Puut puhuvat

Pepe Forsberg ja Anneli Jussila: Puut puhuvat

Puut puhuvat on kirja, jonka sivuille kannattaa suunnata ennakkoluulottomasti, hieman uteliaana ja sopivan nöyränä. Aivan kuin menisi metsäretkelle. Tämä matka vie niin lähimetsään, kuviteltuun metsään kuin vuosisatojen taakse. Luonnossa monet lajit kommunikoivat keskenään siinä missä ihminenkin – niin myös puut. Kirjan alkuosiossa Pepe Forsberg... Lue koko vinkki »
Uskomattomat uskomukset

Matti Vuento: Uskomattomat uskomukset : ihmislepakoista energiaterapiaan

Matti Vuennon teos uskomuksista oli perin mielenkiintoista ja antoisaa luettavaa, mutta toisaalta se saattoi tuntua jopa hieman masentavalta, koska siinä kerrottiin niin monista epätieteellisistä käsityksistä ja maailmankuvista, joihin suuret ihmisjoukot kuitenkin uskovat vakaasti. Turhaan ei Vuento kirjan lopussa siteeraa yhdysvaltalaista Thomas N... Lue koko vinkki »
Fantasma

Tanja Tiekso: Fantasma

Tanja Tiekson esseeteos Fantasma tutkailee ihmisen ja luonnon suhdetta eurooppalaisen humanismin marginaaleissa. Tiekso on taiteentutkija, joka matkailee luontevasti pitkin ja poikin Eurooppaa tutkien ja perehtyen. Annetaan Tiekson kertoa itse, mitä hän on tutkinut: Jäljitin lajien välisten kytkösten historiaa. Etsin ihmisen kasvi- ja eläin­suht... Lue koko vinkki »
Lingvistinen metsä

Valdur Mikita: Lingvistinen metsä

Välillä kirjastossa tulee vastaan kiinnostavia kirjoja. Lingvistisen metsän kansi ja nimi houkuttelivat tarttumaan ja takakansiteksti sai lainaamaan. Kaipasin pitkän proosaeepoksen jälkeen vähän kevyempää ja lyhyempää tekstiä, joten kolumnimainen rakenne nosti tämän kirjan lukulistalle. Sikäli tuli kuitenkin huti, että eihän tämä nyt ihan kevytt... Lue koko vinkki »
Hurrikaanien aika

Fernanda Melchor: Hurrikaanien aika

Meksikolaisen päivälehden pieni artikkeli vuodelta 2010 kertoi, että pellolta oli löydetty pahoin silvottu naisen ruumis. Syy murhaan lehtijutun mukaan oli, että nainen oli ollut noita. Ainakin kyläyhteisö oli niin uskonut ja pelännyt häntä. Murhasta vangittu mies oli kertonut tappaneensa naisen, koska tämä oli yrittänyt langettaa hänen ylleen kiro... Lue koko vinkki »
Alku ja muut ajat

Olga Tokarczuk: Alku ja muut ajat

Tutkimusmatkani Olga Tokarczukin tuotantoon jatkuu. Tokarczukin läpimurtoteokseksi luonnehdittu kolmas romaani Alku ja muut ajat muistuttaa Päivän talo, yön talo -kirjaa, tämäkin on hajanainen kokoelma kummallisuuksia. Kirjan 60 vinjettiä kertovat Alusta, pienestä puolalaisesta kylästä, ja sen asukkaista 1900-luvun pyörteissä. Ensimmäinen katkelma ... Lue koko vinkki »

Vesa Sisättö: 102 murrettua myyttiä

102 murrettua myyttiä kirjaan on koottu kuuluisia myyttejä ja uskomuksia, jotka eivät kuitenkaan aivan pidä paikkansa. 102 myyttiin mahtuu niin maantieteellisiä, persoonallisia kuin uskonnollisia myyttejä. Osa myyteistä on oikein mielenkiintoisia ja sitä hämmentyy, mitä kaikkea onkaan voinut uskoa. Kirjasta löytyy myös myyttejä, jotka ovat aikoja s... Lue koko vinkki »

Jaakko Tahkokallio: Pimeä aika : kymmenen myyttiä keskiajasta

Keskiaika nähdään usein erityisesti populaarikulttuurissa poikkeuksellisen väkivaltaisena ja synkkänä aikana ihmiskunnan historiassa. Ajatuksissa aikakautta leimaavat noitaroviot, inkvisitio ja kaikenlainen taikausko. Kirkko dominoi ajattelua ja tiedettä ja maapallon uskottiin olevan litteä. Keskiaika on siten osa sitä kertomusta, jossa hienoja asi... Lue koko vinkki »

