Haluatko?

Elina Nikulainen: Haluatko? : Pieni kirja suostumuksesta

Suostumus on nyt tärkeä käsite, sillä Suomen rikoslaissa raiskauksena pidetään sukupuoliyhteyttä, johon henkilö ei osallistu vapaaehtoisesti. Vapaaehtoisuus on ilmaistava sanallisesti, käytöksellä tai muulla tavalla. Jostain syystä tämä muutos on aiheuttanut monissa (lähinnä) miehissä hämmästystä ja jopa tarvetta irvailulle kirjallisista suostumusl... Lue koko vinkki »
Maailman 50 vaarallisinta sukua

Hannu Sokala: Maailman 50 vaarallisinta sukua

Muutamia vuosia sitten ilmestynyt Juha-Pekka Raesten ja Hannu Sokalan Maailman 50 vaarallisinta yritystä osoitti miten vaarallisesti markkinavoimat ovat vieneet valtaa pois demokraattiselta järjestelmältä, ja kirja päätyi heittämällä vuoden parhaimpien kirjojen listalle. Sokalan yksin kirjoittama Maailman 50 vaarallisinta sukua jatkaa onnistuneesti... Lue koko vinkki »
Naisten voima

Naisten voima : Lääkäri toivon ja parannuksen lähettiläänä

Denis Mukwege on niittänyt maailmalla mainetta gynekologina ja naistentautien lääkärinä. Tarkalleen ottaen hän on erikoistunut hoitamaan seksuaalisen väkivallan uhreja Kongon demokraattisessa tasavallassa, joka on ollut erilaisten konfliktien näyttämönä jo vuosikymmeniä ja tekemään potilailleen hyvin vaativia korjausleikkauksia. Hänen kokemuksensa ... Lue koko vinkki »
Sävelten tyttäret

Nuppu Koivisto-Kaasik ja Susanna Välimäki: Sävelten tyttäret : Säveltävät naiset Suomessa 1800-luvulta 1900-luvulle

Naisen säveltämistä pidettiin lähinnä paheksuttavana, häpeällisenä, naurettavana tai yhdentekevänä toimintana, koska säveltämisen katsottiin soveltuvan vain miehille. Yleisesti ajateltiin, että säveltäminen oli ristiriidassa naisen sukupuolisen olemuksen ja roolin kanssa. Jos nainen sävelsi, se teki hänestä sukupuolensa hukanneen tai kieltävän epän... Lue koko vinkki »
Naisten kaupunki

Sara Kärpänen: Naisten kaupunki : Työkaluja oman tilan valtaamiseen

Kenelle kaupunkitila kuuluu? Kaupunkikuvaa ja arkkitehtuuria on tehty perin­teisesti varsin rajallisen ihmisjoukon ehdoilla. Tämä on nyt muuttumassa, mikä näkyy esimerkiksi pyöräilijöiden aikaisempaa parempana huomioi­mi­sena. Yhä edelleen kaupunkitilojen kehittämiseen liittyy kuitenkin ongelmia, kuten kaupungissa liikkuvien ihmisten näkeminen yksi... Lue koko vinkki »
Irja Askola : elämäkerta

Anne Mattsson: Irja Askola : elämäkerta

Elämäkerta Irja Askolasta on historian tutkijan tarkkuudella kirjoitettu tietokirja piispa Askolan elämästä lapsuudesta nykyisiin eläkepäiviin asti. Samalla se on hyvin lämminhenkinen ja intiimi kertomus tästä erityisestä naisesta. Rohkeasta, herkästä ja hymyilevästä Iri-piispasta, joka tinkimättömästi ja rohkeasti toimi omien syvempien arvojensa m... Lue koko vinkki »
Naiset jotka valitsivat porot

Maria Paldanius: Naiset, jotka valitsivat porot

Näin etelän ihmisenä poromiehen ammatti kuulostaa varsin eksoottiselta, ja miehiseltä myös. Toimittaja Maria Paldanius saakin kokea aikamoisen yllätyksen etsiessään haastateltavaksi naispuoleista poromiestä, sillä ehdokkaista ei yllättäen olekaan minkäänlaista pulaa. Silti, alasta puhuttaessa kuuluu lähinnä miesten ääni. Miksi näin? Yhdestä juttuke... Lue koko vinkki »
Lumotun metsän sisaret

William Doyle ja Naomi Moriyama: Lumotun metsän sisaret : Elämää Pohjois-Karjalassa amerikkalaisin silmin

”Kävelen pehmeällä sammal- ja neulasmatolla koivuja, kuusia ja mäntyjä kasvavassa metsässä. Olen ylimaallisen hiljaisuuden ympäröimänä planeetan puhtaimman ilman hyväillessä keuhkojani.” Näin alkaa Lumotun metsän sisaret, jonka ovat kirjoittaneet kaksi New Yorkissa  asuvaa amerikkalaista, aviopari Naomi Moriyama ja Wiliam Doyle. Moriyama on alku... Lue koko vinkki »
Yksi elämä

