Kuormarengin sota

Martti Issakainen: Kuormarengin sota

Leppoisaa luettavaa sodasta. Niin voi sanoa heinäveteläisen Martti Issakaisen (s. 1943) romaanista, ja jopa sen, että sen seurassa viihtyi. Lukijana istun ikään kuin Urmas-nuorukaisen kanssa vanhan, kiltin Liinukka-hevosen kyytiläisenä: ei meillä tässä mitään hoppua, vaikka sotatantereilla kopsuttelemme. Välillä rahtaamme hiekkaa ajourille, välillä... Lue koko vinkki »
Desantti

Timo Sandberg: Desantti

Timo Sandberg on tuottelias ja samalla laadukas dekkarikirjailija. Tämä uusin kirja ei kuitenkaan ole varsinaisesti dekkari, vaan jatkosotaan sijoittuva historiallinen jännitysromaani. Kyllähän se aika jännittävä olikin! Desantti on jo kuudes osa Lahtea kuvaavassa Mustamäki-sarjassa, jossa keskeisenä henkilönä on ollut ylietsivä Otso Kekki, rauh... Lue koko vinkki »

Arvo Myllymäki: Mies isänmaan takapihalla

'Joillekin synnyinmaa on tarjonnut routaa.' Tuommoisen palasen poimin kirjailijan puolidokumentista; mielestäni tuo kuvaa täydellisesti kirjan teemaa eli muurari, sotamies, sotavanki, sosialisti Vilho Saarisen elinpäiviä. 'Ei kait ajatuksista vangita.' Saarisen idealismi murenee kirjan myötä. Sotavangin poika, ryssän penikaksi haukuttu... Lue koko vinkki »
Kenttäharmaita naisia

Irja Virtanen: Kenttäharmaita naisia

Irja Virtanen kirjoitti omien sotakokemustensa perusteella vuonna 1956 julkaistun kirjan Kenttäharmaita naisia. Siinä helsinkiläinen Ulla Rantala on opiskellut radistiksi ja lähtee Lotta Svärdin riveissä jatkosotaan radistilotaksi. Kirja sai 1950-luvulla tympeät kritiikit, eikä kustantaja ottanut uutta painosta. Niinpä Kenttäharmaat naiset sai v... Lue koko vinkki »

Hanneriina Moisseinen: Kannas

Eletään vuotta 1944 ja Karjalankannaksen evakuointi on täydessä käynnissä. Lähtöä valmisteleva karjapiika Maria Shemeikka odottaa vielä isäänsä rahdin ajosta, samalla kun mielensä murtanut sotamies Oksala kerätään paareille joukkonsa ainoana henkiinjääneenä. Muutaman päivän aikana koko maailma kääntyy ympäri, eikä mikään tule enää olemaan samalla t... Lue koko vinkki »
Suomen kohtalon ratkaisut

Matti Koskimaa: Suomen kohtalon ratkaisut : talvisota ja jatkosota 1939-1944

Matti Koskimaan järkäleteos ilmestyi vasta kolme vuotta sitten, mutta Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivän lähestyessä siitä ilmestyi juhlapainos. Teos on täynnä tarkkaa ja painavaa tietoa Suomen sotavuosista edeten ensimmäisen maailmansodan rauhasta toisen maailmansodan päättymiseen. Kirja alkaa pienellä maailmanpolitiikan kuvauksella, mutta n... Lue koko vinkki »
Sotaromaani

Väinö Linna: Sotaromaani

Olipa vielä Tuntematon sotilas lukematta; kyseessä siis selvästi puutostila, joka on syytä paikata, kun muutenkin olen viime aikoina täydentänyt aukkopaikkoja kotimaisten klassikoiden tuntemuksessani (Alastalon salissa, Seitsemän veljestä). Helpoimmin käteen sattui Sotaromaani, vuonna 2000 ilmestynyt laitos, joka palauttaa Tuntemattoman sotilaan... Lue koko vinkki »
Kohtalona Tali-Ihantala

Mika Kulju: Kohtalona Tali-Ihantala : ihmisiä Suomen ratkaisutaistelussa

Tali-Ihantalan suurtaistelusta on kirjoitettu paljon. 70 vuotta tapahtumien jälkeen ilmestynyt Mika Kuljun Kohtalona Tali-Ihantala : ihmisiä Suomen ratkaisutaistelussa lunastaa paikkansa keveiden tietokirjojen sarjassa. Kirja etenee henkilökuvien kautta taustoittaen tapahtumia kronologisilla tilannekatsauksilla rintamalinjoihin 25.6.-7.7.1944. R... Lue koko vinkki »

Juri Nummelin (toim.): Tankki palaa!

Alaotsikkona Sotanovelleja vuosilta 1940–1944. Aihe on edelleenkin ajankohtainen, sotakirjoja julkaistaan jatkuvasti. Mutta mitä talvi- ja jatkosodasta kerrottiin niitä käytäessä? Mitä kotirintamalla ja muualla luettiin taisteluista, partioretkistä ja sotilaiden arjesta? Tottakai, luettiin lehtiä, mm. Hakkapeliitta ja Asemies olivat tärkeää luettav... Lue koko vinkki »