Kädet

Heikki Kännö: Kädet

695 s. – Heikki Kännö on kirjoittanut jo useita kirjoja, jotka kulkevat suurin piirtein samoilla laduilla: niissä yhdistyvät historialliset aiheet ja todelliset henkilöhahmot, esoteeriset elementit ja unenomaiset käänteet. Tällä kertaa keskeisenä todellisena hahmona on kirjan kanteen omakuvallaan päässyt taidemaalari Egon Schiele (1890–1918). Schiele oli ri... Lue koko vinkki »
Vuolle

Heidi Jaatinen: Vuolle

896 s. – Luen Seura-lehdestä: "Hän kirjoittaa tarinasta palasia, fragmentteja sieltä täältä ja punoo vasta lopuksi niille sitovan juonen." Tykkään tyylistä: panee ajattelemaan ja eläytymään. Tapahtumien kronologia säntillistä: ei pahemmin poikkeamia ees sun taas. Aika kulkee eteenpäin kappaleittain, luku luvun perään, tapahtumajärjestyksessä. Mutta se mi... Lue koko vinkki »
Stalingradin viemärit

Sampo Terho: Stalingradin viemärit

895 s. – Sampo Terho on poliittisen uransa jälkeen kirjoittanut kaksi historiallista romaania. Vuoden 2024 keväällä ilmestynyt Stalingradin viemärit pyrkii kirjailijan omin sanoin kuvaamaan ennen kaikkea sitä, "miten natsismi on mahdollista". Vankka historian tuntemus ja historiallisiin yksityiskohtiin paneutuminen näkyvät lopputuloksessa yhtäältä siinä, et... Lue koko vinkki »
Ihmeiden tie

John Irving: Ihmeiden tie

600 s. – Kirjailija Juan Diego Guerrero – Meksikossa syntynyt, kaatopaikalla kasvanut ja sirkuksen matkasta Yhdysvaltoihin homoparille adoptoitu rampa – lähtee, tai tarkemmin ottaen ajautuu matkalle Filippiineille matkaoppainaan seksihullut äiti ja tytär. John Irvingiä? Kyllä, Ihmeiden tie on John Irvingiä. Romaani kulkee puoliksi nykyhetkessä ja puoliks... Lue koko vinkki »
Minä olen monta

John Irving: Minä olen monta

605 s. – Kuinka kuvailla muutamalla sanalla pääkäänteet John Irvingin romaanista Minä olen monta, siinäpä kysymys! Kokonaisia elämiä nousuineen ja laskuineen sisältävä tiiliskivi on vaikea selittää kattavasti. Kyse on kuitenkin Billystä, eli kirjailija William Marshall Abbotista, joka ponnistaa vermontilaisesta pikkukaupungista maailmalle – vain palata... Lue koko vinkki »
Vaikeneminen ja vimma

Pierre Lemaitre: Vaikeneminen ja vimma

604 s. – Vuonna 1952 kaikki Pelletierin sisarukset ovat muuttaneet Beirutista Pariisiin. Isoveli Jean on avaamassa hirviömäisen vaimonsa Genevièven kanssa aivan uudenlaista vaatekauppaa, mutta kulisseissa – niin yksityisissä kuin kaupankin – kuohuu. Keskimmäinen sisaruksista, kunnianhimoinen François, menestyy iltapäivälehden toimittajana. Hänenkin yksityis... Lue koko vinkki »
Valon aseet

Ken Follett: Valon aseet

688 s. – Ken Follettin Valon aseet jatkaa Follettin fiktiiviseen Kingsbridgen kaupunkiin sijoittuvaa historiallisten romaanien sarjaa. Valon aseet on sarjan viides, itsenäinen osa.  Valon aseet sijoittuu teollisen vallankumoukseen Englantiin. Sal on kehrääjä, joka menettää aviomiehensä onnettomuudessa. Kit on Salin älykäs poika, jolla on insinöörin mieli... Lue koko vinkki »
Taru Sormusten herrasta

