Gulag : Vankileirien saariston historia

Anne Applebaum: Gulag : Vankileirien saariston historia

3 777 380 syyllisiksi todettua vastavallankumouksen lietsomisesta. 2 369 220 heistä lähetetty leireille, 765 180 karkotukseen ja 642 980 teloitettu. Stalin on kuollut 1952 ja on aika selvittää Gulagin, vankileirijärjestelmän tuhoja. Siinä onkin selvittelemistä, ja kuten tarkoista luvuista on nähtävissä, Anne Appleb... Lue koko vinkki »
Matkalaukku

Sergei Dovlatov: Matkalaukku

"Dovlatov on Babelin veroinen ironian ja tarkan lauseen mestari", kehuu Anita Konkka Sanat-blogissaan New Yorkiin emigroitunutta Sergei Dovlatovia (1941-1990) luettuaan kirjan Ulkomuseo. Samoin sanoin voin yhtyä kehumaan Dovlatovia Kompromissin ja nyt tämän viimeksi lukemani Matkalaukun jälkimainingeissa. New Yorkiin vuonna 1978 emigroitunut Neu... Lue koko vinkki »
Pentti Linkola ja minä

Anneli Jussila: Pentti Linkola ja minä : elämää toisinajattelijan kanssa

Riitta Kylänpään Pentti Linkola: Ihminen ja legenda palkittiin vuoden 2017 Tietokirjojen Finlandia-palkinnolla, joten vertailua siihen on vaikea välttää. Pelko toisesta liian samanlaisesta kirjasta karisee kuitenkin nopeasti. Kylänpään teos kertoo enemmän Linkolan tekemisistä ja Anneli Jussilan taas enemmän Pentistä itsestään. Esimerkiksi kalastus ... Lue koko vinkki »

Maria Pettersson: Historian jännät naiset : Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja

Ajattelin alun perin, että en lukisi tätä kirjaa lainkaan. Onhan tällaisia naisten minielämäkertoja kokoavia kirjoja ilmestynyt viime aikoina paljonkin, ja ajattelin, että tuskinpa kirjassa mitään erityisen uutta on. Jouduin kuitenkin pyörtämään päätökseni, kun pääsin selaamaan itse kirjaa. Oli nimittäin heti selvää, että Maria Pettersson ei ole ty... Lue koko vinkki »
Vapaan miehen raamattu

Gao Xingjian: Vapaan miehen raamattu

Kiinalainen nobelisti Gao Xingjian kuvaa Vapaan miehen raamatussa elämää Kiinassa kulttuurivallankumouksen aikana. Kulttuurivallankumouksen on oltava yksi hurjimmista mullistuksista, sen verran tehokkaasti siinä sekoitettiin kokonaisen ison valtion ihmisten elämää ja asemia poliittisella vainoharhaisuudella ja väkivaltaisella terrorismilla. Vuos... Lue koko vinkki »
Toisinajattelijoiden Suomi

Matti Salminen: Toisinajattelijoiden Suomi : tarinoita yhden totuuden maasta

Ihan täpinöissä tässä vielä kirjan luennan jälkeenkin: hyvä että heitä on, niin ei sittenkään Peyton Place meitä peittoa 6-0 tai Talent tai Haluatko miljonääriksi taikka... TV-ohjelmilla sumuttavat valtaapitävät tavallisen kansan: tekevät tyytyväisiksi, jotta emme ajattelisi yksien käsiin tulvivia rahavirtoja. "Uskonto ei olen kansan oopiumia. T... Lue koko vinkki »
Ompelijatar

Ville Suhonen: Ompelijatar : Martta Koskisen kuolema ja elämä

"Että se [oma mielipide] niin paljon poikkeaa yhteiskunnan mielipiteistä ei ole totuuden vika, sillä totuus on olemassa, se on muuttuvaista tietoa, joka on avoimena kaikkien hankittavissa." Nyt on käsissä teos, joka jopa pelottaa. Asiasta olen kuullut, mutta Ompelijatar-elokuvaa, joka viimeisestä suomalaisesta naisteloitetusta Martta Koskisesta... Lue koko vinkki »
Kirje presidentille

Mihail Berg: Kirje presidentille

Sosiaalinen infantiilius on venäläisten peruspiirre, joka ei ainakaan parane Vladimir Putinin hallitsemistavalla eli ylhäältä voimakkaasti ja voimatoimin ohjatulla autoritäärisellä demokratialla. Infantiilius näkyy juopotteluna, varasteluna, patriarkaalisuutena ja niin edelleen. Soppaan kun vielä sotkee tuomioistuimet, nuo – 'meidän synnyinmaamme a... Lue koko vinkki »
Vihreän teltan alla

Ljudmila Ulitskaja: Vihreän teltan alla

Ljudmila Ulitskajan Vihreän teltan alla on 750-sivuinen tiiliskivi ja yritys selittää selittämätöntä eli sitä, millaista elämä Neuvostoliitossa oli. Tarina alkaa eräänä historiallisena päivänä vuonna 1953 ja jatkuu aina 1990-luvulle asti. Sen keskiössä on kolme koulupoikaa, ja vaikka tarina tempoilee sivu­henkilöstä, tilanteesta ja paikasta toiseen... Lue koko vinkki »
Unelma kommunistisesta Suomesta

Mikko Uola: Unelma kommunistisesta Suomesta 1944–1953

Unelma kommunistisesta Suomesta 1944–1953 käy läpi maamme sisäpoliittisia tapahtumia vuosina 1944–1953 eli välirauhansopimuksesta lähtien Stalinin kuolemaan asti. Aikaa ja tapahtumia, joiden tarkoituksena oli muuttaa Suomen yhteiskuntajärjestelmää periaattessa laillisesti. Kosto oli ehkä joillakin myös ajatuksissa, ainakin alitajuisesti kansalaisso... Lue koko vinkki »
Trotski

Christer Pursiainen: Trotski

Lev Trotski (1879–1940), oikealta nimeltään Lev Bronstein, oli bolševikkivallankumouksen johtohahmoja Leninin ohella.Tämä ensimmäinen suomenkielinen, kattava elämäkerta Trotskista tuo esille sen, mikä hänen roolinsa todella oli Venäjän vallankumouksessa. Vannoutunut vallankumousmies, joka oli myös puna-armeijan perustaja ja yksi tärkeimmistä kommun... Lue koko vinkki »
Kaksoset

Torgrim Eggen: Kaksoset

1970-luvun lopun Kuubassa Fidelin ja Chen vallankumous voi ja elää hyvin. Ajan henkeen kasvanut nuori ja lupaava runoilija Raúl kohtaa runonlausuntaillassa kauniin Juanan, ja ajautuu pään pyörälle vievään suhteeseen hänen kanssaan. Vähitellen Raúl huomaakin kiinnostuvansa enemmän Juanan kaksossisaresta Mirandasta, eikä tunne ole lainkaan yksisuunta... Lue koko vinkki »