Adieu Birkenau -sarjakuvan kannessa on piirretty sumuun katoavaan keskitysleirin porttiin johtavat junaraiteet. Raiteita pitkin kävelee vanha nainen pois keskitysleiriltä. Hänen vierellään on haamumainen hahmo, oletettavasti sama nainen nuorena keskitysleirivankina, hiukset kynittyinä ja rähjäisissä vaatteissa.

Cesc, Efa, Ginette Kolinka ja muut: Adieu Birkenau

Viha on ensimmäinen askel kohti Auschwitzia.Sen sanon oppilaille ympäri Ranskaa joka päivä, kun kerron mitä olen todistanut. - Ginette Kolinka Huhtikuussa 1944 19-vuotias Ginette Kolinka saapui Auschwitz II-Birkenau keskitysleirille. Kokemuksistaan hän ei kertonut vuosikymmeniin ennen kuin Steven Spielbergin perustama Shoah-säätiö haastatte... Lue koko vinkki »
Viimeiset sanat

Benjamin Ferencz ja Nadia Khomami: Viimeiset sanat : miten elää elämä josta olla ylpeä

Pahin tyytyväisen olotilan este on vertailu. Hevosilla on silmälaput, jotta ne eivät näe mitä ympärillä tapahtuu; tämä pitää ne tyyninä. Toisinaan meidänkin on käytettävä silmälappuja. Meidän ei pidä antaa muiden ihmisten saavutusten estää meitä tuntemasta mielihyvää omista saavutuksistamme, ja aina on myös hyvä muistaa, ettei jonkun toisen ilo rii... Lue koko vinkki »
Kolme sisarta

Heather Morris: Kolme sisarta

Kun sisarukset Cibi, Magda ja Livia olivat pieniä, he lupasivat toisilleen pitävänsä aina yhtä. Kun toinen maailmansota syttyy ja 15-vuotias Livia lähetetään Auschwitziin on tämä lupaus koetuksella. Isosisko Cibi seuraa siskoaan vankileirille suojelemaan tätä ja pitääkseen lupauksen, jonka he vannoivat vuosia aikaisemmin. Sodan edetessä ja vain... Lue koko vinkki »
Twists of Fate

Paco Roca: Twists of Fate

Viime aikoina eteeni on osunut aika paljon kirjoja, joiden teemana on sivuun jäänyt historia. Mitkä asiat unohtuvat ja mitkä eivät on mielenkiintoinen kysymys, ja jos minua jokin kiinnostaa historiassa, niin juuri tällaisten hieman unohdettujen tarinoiden ja näkökulmien löytäminen. Sarjakuvataiteilija Paco Roca on samoilla linjoilla. Twists of Fate... Lue koko vinkki »
Firda : Tuntemattoman isoäitini sota

Nina F. Grünfeld: Frida : Tuntemattoman isoäitini sota

Nina F. Grünfeld kirjoittaa, miten suurin osa holokaustitarinoista kertoo selviytyjistä; vahvoista ihmisistä, jotka pystyivät jälkeenpäin kertomaan kokemuksistaan ja joissain tapauksissa jopa tekemään niistä taidetta. Silti, totuus on se, että vain hyvin harvat selviytyivät ja vain hyvin harvojen tarinat on saatu talteen. Yksi näistä lukemattomista... Lue koko vinkki »
Maailman onnellisin mies

Eddie Jaku: Maailman onnellisin mies

Jos Eddie Jaku asettaisi esikoiskirjan kirjoittamiselle yläikärajan, se olisi varsin korkea. Hänestä itsestään tuli esikoiskirjailija 99-vuotiaana.  Eddie Jaku syntyi Saksassa vuonna 1920, alkujaan Abraham Jakubowicz  nimisenä. Eddie ja hänen perheensä olivat ylpeitä saksalaisuudestaan, tunsivat olevansa identiteetiltään ensiksi saksalaisia, toisek... Lue koko vinkki »

Julien Fry ja Lucas Varela: Michigan : On the Trail of a War Bride

Toisen maailmansodan jälkeen Euroopasta lähti Yhdysvaltoihin noin 200 000 sotamorsianta, eli naisia, jotka olivat löytäneet amerikkalaisjoukoista itselleen sulhon. Ranskalainen Odette on yksi näistä tuhansista naisista. Arkielämä Pariisissa vaihtuu tyystin erilaiseen elämään Michiganin maaseudulla, eikä vaihto erilaiseen kulttuuriin kauas omasta pe... Lue koko vinkki »

Keum Suk Gendry-Kim: Grass

Grass on niitä teoksia, jotka onnistuvat jättämään lukijansa aika lailla tyystin sanattomaksi, mikä on tietysti hieman ongelmallista arvostelijan kannalta, mutta yritetään silti. Ensimmäinen ajatukseni sarjakuvan luettuani oli kysymys, miten ihmeessä kukaan voi selvitä tällaisista tapahtumista järjissään? Kyseiset tapahtumat sijoittuvat vuosikym... Lue koko vinkki »