J. R. R. Tolkien: Taru Sormusten Herrasta

1014 s. – J. R. R. Tolkienin mestariteos on modernin fantasiakirjallisuuden kulmakivi ja kaikkiaan erittäin vaikutusvaltainen teos. Se kertoo Keski-Maan fantasiamaailman vaiheista kolmannen aikakauden lopulla. Maailman mahtavin taikaesine, Sormusten Sormus, jonka paha Sauron loi alistaakseen maailman valtaansa, on pitkän kadoksissa olon jälkeen löytynyt ja p... Lue koko vinkki »
Babel

R. F. Kuang: Babel : Mystinen kertomus

654 s. – Robin Swift – se ei ole hänen alkuperäinen nimensä – pelastetaan lapsena Kantonista kulkutaudin keskeltä. Tauti tappaa hänen köyhyyteen ajautuneen perheensä, mutta brittiläinen Oxfordin yliopiston professori Richard Lovell parantaa Robinin ja ottaa hänet mukaansa. Robinista tulee Lovellin holhokki ja hän pääsee asumaan Lovellin luoksi Hampstea... Lue koko vinkki »
Yö. Uni. Kuolema. Ja tähdet.

Joyce Carol Oates: Yö. Uni. Kuolema. Ja tähdet.

890 s. – Enpä ole vähään aikaan lukenutkaan melkein tuhatsivuista tiiliskivikirjaa – tuntui usein, että jaksanko enää moisiin tarttuakaan, ne ovat nuoremmille ja reippaammille lukijoille ja että ne ovat enimmäkseen kuitenkin niin sanottuja lukuromaaneja, viihdettä ja tarinointia. Mutta Joyce Carol Oates osoitti, että olen jälleen kerran väärässä ennakkoluul... Lue koko vinkki »
Kummallinen mieleni

Orhan Pamuk: Kummallinen mieleni

778 s. – Mevlut muuttaa isänsä luo Istanbuliin 12-vuotiaana vuonna 1969 ja alkaa myydä isänsä ja setänsä tavoin kadulla jogurttia ja bozaa (mietoa turkkilaista alkoholijuomaa). Parikymppisenä serkkunsa häissä Mevlut kohtaa serkun morsiamen pikkusiskon silmät ja hänen kohtalonsa sinetöityy. Haltioitunut Mevlut lähettää valitulleen seuraavien vuosien mittaan ... Lue koko vinkki »
Ruttoyöt

Orhan Pamuk: Ruttoyöt

818 s. – Vuonna 1901 puhkeaa ruttoepidemia Välimerellä Mingerin saarella Kreetan ja Rodoksen välimaastossa. Osmanivaltakunnan sulttaani Abdülhamit lähettää saarelle terveysasiain ylivalvojansa, kemisti Bonkowski paššan apulaisineen, alkavaa epidemiaa tartuttamaan, mutta hyvin pian saarelle saapumisensa jälkeen Bonkowski pašša murhataan. Sulttaani määrää hän... Lue koko vinkki »
Loistavat vuodet

Pierre Lemaitre: Loistavat vuodet

629 s. – Vuonna 1948 beirutilaisen saippuatehtailija Louis Pelletierin perhe hajaantuu vähin erin ympäri maailman. Esikoinen Jean ei onnistunut jatkamaan isänsä liiketoimia ja lähtee suoraan sanottuna kamalan vaimonsa Genevièven kanssa kohti uutta alkua Pariisissa. Pariisiin suuntaa myös pojista toinen, François, kirjautuakseen huippuyliopistoon, vaikka hän... Lue koko vinkki »
Särö pimeydessä

