Kapitalismin suuri illuusio

Samu Kuoppa ja Riina Tanskanen: Kapitalismin suuri illuusio

Elämässä on käytännössä pitkälti kyse taloudesta. Kapitalismin suuri illuusio -kirjan esipuheen mukaan talous on järjestelmä, jolla elämän edellyttämät resurssit – ruoka, vesi, lämpö, turva, suoja – jaetaan tai ollaan jakamatta. Taloudesta puhutaan kuitenkin käyttäen hienoa talouskieltä, joka saa talousasiat vaikuttamaan tylsiltä ja tavoittamattomi... Lue koko vinkki »
Raha : Missä se kasvaa ja mihin se katoaa?

Jasmin Hamid ja Natalia Salmela: Raha : missä se kasvaa ja mihin se katoaa?

Raha on aika jokapäiväinen asia, josta lastenkin olisi hyvä olla perillä jollain tapaa. Siksi on aivan paikallaan, että lapsille tehdään aihetta käsitteleviä tietokirjoja. Mamma Betalar -podcastin vetäjät Natalia Salmela ja Jasmin Hamid esittelevät tässä Anna Salmisalon kuvittamassa lasten tietokirjassa raha-asioita monipuolisesti. Tapahtumat al... Lue koko vinkki »
Velkakirja

Simo Sipola: Velkakirja

Velka on ikivanha asia. Itse asiassa niin vanha, että velan tai luottorahan historia on vanhempi kuin itse fyysisen rahan historia. Sen sijaan laajamittainen ylivelkaantuminen on harvinaisempi ilmiö. Nykyinen velanottoon ja finanssikeinotteluun perustuva maailma syntyi vasta 70-luvulla Yhdysvaltain irrottaessa dollarin kultakannasta ja maailman sii... Lue koko vinkki »
Sopukopu

Vesa Heikkinen: Sopukopu : Esseitä

Tämä on taas näitä kirjoja, että en ole ihan varma, miksi tähän ylipäänsä tar­tuin. Taisi olla kuvastossa sen verran houkuttelevasti kuvattu? En muistanut lukeneeni Vesa Heikkiseltä mitään muuta, mutta Kielen voiman olen näkö­jään lukenut viisitoista vuotta sitten. Katalogissa lupailtiin esseitä, jotka käsit­te­levät sopua ja sitä, miten sopu ei ai... Lue koko vinkki »
Perintämies ei soita kahdesti

J. K. Tamminen: Perintämies ei soita kahdesti

Lakimies, rikostutkija, teologi (myös ex-konna) J. K. Tamminen tietää mistä puhuu kirjoittaessaan 1990-luvun lamasta Suomessa, yrittäjänä itsekin kantapään kautta kantapäänsä tuolloin kastelleena. Pankit ja pankinjohtajat olivat yrittäjille ensin ystävällisiä lainantarjoajia, sitten lähes verikoiria. Yrittäjät ajettiin valtion suosiollisella avu... Lue koko vinkki »
Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Juha-Pekka Raeste ja Hannu Sokala: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä

Olemme onnekkaita, koska globalisaation ansiosta globaalit markkinat ovat pikälti korvanneet poliittiset päätökset Yhdysvalloissa. Jos kansallinen turvallisuus jätetään huomiotta, seuraavan presidentin nimellä ei ole paljonkaan merkitystä. Maailmaa hallitsevat markkinavoimat. - Alan Greenspan Moni uskoo edelleen, että eri maiden hallitukset ovat... Lue koko vinkki »
Kaakkois-Aasian historia

Marja-Leena Heikkilä-Horn: Kaakkois-Aasian historia

Tämä Kaakkois-Aasian historia onkin järeä teos: liitteet poislukien lähes 500 sivua ja paljon tekstiä sivulla. Kannattaa siis varautua vähän pidemmälle reissulle Kaakkois-Aasiaan. Eipä aluetta ihan tuosta noin vain voi läpi suhauttaakaan, asuuhan tuossa sinänsä melko pienessä maailmankolkassa yli 650 miljoonaa ihmistä, joten ei ihme, että alueen hi... Lue koko vinkki »
Pääomani

