To Be Taught, If Fortunate

Becky Chambers: To Be Taught, If Fortunate

Luin aikaisemmin paljon englanninkielistä scifiä, mutta se harrastus on sittemmin jäänyt muun lukemisen jalkoihin. Nyt tuli ystävältä sen verran vakuuttava suositus uudesta scifikirjailijasta, jota ei ole vielä suomennettu, ja kun kirjoja oli vielä kirjastosta saatavilla, niin täytyihän Becky Chambersiin tutustua. Romaanit voi jaotella karkeasti... Lue koko vinkki »
Suuri tiedekirja : Maailmaa mullistaneet neronleimaukset atomeista tekoälyyn

Freya Hardy ja Sara Mulvanny: Suuri tiedekirja : Maailmaa mullistaneet neronleimaukset atomeista tekoälyyn

Freya Hardyn ja kuvittaja Sara Mulvannyn Suuri tiedekirja on kunnianhimoinen teos. Kirjan alaotsikko on Maailmaa mullistaneet neronleimaukset atomeista tekoälyyn, ja se pyrkii selittämään yhdellä isolla ja värikkäällä aukeamalla aina yhden luonnontieteen suurista ideoista – yhteensä 15 mahti-ideaa aineen koostumuksesta maailmankaikkeuden rakenteisi... Lue koko vinkki »

Riitta Korhonen, Helen Partti, Riitta Saarinen ja muut: Tiedenaisia : Suomalaisia tutkimuksen ytimessä

”Uran alkuvaiheessa minulla oli ristiriitaisia ajatuksia identiteetistäni. Prosessoinnnissa meni monta vuotta, kun mietin sitä, että tutkija voi olla tällainenkin. En koskaan - varsinkaan omasta mielestäni - tykännyt lapsena lukea paljon tai käydä pitkiä filosofisia keskusteluja. Enkä ollut erityisen välkky, etenkään missään abstraktimmassa asiassa... Lue koko vinkki »
Kolmen kappaleen probleema

Liu Cixin: Kolmen kappaleen probleema

Kiinalaisen Liu Cixinin vuonna 2007 ilmestynyt romaani päätyi tietoisuuteeni ja lukulistalleni vuoden 2014 englanninnoksen ja viimeistään vuonna 2015 tulleen Hugo-palkintovoiton myötä. Senkin jälkeen vaadittiin vielä vuonna 2018 ilmestynyt suomennos, että kirja pääsi luettavaksi, mutta olipahan odotuksen arvoinen! Kolmen kappaleen probleema on k... Lue koko vinkki »
Neroja vai mielipuolia

Markus Hotakainen: Neroja vai mielipuolia

Tietokirjailija Markus Hotakainen tarjoaa tietokirjansa sisäänvetonimenä melkoisen tutkijanimen: Theophrastus Philippus Aureolus Bombastus von Hohenheim. Eikä toinenkaan nimi, Georg Joachim Rheticus, intohimoja herätä. Käsittelyssä on parikymmentä ihmiskunnan historiaan jäänyttä tutkijasuuruutta – ja noilla sisään! Rohkeaa! Keitä lienevät? Lääke... Lue koko vinkki »
Ensimmäinen sekunti

Kari Enqvist: Ensimmäinen sekunti : silminnäkijän kertomus

Mitä tapahtui maailmankaikkeuden ensimmäisen sekunnin aikana? Kari Enqvist kertoo siitä tässä kirjassaan. Niin hämmentävältä kuin se ehkä voikin kuulostaa, käy ilmi, että ensimmäisen sekunnin aikana ehti tapahtua niin paljon, että siihen verrattuna koko ensimmäisen sekunnin jälkeisenä aikana on tapahtunut aika vähän mitään oikeasti kiinnostavaa. ... Lue koko vinkki »
Hän valitsi nimekseen Merrill Hintikka

Jaakko Hintikka: Hän valitsi nimekseen Merrill Hintikka

Kahden älykön rakkaustarina, joka on joiltakin osin myös hyvin tavallisen ihmisen rakkaustarinan veroinen. Kun Merrill ja Jaakko tapasivat ensimmäistä kertaa, he tunnistivat heti toistensa vetovoiman ja sen jälkeen oli olemassa vain me-subjekti. Me, joka heille merkitsi varmasti aivan toista kuin tavalliselle filosofista ajattelutapaa ja viittauksi... Lue koko vinkki »
Merkki

Raymond Khoury: Merkki

Amerikkalainen television kuvausryhmä on TV-toimittaja Gracie Loganin johdolla Antarktiksella tekemässä juttua ilmastonmuutoksesta, kun selittämätön, outo merkki ilmestyy taivaalle. Suorassa lähetyksessä kuvat ilmiöstä leviävät hetkessä kaikkialle maailmaan ja lähetys aiheuttaa pakokauhua ympäriinsä. Ilmiö näyttää liikkuvan ja muuttavan muotoaan ih... Lue koko vinkki »
Kansi: Silkkitie

Peter Hopkirk: Silkkitie

Hopkirkin kirja Silkkitie : tutkimusmatkailijat kadonneiden kaupunkien ja aarteiden jäljillä Kiinan Keski-Aasiassa kertoo erikoisesta ajasta Kiinan Keski-Aasian historiassa. Länsimaisen arkeologian näkökulmasta aika oli jännittävää — alueen asukkaat itse tuskin tajusivat, mitä suuressa mittakaavassa oli tapahtumassa. Jälkikäteen katsoen tutkimus... Lue koko vinkki »

Orhan Pamuk: Valkoinen linna

"Olin joutunut eroon todellisesta minästäni ja katselin itseäni ulkoa päin, aivan kuin niissä painajaisunissa, joita olin usein nähnyt. En edes halunnut tietää, kuka oli tämä toinen ihminen, jonka sisäpuolella itse olin, ja katsellessani pelokkaana, kun oma minäni kulki ohitseni minua tuntematta, halusin vain liittyä häneen uudelleen niin pian kuin... Lue koko vinkki »
Työpäiväkirjat

Leonardo da Vinci: Työpäiväkirjat

Renessanssiajan ehkä merkittävin mies Leonardo da Vinci (1452–1519) jätti jälkeensä merkillisen kirjallisen perinnön. Muistiinpanoja ja luonnoksia arvellaan olleen alun perin jopa 100 000 sivua, säilyneitä on 14 000. Näistä fragmentaarisista dokumenteista Laura Lahdensuu on poiminut ja suomentanut Työpäiväkirjat. Leonardo da Vinci, jolla ei ollu... Lue koko vinkki »

Arkadi Strugatski ja Boris Strugatski: Miljardi vuotta ennen maailmanloppua

Miljardi vuotta ennen maailmanloppua kertoo viidestä neuvostoliittolaisesta tiedemiehestä, jotka saavat arvoituksellisen varoituksen. Joku taho haluaa heidän lopettavan tutkimuksensa, tai siltä ainakin vaikuttaa. Miten sellaiseen uhkaan voi reagoida? Länsimaisen lukijan tekee ehkä mieli lukea uhka ihan Neuvostoliiton sisäisenä – ihmisillä nyt va... Lue koko vinkki »