olettaa korkeampien voimien olemassaoloa, mutta toisaalta ei ole täysin mahdotonta, että sellainen syy vielä ilmenee. Siinä on kenties se suurin syy, miksi aina tituleeraan itseäni agnostikoksi enkä ateistiksi. Täytyy ehkä vielä tarkentaa: kristinuskon, kuten jokaisen muunkin uskonnon, suhteen olen kyllä tä... Lue koko vinkki »
Matkalla islamilaisessa Suomessa

Marko Juntunen: Matkalla islamilaisessa Suomessa

Islam, maahanmuutto, gettoutuminen ja palavat autot; siinäpä keskustelun aiheita ja monella on herännyt kysymys voisiko meillä Suomessa olla edessä sama kehityskulku kuin Malmössa tai Kööpenhaminassa? Keskustelu maahanmuutosta ja lähiöiden segregaatiosta käy todellakin kiivaana, ja vaarana tällaisessa keskustelussa on taipumus polarisaatioon. Matk... Lue koko vinkki »
Arvo Survon matkassa

Heikki Tervonen: Arvo Survon matkassa : Viipurista Volgan mutkaan

Tämä on mielenkiintoinen, mutta myös vaikea tapaus. Kirja Inkeristä, inkeriläisistä, inkeroisista ja kaikista Suomen sukulaiskansoista tuonne Uralin manseihin ja hanteihin saakka. Istumme papin, eli kirjan kirjottajan Heikki Tervosen, kanssa inkeriläisen papin matkailuauton kyytiin ja piipahdamme vähän siellä sun täällä. Syrjäisimmissä kylissä k... Lue koko vinkki »

Milla Peltonen: Erakot : omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita

Ah! Mikä kansi. Eikä sisältökään hullumpi, vaikka aihe ainakin 'cityzencaneista' saattaisi siltä tuntua. Mennä nyt jonnekin korpeen päätä selvittämään. Milla Peltonen (s. 1973), joka edellisessään, Paperilla seisova Perkele, otti selvää Hannu Salamasta, tekee nyt selkoa suomalaisista erakoista ja erakkoudesta ylipäätään. Erakkous on muutak... Lue koko vinkki »

Tero Seppänen: Suruttomat urut

Olipa mielenkiintoinen sukellus monelle arkivieraisiin paikkoihin: vankilaan ja oikeussaliin. Ihan sisätiloihin: millaista siellä on ja mitä siellä tapahtuu. Minulle kumpikin paikka on tuttu, vaikka olenkin pysytellyt lain paremmalla puolen. Totuuden kertaus ei silti pahasta. Päinvastoin. Karua meininkiähän se. Kaksi lapsuuden kaverusta ko... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Krimiturkkinen karhu : Venäjää kotikäyttöön

Hannu Mäkelä on monipuolinen ja taitava kirjailija. Olen erityisesti nauttinut hänen Venäjää käsittelevistä kirjoistaan, eikä Krimiturkkinen karhu ole poikkeus. Hannu Mäkelä kuvaa Krimiturkkisessa karhussa Venäjää ja venäläisyyttä. Lyhyitä tarinoita voi lukea yhden kerrallaan tai kaikki saman tien: kirja on vain alle 200-sivuinen. Krimiturkkisen... Lue koko vinkki »
Viimeiset ja ensimmäiset

Olaf Stapledon: Viimeiset ja ensimmäiset

Olaf Stapledonin Viimeiset ja ensimmäiset on vuonna 1930 julkaistu eeppinen scifikertomus ihmisen tulevasta kehityshistoriasta. Kirja on kehystetty kuin se olisi miljoonien vuosien päässä olevan ihmislajin viimeisen edustajan kirjoittama teos ihmiskunnan modernista historiasta. Vaikka kirja on nyt melko vanha, sen jättiläismäinen kuvitteellisen ... Lue koko vinkki »