Veriputkien matka laboratoriossa

Tarja Friman: Veriputkien matka laboratoriossa

Kustantamo Laastari on vuonna 2023 perustettu pienkustantamo, joka on erikoistunut terveyttä käsittelevin lasten tietokirjojen julkaisemiseen. Sen ensimmäinen tuotos on tämä Veriputkien matka laboratoriossa. Se on tiivis tarinallinen tietokirja, jossa lapsi sairastuu ja joutuu verikokeisiin, ja kirja kertoo sitten, mitä verikokeessa tapahtuu ja mit... Lue koko vinkki »
Pathogenesis : A History of the World in Eight Plagues

Jonathan Kennedy: Pathogenesis : A History of the World in Eight Plagues

Perinteinen historia on ennen kaikkea edistyksen historiaa, jossa saamme kiittää nokkeluuttamme ja suurmiehiä nauttimistamme edistysaskelista. Tällainen historiankirjoitus on yhä enemmän painumassa taka-alalle, kun huomaamme, että sosiaalisiin ja poliittisiin muutoksiin vaikuttavat monet sellaiset asiat, jotka eivät ole aina niin ilmeisiä. Tämä on ... Lue koko vinkki »
Rutto

Kari Heliövaara, Larry Huldén ja Lena Huldén: Rutto

Rutto kuuluu ihmiskunnan suurten vitsausten kärkeen. Monille tulee rutosta mieleen keskiajan musta surma, mutta kuten tästä mainiosta kirjasta oppii, rutto on piinannut ihmisiä jo kolmen suuren pandemian muodossa, eikä ole vieläkään poistunut keskuudestamme. Ihminen on kärsinyt rutosta jo pronssikaudella. Justinianuksen rutto oli ensimmäinen pan... Lue koko vinkki »
Nerouden lähteillä

Jari Sinkkonen: Nerouden lähteillä : suurten säveltäjien hauras elämä

Jari Sinkkonen on tunnettu lastenpsykiatri ja pitkän linjan tietokirjailija. Vähemmän tunnettua lienee hänen musiikillinen koulutuksensa ja siitä kumpuava innostus klassiseen musiikkiin. Yhtä kaikki Sinkkonen lähestyy uudessa kirjassaan Nerouden lähteillä : suurten säveltäjien hauras elämä tuttuja säveltäjäneroja – Bach, Mozart, Beethoven, Schubert... Lue koko vinkki »

Bernard Jakoby: Tie tuolle puolen : Miltä kuoleminen tuntuu

Bernard Jakoby keskittyy kirjassaan lähinnä kertomaan useiden henkilöiden kuolemanrajakokemuksista eli ihmisten muistikuvista tilanteista, joissa heidät on jo lääketieteellisesti todettu kuolleksi. Tilanteista, joista he ovat kuitenkin kuin ihmeen kautta heränneet uudelleen henkiin. Useat ovat kertoneet olleensa tietoisia tapahtumista ympärillään, ... Lue koko vinkki »

Maija Haavisto: Hankala potilas vai hankala sairaus : Tietoa huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Maija Haavisto käsittelee kirjassaan sairauksia, jotka ovat useimmiten huonosti tunnettuja, vaikea tunnistaa, usein väärin diagnosoituja, kysymyksenalaisia tai muuten väärinymmärrettyjä. Osa näistä on melko yleisiä ja periaatteessa lääkärienkin hyvin tuntemia, mutta silti ne saatetaan diagnosoida väärin, osa on myös alidiagnosoituja. Joistakin taas... Lue koko vinkki »
Delirium

Lauren Oliver: Delirium : rakkaus on harhaa

Myönnän, että tartuin tähän opukseen melko pienin odotuksin. Nimi ei ole kovin kuvaava ja odotin aikalailla erilaista kirjaa. Erittäin miellyttävä yllätys, tämähän on suhteellisen mainio trilogian aloitus. Tulevaisuuden yhteiskunta vaikuttaa lähinnä dystopialta, jossa yksilön valinnat ovat tiukasti kontrolloituja, esimerkiksi harrastukset ja kou... Lue koko vinkki »

SusuPetal: Sairaalapäiväkirja

SusuPetalin viides kirja, alaotsikoltaan merkintöjä ja kuvia suljetulta osastolta, on vahva kertomus masennuksesta, siitä oikeasta sairaudesta. Minkälaista on sairastaa masennusta. Mitä masennus oikeasti tekee ihmiselle. Miltä tuntuu, kun ahdistuskohtaus iskee. Miten säilyä hengissä, kun mieli on hajoamassa. Se on myös selkeä kannustus siihen, että... Lue koko vinkki »

David Corfield ja Darian Leader: Miksi ihmiset sairastuvat?

Tämä kirja esittää otsikossaan oikein hyvän kysymyksen. Valitettavasti kysymykseen ei vastata sellaisella populaaritieteellisellä tasolla, jota olisin ehkä itse odottanut. Vaan ei se mitään, sillä kirjassa käsitellään aihetta sittenkin varsin kiinnostavalla tavalla. Kirja on kritiikkiä länsimaista lääketiedettä kohtaan, erityisesti ajatusta, jon... Lue koko vinkki »