Maailman 50 vaarallisinta sukua

Hannu Sokala: Maailman 50 vaarallisinta sukua

Muutamia vuosia sitten ilmestynyt Juha-Pekka Raesten ja Hannu Sokalan Maailman 50 vaarallisinta yritystä osoitti miten vaarallisesti markkinavoimat ovat vieneet valtaa pois demokraattiselta järjestelmältä, ja kirja päätyi heittämällä vuoden parhaimpien kirjojen listalle. Sokalan yksin kirjoittama Maailman 50 vaarallisinta sukua jatkaa onnistuneesti... Lue koko vinkki »
Kapitalismin suuri illuusio

Samu Kuoppa ja Riina Tanskanen: Kapitalismin suuri illuusio

Elämässä on käytännössä pitkälti kyse taloudesta. Kapitalismin suuri illuusio -kirjan esipuheen mukaan talous on järjestelmä, jolla elämän edellyttämät resurssit – ruoka, vesi, lämpö, turva, suoja – jaetaan tai ollaan jakamatta. Taloudesta puhutaan kuitenkin käyttäen hienoa talouskieltä, joka saa talousasiat vaikuttamaan tylsiltä ja tavoittamattomi... Lue koko vinkki »
Kylmästi laskeva mies

Sakari Heikkinen, Antti Kuusterä ja Seppo Tiihonen: Kylmästi laskeva mies : talousvaikuttaja Risto Rytin elämä

Rytin toimet ja valinnat herättivät kirjoittajassa ihmettelyä, koska ne eivät sopineet siihen kuvaan, joka hänestä oli "monilla tahoilla Ruotsissa ja myös Suomessa" - "niin kylmä, niin realistinen, niin vapaa kaikesta tunneperäisestä ajattelusta, niin selkeästi laskelmoiva". Eikä tämä arvio ollutkaan täysin perusteeton, kirjoittaja myönsi. Ryti oli... Lue koko vinkki »
Velkakirja

Simo Sipola: Velkakirja

Velka on ikivanha asia. Itse asiassa niin vanha, että velan tai luottorahan historia on vanhempi kuin itse fyysisen rahan historia. Sen sijaan laajamittainen ylivelkaantuminen on harvinaisempi ilmiö. Nykyinen velanottoon ja finanssikeinotteluun perustuva maailma syntyi vasta 70-luvulla Yhdysvaltain irrottaessa dollarin kultakannasta ja maailman sii... Lue koko vinkki »
Ihmiskunnan nousu

Oded Galor: Ihmiskunnan nousu : Vaurauden ja eriarvoisuuden juuret

Oded Galor on suurten kysymysten mies. Ihmiskunnan nousu : Vaurauden ja eriarvoisuuden juuret pyrkii vastaamaan kunnianhimoiseen kysymykseen miksi hyvinvointi on jakautunut maapallolla niin epätasaisesti, ja miksi länsi­maailman kehitysaputoimet eivät useinkaan tuota haluttua lopputulosta. Usein ajatellaan, että syynä on puhtaasti vääränlainen talo... Lue koko vinkki »

Darryl Cunningham: Billionaires : The Lives of the Rich and Powerful

Maailman varallisuus keskittyy yhä harvempien käsiin, mutta mitä tämä miljardöörien esiinmarssi käytännössä oikein tarkoittaa maailmalle? Dokumentaarisiin sarjakuviin erikoistunut Darryl Cunningham pyrkii vastaamaan tähän kysymykseen tarkastelemalla kolmen miljardöörin elämäntarinaa. Ensimmäinen näistä on Rupert Murdoch, mediamoguli joka omistaa... Lue koko vinkki »
Neuvostojen maa