Caitlin Doughty: Hyvää kuolemaa etsimässä : Matkalla täältä ikuisuuteen – Kertomuksia arvokkaasta kuolemasta ja hautausrituaaleista

Luettuani Kai Sadinmaan hienon Kuolleiden kirjan, halusin jatkaa synkän teeman parissa vielä hetkisen. Hyvää kuolemaa etsimässä sopiikin tähän saumaan hyvin, sillä se käsittelee aihetta, jota vain hieman sivuttiin Kuolleiden kirjassa, eli minkälaisia moninaisia hautajaisrituaaleja maailmalta oikein löytyy. Amerikkalainen Caitlin Doughty on erinomai... Lue koko vinkki »

Peter Bergting ja Andreas Palmaer: Julens monster

En yleensä innostu jouluaiheisista kirjoista, mutta Julens monster olkoon säännön vahvistava poikkeus, sillä poikkeuksellisen kirjan aiheena ovat jouluun liittyvät synkät uskomukset, erityisesti erinäiset vihamieliset olennot, joiden ajateltiin vainoavan ihmisiä joulun aikaan. Nykyisen kaltaisen joulun juhlinta ei nimittäin ole hirvittävän vanhaa p... Lue koko vinkki »

Marjut Hjelt ja Daga Ulv: Tarujen hevoset : aavehevosesta yksisarvisiin

Ihmisen ja hevosen yhteinen historia kattaa vuosituhansia joten ei ihme, että eri kulttuureista ja historian syövereistä löytyy hevosiin liittyviä myyttejä ja taruja vaikka millä mitalla. Hevosten ystäville Tarujen hevoset : aavehevosesta yksisarvisiin onkin erinomainen valinta, sillä se antaa monipuolisen kattauksen hevosiin liittyvää mytologiaa. ... Lue koko vinkki »

Kai Sadinmaa: Kuolleiden kirja

Jotkut tykkäävät harrastaa rekisterikilpien bongausta, minä taas huvitan itseäni bongaamalla hautausmailla epätavallisia sukunimiä. Erityisesti Suomen suurin hautausmaa, eli Malmin hautausmaa, on tullut viime vuosina tutuksi. Näin ollen ei ole ihme, että kiinnostuin Kai Sadinmaan kirjasta Kuolleiden kirja: eli kuinka kävelin Suomen suurimman hautau... Lue koko vinkki »

Heikki Saure: Tonttu : Tarua & totta

Nykyään kun tonttu on kesytetty enimmäkseen avuliaaksi ja tottelevaiseksi Joulupukin apulaiseksi, voi olla vaikea uskoa, että ennen vanhaan tontulla pelotteleminen oli ihan käypä varoitus tottelemattomalle lapselle ja usein aikusellekin. Oikein ärsytettynä tonttu saattoi jopa syyllistyä murhaan tai muuhun fyysiseen vahingontekoon, jos talon tavat e... Lue koko vinkki »

Karoliina Suoniemi: Ihan oikeat viikinkiajan lapset

Millaista oli elämä Suomessa rautakauden lopulla, aikana joka tunnetaan myös viikinkiaikana? Mielu ja Joutsi ovat Eurassa asuvia sisaruksia, joiden kokemusten kautta päästään tutustumaan arkipäivän elämään tuhat vuotta sitten. Tutuksi tulevat muun muassa muinaiset uskomukset ja pyhät paikat, pukeutuminen, ruoka, suhtautuminen kuolemaan ja se, milla... Lue koko vinkki »
Pohjoismaiset jumalolennot

Johan Egerkrans: Pohjoismaiset jumalolennot

Pelottavan näköisiä kasvoja, miekkoja, keihäitä, korppeja, muinaisia asuja sekä tummanpuhuvia sävyjä. Pohjoismaisissa jumalolennoissa teksti ja kuvat puhuvat samaa kieltä. Se esittelee skandinaaviset jumalien suvut, aasat ja vaanit näyttävien kuvien kera. Kirja perustuu keskiaikaisiin tarinoihin ja teoksiin, joista kuvittajanakin toiminut Johan ... Lue koko vinkki »
Uskonko

Annamari Heikkilä ja Saku Tuominen: Uskonko

Apostolinen uskontunnus kirjan alkulehdillä johdattelee lukijan miettimään omia uskomuksiaan. Niinpä luulin tarttuvani uskon peruskysymyksiä tai jumalasuhdetta pohtivaan kirjaan, mutta tässä kirjassa onkin kyse paljon laajemmasta näkökulmasta. Kun hetkeksi keskitymme kuuntelemaan omaa ja toisten puhetta, voimme rekisteröidä pitkän listan uskomuksia... Lue koko vinkki »