Veriputkien matka laboratoriossa

Tarja Friman: Veriputkien matka laboratoriossa

Kustantamo Laastari on vuonna 2023 perustettu pienkustantamo, joka on erikoistunut terveyttä käsittelevin lasten tietokirjojen julkaisemiseen. Sen ensimmäinen tuotos on tämä Veriputkien matka laboratoriossa. Se on tiivis tarinallinen tietokirja, jossa lapsi sairastuu ja joutuu verikokeisiin, ja kirja kertoo sitten, mitä verikokeessa tapahtuu ja mit... Lue koko vinkki »
Pathogenesis : A History of the World in Eight Plagues

Jonathan Kennedy: Pathogenesis : A History of the World in Eight Plagues

Perinteinen historia on ennen kaikkea edistyksen historiaa, jossa saamme kiittää nokkeluuttamme ja suurmiehiä nauttimistamme edistysaskelista. Tällainen historiankirjoitus on yhä enemmän painumassa taka-alalle, kun huomaamme, että sosiaalisiin ja poliittisiin muutoksiin vaikuttavat monet sellaiset asiat, jotka eivät ole aina niin ilmeisiä. Tämä on ... Lue koko vinkki »
Ruoka, ilmasto ja terveys

Risto Isomäki: Ruoka, ilmasto ja terveys

Monen muun kuin Risto Isomäen kohdalla tuskin voi todeta samaa, että saman kirjailijan dystopia ja tietokirja voivat olla lähellä toisiaan. Uusin teos Ruoka, ilmasto ja terveys kertoo helppotajuisesti ja perusteellisesti teeman keskeisistä asioista. Samalla se niputtaa nuo kolme toisiinsa sidoksissa olevaa asiaa hyvin yhteen. Siinä missä ilmasto... Lue koko vinkki »
Loputtomat loiset

Tuomas Aivelo: Loputtomat loiset

Suomalainen Tuomas Aivelo on tutkinut Madagaskarin hiirimakien loisia ja punkkien kantamia taudinaiheuttajia. Loisista hän on kirjoittanut paljon blogissaan Kaiken takana on loinen. Nyt on sitten kirjan aika. Loputtomat loiset kertoo monenlaisista loisista: on ne isot suolistomadot, guineamadot ja muut ällötykset, jotka ehkä ensimmäisenä mieleen... Lue koko vinkki »
Virukset

Matti Vuento: Virukset : Näkymättömät viholliset

Virukset ovat melkoinen riesa ihmiskunnalle: nämä bakteerejakin pienemmät näkymättömät viholliset levittävät AIDSin, ebolan, isorokon, noron ja influenssan kaltaisia tauteja, joihin ei ole juuri parannuskeinoja. Virukset esittelee virusten levittämiä tauteja, toimintatapoja ja käyttötapoja – viruksillekin voi olla monenlaista käyttöä, esimerkiks... Lue koko vinkki »
Rutto

Kari Heliövaara, Larry Huldén ja Lena Huldén: Rutto

Rutto kuuluu ihmiskunnan suurten vitsausten kärkeen. Monille tulee rutosta mieleen keskiajan musta surma, mutta kuten tästä mainiosta kirjasta oppii, rutto on piinannut ihmisiä jo kolmen suuren pandemian muodossa, eikä ole vieläkään poistunut keskuudestamme. Ihminen on kärsinyt rutosta jo pronssikaudella. Justinianuksen rutto oli ensimmäinen pan... Lue koko vinkki »
Superhyvää suolistolle!

Leena Putkonen: Superhyvää suolistolle!

Superhyvä kirja kaikille niille, jotka kamppailevat erinäisten vatsavaivojen kanssa. Kaikenlaisten vippaskonstien jälkeen FODMAP-ruokavalio on hyväksi havaittu ja siitä on monelle ollut apua. Suoliston toiminnasta kerrotaan hyvin seikkaperäisesti. Ruokahalusta ja ravinnon imeytymisestä. Kaikista niistä oireista, joita tulee, kun suolisto ei toim... Lue koko vinkki »
Ota kipu haltuun

Helena Miranda: Ota kipu haltuun

Suomessa on jopa yli miljoona pitkäaikaisista kivuista kärsivää ihmistä. Lääketieteen tohtori ja työterveyden dosentti Helena Mirandan kirjalla pitäisi siis olla todella laaja yleisö! Miranda tuntee myös omakohtaisesti kipupotilaan arjen, sillä hän on pitkään kärsinyt vaikeasta migreenistä ja iskiaksesta. Hänen kirjansa Ota kipu haltuun käsittelee ... Lue koko vinkki »
Hyvä kosketus

Merete Mazzarella: Hyvä kosketus : ihmisen kehosta, terveydestä, hoitamisesta ja kirjallisuudesta