Arto Luukkanen: Neuvostojen maa : Neuvostoliiton historia 1917–1991

Tässä tietokirjassaan Arto Luukkanen ei vain kerro miten Venäjän vuoden 1917 vallankumouksesta syntyi maailman ensimmäinen kommunistivaltio ja miten se lopulta luhistui, mutta myös mitkä ideologiset kulttuuriset virtaukset ja taloudelliset olosuhteet muovasivat keisarillisesta Venäjästä globaalin kommunistisen supervallan. Kirjasta paljastuu, et... Lue koko vinkki »
Talouskuri

Mark Blyth: Talouskuri – Vaarallisen opin historia

Muistan kun yläasteella vuonna 2007 meille opetettiin, että EKP estää inflaation ja talouskriisin puhkeamisen korkopolitiikallaan. Pari kuukautta sen jälkeen iski maailmanhistorian pahin talouskriisi. Lievästi sanottuna olin aika hämmentynyt. Päätin silloin, että koulu ei ollut tarpeeksi hyvä paikka asioiden oppimiseen, vaan minun piti täydentää in... Lue koko vinkki »
Bad Samaritans

Ha-Joon Chang: Bad Samaritans : Rich Nations, Poor Policies and the Threat to the Developing World

Monet ihmettelevät miksi kehittyvät valtiot ovat niin köyhiä. Joidenkin mielestä se johtuu siitä, että eurooppalaiset imperiumit ryöstivät ja massamurhasivat alueen valtioiden väestöt, eivätkä näiden kansat ole vieläkään toipuneet. Toisten mielestä taas afrikkalaiset, eteläamerikkalaiset ja arabit ovat niin tyhmiä, että he eivät kykene parantama... Lue koko vinkki »
Postcapitalism

Paul Mason: Postcapitalism : A Guide to Our Future

Paul Masonin Postcapitalism: A Guide to Our Future on vuonna 2015 julkaistu taloustieteellinen tietokirja, joka pyrkii perustelemaan miksi ja miten nykyteknologialla voitaisiin siirtyä kapitalismista sosialismiin 21. vuosisadalla. Miten nykyään joku voi argumentoida vaihtoehtoa kapitalismille, kun se kuuluisin vaihtoehto osoittautui totaaliseksi... Lue koko vinkki »
Ehrnrooth

Ahto Apajalahti, Niklas Jensen-Eriksen ja Sakari Siltala (toim.): Ehrnrooth : kenraali- ja liikesuku modernin Suomen synnyssä 1750-1950

Ehrnroothit ovat mielenkiintoinen suku. Tämä kirja valottaa suvun merkittävimpiä henkilöitä. Kuka kullakin saralla on osanut pelimerkkinsä oikein hoitaa. Jokaiselle lukijalle löytyy varmasti joku, joka kiinnostaa enemmän kuin joku toinen. Seitsemän artikkelia valottavat hyvin millaisia ihmisiä suvussa on vaikuttanut. Minusta heti ylitse muide... Lue koko vinkki »
Euroopan radikaali oikeisto

Jouko Jokisalo: Euroopan radikaali oikeisto

Jouko Jokisalon Euroopan radikaali oikeisto käsittelee kaikkia hulluja rasistisia, syrjiviä tai autoritaarisia oikeistolaisia ryhmittymiä ja puolueita. Nämä kaikki liikkeet on luokiteltu yhteisen ”radikaali oikeisto” -kattonimityksen alle. Äärioikeistosta tulevat mieleen vain natsit, eivätkä nämä liikkeet kannata kansallissosialismia tai fasismi... Lue koko vinkki »
Historia-atlas : Toisenlainen 1900-luku

Le Monde Diplomatique: Historia-atlas : Toisenlainen 1900-luku

Le Monde diplomatiquen Historia-atlas : Toisenlainen 1900-luku on tietokirja, jossa kerrotaan vuosisadan historia vasemmistolaisesta näkökulmasta. Vaikka tämä kirja ei ole puolueeton, se pyrkii olemaan jotenkuten tasapainoinen. Esimerkiksi Neuvostoliittoa ja kommunistista Kiinaa käsitellään kirjassa kriittisesti, kuten myöskin USA:n demokraattip... Lue koko vinkki »