Emma Brockes ja Megan Rapinoe: Yksi elämä

Kaksi maailmanmestaruutta, olympiakulta, valinta MM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi, FIFA:n Ballon d'Or ja niin edelleen. Lista Yhdysvaltain jalkapallojoukkueen Megan Rapinoen urheilusaavutuksista on pitkä, ja hän on tällä hetkellä yksi maailman kuuluisimmista – ellei jopa kaikkien kuuluisin – naisjalkapalloilijoista. Omaelämäkertakirjassaan Yks... Lue koko vinkki »
Olen upea, mutta en sinun mieliksesi

Florence Given: Olen upea, mutta en sinun mieliksesi

Florence Givenin kirja Olen upea, mutta en sinun mieliksesi on kirja nuorille sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Kirja käsittelee sitä, kuinka etenkin naisoletetut on ahdettu tietynlaisiin muotteihin ja niistä irtautuminen antaa ihmisille oikeuden kohdella heitä huonosti. Given kertoo omista kokemuksistaan kun tasa-arvo ei toteudu tai kun sitä pid... Lue koko vinkki »
Valosta rakentuvat huoneet

Pirkko Soininen: Valosta rakentuvat huoneet

Ilahduin, kun luin Bazarin julkaisevan elämäkertaromaanin Olivia Mathilda (Wivi) Lönnistä, tuosta aikanaan miesarkkitehtien varjoon jääneestä naisarkkitehdistä. Monet tietävät Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen, harvat heidän aikalaisensa Wivi Lönnin (1872-1966). Pirkko Soinisen kirja Valosta rakentuvat huoneet  poistaa tuon ti... Lue koko vinkki »
Brotopia

Emily Chang: Brotopia : Breaking up the Boys’ club of Silicon Valley

Kun Macintosh julkaistiin 1984, Yhdysvalloissa tietokonealalle valmistuvista peräti 40 prosenttia oli naisia. Näistä luvuista on kuitenkin sittemmin tultu jyrkästi alas, ja nykyään alan opiskelijoista vain 22 prosenttia on naisia. Piilaaksossa, innovaatioiden eturintamassa, tilanne on vielä tätäkin huonompi. Erityisesti Piilaakson suuryrityksissä, ... Lue koko vinkki »

Nicola Sutcliff: Queens of the Kingdom : The Women of Saudi Arabia Speak

Saudi-Arabia tunnetaan monista asioista, joista naisten huono asema ei varmaankaan ole se vähäisin. Edelleenkään nainen ei voi päättää omista asioistaan tai edes liikkua minnekään ilman miespuolisen mahramin lupaa. Kuvaavaa on, että nainen ei voi edes vapautua vankilasta, ellei hänen mahraminsa tule noutamaan häntä, jonka vuoksi hylätyt naiset saat... Lue koko vinkki »

Markus Heilig: Naisen aivot, miehen aivot : onko aivoilla sukupuolta?

Professori Markus Heilig tarttuu varmasti joillekin ihmisille arkaan aiheeseen, eli mitä tiede sanoo aivojen sukupuolieroista ja mitä merkitystä näillä eroilla on liittyen tasa-arvokeskusteluun ja yhteiskuntaan. Heilig selvästi pelkää saavansa suoraan kaviosta, sillä hän vakuuttaa jopa vähän huvittavuuteen asti, että on ehdottomasti tasa-arvon k... Lue koko vinkki »

Minna Maijala: Punaiset kengät : Minna Canthista, rakkaudesta ja vallasta

Miehenä vissiin väärässä kirjassa kädet, kengät väärissä jaloissa kuin lapsena, varsinkaan kun en tunne olevani sellainen mies, miksi tekijä miehet mieltää: vallanhimoisiksi naisten alistajiksi. Tietenkään en kiellä, etteikö tekijä olisi oikeassa – yleisesti ottaen. Kyllä minä silti tästä kirjasta pidin: tämmöisiä ärsykkeitä enemmän! Ja kannestaki... Lue koko vinkki »
Voima

Naomi Alderman: Voima

Mitä tapahtuisi, jos teinitytöt keksisivät yllättäen itsestään voiman antaa mahdollisesti hengenvaarallisia sähköiskuja niin halutessaan? Jos tytöt voisivat antaa voiman myös aikuisille naisille? Miehillä tällaista voimaa ei olisi. Tätä kysymystä lähtee pohtimaan Voima. Ei ihme, että kirja on herättänyt kohua. Asetelma on sähköinen. Miesten ja n... Lue koko vinkki »
Inequality

Anthony B. Atkinson: Inequality : What Can Be Done?

Vuonna 2015 julkaistu Inequality : What Can Be Done? on taloustieteellinen kirja, joka argumentoi, että valtioilla on resurssit kukistaa suhteellinen köyhyys maailmasta. Anthony B. Atkinson aloittaa kirjansa ensin kertomalla aika vakuuttavasti, miten uusliberalistinen politiikka on lisännyt köyhyyttä kaikkialla, missä sitä on kokeiltu. Kirjailij... Lue koko vinkki »
Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä

Chimamanda Ngozi Adichie: Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä

Chimamanda Ngozi Adichie kertoo kirjassaan elämästään Nigeriassa ja siitä, miten hänen ystävänsä, vanhempansa ja jopa tuntemattomat ihmiset alkoivat luonnehtia häntä feministiksi hänen ajatustensta ja tekojensa takia. Adichie otti selvää feminismistä ja huomasi sen olevan kiva juttu. Tästä alkaa kirjailijan matka ymmärrykseen siitä että kirjoitt... Lue koko vinkki »