Olen aina pitänyt Merete Mazzarellaa hyvin viisaana ja sivistyneenä, eikä tämä nyt taskukirjapainoksena ilmestynyt Hyvä kosketus ­-kirja ainakaan riitele käsitykseni kanssa. Kirja sisältää laajahkoja esseitä, jotka puhuvat Mazzarellan – ja tietysti suomentaja Raija Viitasen ­ kauniilla kielellä terveydestä, hyvästä elämästä, sairastamisesta ja lääk... Lue koko vinkki »
Nerouden lähteillä

Jari Sinkkonen: Nerouden lähteillä : suurten säveltäjien hauras elämä

Jari Sinkkonen on tunnettu lastenpsykiatri ja pitkän linjan tietokirjailija. Vähemmän tunnettua lienee hänen musiikillinen koulutuksensa ja siitä kumpuava innostus klassiseen musiikkiin. Yhtä kaikki Sinkkonen lähestyy uudessa kirjassaan Nerouden lähteillä : suurten säveltäjien hauras elämä tuttuja säveltäjäneroja – Bach, Mozart, Beethoven, Schubert... Lue koko vinkki »
Rajoilla

Eva Wahlström: Rajoilla

Kivikovat hanskat käteen ja kehään! Naispugilisti. Herättää varmasti ristiriitaisia tuntoja vastaanottajissa: vilunväreitä, puistatuksia kuin myös tasa-arvoista hyväksyntää. Äiti lyömässä toista äitiä, vaikkei oman lapsen puolustamisesta edes ole kyse! – Akat tappelussa, tuhahtaa vanhan liiton lukumies. Mutta joutuu kyllä muuttamaan asenteens... Lue koko vinkki »
Terve järki on paras lääke

Frédéric Saldmann: Terve järki on paras lääke

Kirjan nimi on jo niin ihana, niin houkutteleva, että juuri siksi on pakko tarttua siihen. Kun välillä tuntuu siltä, ettei tässä maailmassa enää missään ole mitään järkeä, ei ainakaan tervettä järkeä. Kirjan on kirjoittanut lääkäri, ranskalainen lääkäri ja pääosin hän kirjoittaakin asiaa. Kun ihminen sairastuu, mennään lääkäriin – lääkäri tutkii... Lue koko vinkki »
Kaksisuuntainen mielialahäiriö

Juhani Aer, Kirsi Jänkälä, Minna Sadeniemi ja muut: Kaksisuuntainen mielialahäiriö : opas sairastuneille ja heidän omaisilleen

Psykiatrian erikoislääkäri Minna Sadeniemi ja hänen kollegansa ovat kirjoittaneet tärkeän kirjan. Se puhuu kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, sairaudesta, jota kutsuttiin ennen maanis­-depressiivisyydeksi ja jonka diagnosointi ja ymmärtäminen ovat kehittyneet viime aikoina huomattavasti. Masennuksestahan on jo puhuttu paljon, ja eräissä piirei... Lue koko vinkki »
Pentti Haanpään tarina

Matti Salminen: Pentti Haanpään tarina

Matti Salminen on tehnyt suuren työn. Hän on etsinyt Pentti Haanpään jälkeen jääneitä papereita ympäri maata eri ihmisten jäämistöistä, käynyt useamman kerran Piippolassa hakemassa vainua sekä lopulta kääntänyt koko tähänastisen Pentti Haanpäänä tunnetun miehen historian ylösalaisin. Hän on löytänyt ehkä tarkimmat tiedot ja elämänvaiheet, joista os... Lue koko vinkki »
Oma tie

Riitta Konttinen: Oma tie : Helene Schjerfbeckin elämä

Tekijältä kului tämän kirjan tietojen sekä erilaisen materiaalin keräämiseen ja kirjoittamiseen yli neljä vuotta. Pitkä aika, mutta elämäkerta on ehdottomasti siihen kulutetun ajan arvoinen. Helene Schjerfbeckistä ei tähän mennessä ole kirjoitettu yhtään näin laadukasta, asiapitoista ja nautittavaa teosta. Mukana on runsaasti kuvia sekä valmiista t... Lue koko vinkki »

Bernard Jakoby: Tie tuolle puolen : Miltä kuoleminen tuntuu

Bernard Jakoby keskittyy kirjassaan lähinnä kertomaan useiden henkilöiden kuolemanrajakokemuksista eli ihmisten muistikuvista tilanteista, joissa heidät on jo lääketieteellisesti todettu kuolleksi. Tilanteista, joista he ovat kuitenkin kuin ihmeen kautta heränneet uudelleen henkiin. Useat ovat kertoneet olleensa tietoisia tapahtumista ympärillään, ... Lue koko vinkki »

Maija Haavisto: Hankala potilas vai hankala sairaus : Tietoa huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Maija Haavisto käsittelee kirjassaan sairauksia, jotka ovat useimmiten huonosti tunnettuja, vaikea tunnistaa, usein väärin diagnosoituja, kysymyksenalaisia tai muuten väärinymmärrettyjä. Osa näistä on melko yleisiä ja periaatteessa lääkärienkin hyvin tuntemia, mutta silti ne saatetaan diagnosoida väärin, osa on myös alidiagnosoituja. Joistakin taas... Lue koko vinkki »