Louise Penny: Särö pimeydessä

624 s. – Kirjasarjan edetessä arvioiden kirjoittaminen käy työläämmäksi. Mitä sanottavaa on vielä sarjan yhdeksännestä osasta? Kukaan tuskin hyppää tässä vaiheessa kyytiin, tai ei ainakaan olisi mitään syytä. Kirjoitanpa silti: ehkä tämä arvio innostaa jonkun tarttumaan sarjaan sen ensimmäisestä osasta alkaen, kun tietää, että hyvää riittää ainakin yhdeksän... Lue koko vinkki »
Takaisin kotiin

Kate Morton: Takaisin kotiin

612 s. – Kate Morton on pitkään ollut erityisesti naislukijoiden suosikki. Hänen teoksiaan ovat suomeksi julkaisseet sekä Otava että Bazar. Monet kirjoista ovat olleet uusintapainoksia, mutta Takaisin kotiin on kokonaan uusi kirja. Sitä onkin odotettu, sillä Morton ei ole julkaissut uusia kirjoja viiteen vuoteen. Kirjassa Jess, joka on menettänyt toimitt... Lue koko vinkki »
Ystävällisyys

John Ajvide Lindqvist: Ystävällisyys

733 s. – John Ajvide Lindqvist on palkittu kauhukirjailija. Hänen tunnetuin teoksensa Ystävät hämärän jälkeen sijoitti vampyyrejä ruotsalaiseen miljööseen. Ystävällisyys on hänen viides suomennettu teoksensa, ensimmäinen yli kymmeneen vuoteen. Pikkukaupunki Norrtäljen satamaan ilmestyy tuntematon rahtikontti.Rahtikontti on arvoitus, josta kukaan ei tunnu... Lue koko vinkki »
Satumaa

Stephen King: Satumaa

656 s. – Tässä vaiheessa lukemattomia kirjoja julkaisseen Stephen Kingin julkaisutahti tuntuu sen kuin kiihtyvän. Satumaa on hänen yhdeksäs teoksensa viimeiseen viiteen vuoteen. Näistä teoksista osa ei ole edes mitään lyhyen fiktion rajamailla liikkuvia vihkosia, tämä Satumaakin on ihan kunnioitettavat ~650 sivua. Satumaa oli ehdolla GoodReadsin vuoden f... Lue koko vinkki »
Ikuisuuden sudet

Karl Ove Knausgård: Ikuisuuden sudet

779 s. – Keväällä 1986 Syvert pääsee armeijasta ja palaa kotiinsa äitinsä ja pikkuveljensä luo. Isä on kuollut melkein 10 vuotta aiemmin. Syvert ei vielä tiedä, mihin ryhtyisi: opiskelu ei oikein kiinnosta, eikä paljon muukaan. Jalkapallojoukkue, vanhat kaverit, tytöt… Äidin reistaileva terveys huolettaa, mutta isoimman ihmetyksen aiheuttavat isän jäämistös... Lue koko vinkki »
Läpileikkaus

Lydia Sandgren: Läpileikkaus

718 s. – Ruotsalaisen Lydia Sandgrenin (s. 1987) esikoisteos voitti vuoden 2020 August-palkinnon. Sitä on myyty hurjan paljon ja se on saanut kriitikot lähes poikkeuksetta puolelleen. Tällainenhan on omiaan rakentamaan lukijallekin ennakko-odotuksia. Omaa suhtautumista kirjaan peilaa väistämättä sen yleiseen menestykseen. Läpileikkaus on melkoinen tiilis... Lue koko vinkki »
Yö kuuluu meille

Mariana Enriquez: Yö kuuluu meille

651 s. – Viime vuonna ilmestyi ensimmäinen suomennos Mariana Enríquezilta, kun saimme nautittavaksemme novellikokoelman Mitä liekit meiltä veivät. Sen kauhunovellit hyödynsivät Argentiinan kipeää lähihistoriaa ja erilaisia kauhuaineksia. Kokoelma sai Suomessakin hyvän vastaanoton, muun muassa parhaan suomennetun teoksen Jarl Hellemann -palkinnon. Nyt novell... Lue koko vinkki »