Harmony Becker, Justin Eisinger, Steven Scott ja muut: They Called Us Enemy

Heti kirjaan tarttuessani, jäin kiinni kannessa komeilevaan nimeen George Takei, miten nimi kuulostaa niin tutulta? Pianhan tuo mieleen muistui, mies on kukas muu kuin Hikaru Sulu ensimmäisestä Star Trek -sarjasta. Muistelmateos They Called Us Enemy ei kuitenkaan liity näyttelijän Star Trek -vuosiin, vaan miehen lapsuuteen. George Takei perheineen ... Lue koko vinkki »

Carl Mothander: Paroneista bolševikkeihin

Vuonna 1928 ruotsalainen Carl Mothander sai avioliiton myötä harvinaisen pääsylipun maailmaan, joka oli paljolti ulkopuolisilta suljettu ja joka sittemmin katosi historian lehdiltä kokonaan. Baltiansaksalainen aatelisto, joka tunnettiin tuolloin myös nimityksellä balttialaiset paronit, oli hyvin sisäänpäinlämpiävä yhteisö, jossa olivat voimassa van... Lue koko vinkki »

Voldemar Veedam ja Carl B. Wall: Purjehdus vapauteen

Toinen maailmansota oli Virolle suurten koettelemusten aikaa. Puna-armeijan miehittäessä maan kymmenettuhannet ihmiset pakenivat maasta, ja peräti 20 000 heistä päätyi Ruotsiin. Tilanne oli pakolaisten kannalta kuitenkin kaikkea muuta kuin ratkaistu. Neuvostoliitto painosti voimakkaasti Ruotsia palauttamaan "neuvostokansalaisensa" ja moni virolaine... Lue koko vinkki »

Miriam Katin: We Are On Our Own : A Memoir

On vuosi 1944 ja silmukka alkaa vähitellen kiristyä Budapestin juutalaisyhteisön ympärillä. Ensin tulee määräys, jonka mukaan juutalaiset eivät voi omistaa koiria ja niin Miriam ja hänen äitinsä joutuvat luopumaan rakkaasta perheenjäsenestään. Pahempaa seuraa, sillä pian tulee toinen määräys, jonka mukaan juutalaiset menettävät omaisuutensa ja heid... Lue koko vinkki »

Tania Alexander: Ennen kuin maailma muuttui : Lapsuuteni Virossa

Joillakin meistä on epäonnea elää historian suurissa taitekohdissa. Toisaalta jäljelle jäävät rikkaat muistot, joita jälkipolvet arvostavat, mutta henkilökohtainen maksu tapahtumien kokijana on usein korkea. Tania Aleksanderin voi sanoa kuuluneen todelliseen menneeseen maailmaan. Hänen sukunsa äidin puolelta oli venäläistä aatelistoa ja isän suk... Lue koko vinkki »
Leningradin piirityksen päiväkirja

Lidia Ginzburg: Leningradin piirityksen päiväkirja

Lidia Jakovlevna Ginzburg (1902–1990) oli venäjänjuutalainen esseisti, kirjallisuudentutkija ja runouden teoreetikko. Hänen pitkän elämänsä varrelle mahtuu paljon maailmanhistoriaa: Ginzburg selvisi hengissä paitsi Leningradin piirityksen kauhuista myös vielä 1950­-luvulle yltäneistä Stalinin juutalaisvainoista; keskitysleirille joutumisen uhkaa sa... Lue koko vinkki »
Äidiksi keskitysleirillä

Wendy Holden: Äidiksi keskitysleirillä : kolme selviytymistarinaa

Eva, Mark ja Hana, kolme ihmistä, jotka tapasivat toisensa vasta aikuisina. Yhteistä heille oli se, että he olivat syntyneet keskitysleirillä. Heistä jokaisen äiti oli ollut nainen, joka juutalaisuuden vuoksi oli ollut vankina keskitysleirillä. Nämä aikuiset lapset tapasivat toisensa ja olivat heti kuin sisaruksia. Kirja alkaa siitä, kun kerrota... Lue koko vinkki »

Mikko Porvali ja Matti Putkinen: Vanki, vakooja, sissi

Inkerinsuomalaisten historia tulee lähelle ilman henkilökohtaisia kytköksiäkin. Maantieteellisesti se on heti Pietarin takana. Ajallisesti Inkerin synkät vuodet ovat lähihistoriaa; suuri osa alueen suomalaisista karkotettiin, teloitettiin tai kuoli pakkotyössä Stalinin vainojen aikana. Tietokirjailija Mikko Porvali on toimittanut Matti Putkisen ans... Lue koko vinkki »
Olin Hitlerin sihteeri

Christa Schroeder: Olin Hitlerin sihteeri

Christine Schroeder (1908–1984) oli vain 22-vuotias, kun hänet palkattiin Kansallissosialistisen puolueen johdon palvelukseen vuonna 1930. Hän oli juuri muuttanut Müncheniin, jossa oli tuolloin 7 miljoonaa työtöntä eikä työnsaanti ollut helppoa. Pieni lehti-ilmoitus vaikutti kuitenkin koko hänen loppuelämäänsä. Hänet valittiin pätevänä pikakir... Lue koko vinkki »