Milja Sarkola: Pääomani

Iskevä, napakka, ajatuksia herättävä ja viihdyttävä. Milja Sarkolan Pääomani puhuu paljon rahasta, mutta ei jää pelkästään taloudellisen pääoman tasolle. Pääomaahan on muutakin: on sosiaalista, kulttuurista, kielellistä, ammatillista ja niin edelleen ja kaikkia näitä tässä romaanissa pohditaan ja pyöritellään. Jo rahasta puhuminen, ilman että pu... Lue koko vinkki »

Darryl Cunningham: Billionaires : The Lives of the Rich and Powerful

Maailman varallisuus keskittyy yhä harvempien käsiin, mutta mitä tämä miljardöörien esiinmarssi käytännössä oikein tarkoittaa maailmalle? Dokumentaarisiin sarjakuviin erikoistunut Darryl Cunningham pyrkii vastaamaan tähän kysymykseen tarkastelemalla kolmen miljardöörin elämäntarinaa. Ensimmäinen näistä on Rupert Murdoch, mediamoguli joka omistaa... Lue koko vinkki »
Arkadianmäen kirstunvartija

Pertti J. Rosila: Arkadianmäen kirstunvartija

Eduskunnan entinen talouspäällikkö Pertti J. Rosila nostaa kirjaansa Arkadianmäen kirstunvartija uraltaan mieleenjääneitä tapahtumia eduskunnan rahankäytöstä ja -käyttäjistä. Monenlaista porskuttajaa laidasta laitaan kolmeenkymmeneen vuoteen mahtuu. Hyvin elävöityvät meille päivittäiset poliitikkotutut Rosilan kuvauksissa ja jo muodostuneet miel... Lue koko vinkki »

Sami Kolamo: Mediaurheilu : Tunnetalouden dynamo

Gotham City FC:n kaikkien aikojen paras maalintekijä, mediatutkija Sami Kolamo väitteli tohtoriksi muutama vuosi sitten aiheenaan kansainvälisen jalkapalloliiton FIFAn valta mediaspektaakkelien luomisessa ja ohjailussa. Nyt hän on jatkanut saman tutkimusaiheen parissa laajentaen tarkasteluaan pelkästä jalkapallosta urheilubisnekseen yleensä. Suuret... Lue koko vinkki »
Aunen ketjureaktio

Kalle Isokallio: Aunen ketjureaktio

Aunen ketjureaktio on hupaisa kirja Matista, Petteristä ja Aunesta, joka on Matin isoäiti. Matti oli alunperin pitänyt puheen "ruskeasta taloudesta" insinööripäivillä. Siitä se sitten vaan jotenkin lähti, uusi talousoppi. Petteri opiskelee Harvardissa, mutta nyt on loma ja pojat viettävät sitä mökillä, jonka naapurissa asuu Aune. "Ruskea talous"... Lue koko vinkki »
Talvivaaran vangit

Juha Kauppinen ja Sampsa Oinaala: Talvivaaran vangit

Kesäkuussa vuonna 2009 Talvivaara juhlii virallisia avajaisiaan. Silloinen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen on kutsuttu paikalle. Hän onnittelee kainuulaisia Talvivaaran saamisesta: ”Teitä on onni potkaissut oikein paremman kerran”, hän sanoo. Iloinen tunnelma ei kestä kauaa. Muutamassa vuodessa Talvivaara muuttuu kartoittamattomaksi ympäristöka... Lue koko vinkki »
Rahan ruhtinaat

Joris Luyendijk: Rahan ruhtinaat : matka pankkiirien suljettuun maailmaan

Ensin pieni varoituksen sana. Vuoden 2008 pankkiromahduksen jälkeen kirjallisuuteen syntyi uusi, fiktiivinen lajityyppi, jossa ”entinen pankkiiri ryyppää, nuuskaa kokaiinia, käy huorissa ja ennen kaikkea herää seuraavana aamuna krapulassa muutaman sadan sivun verran”. Rahan ruhtinaat ei ole sellainen kirja. Toimittaja Joris Luyendijkin kirjassa rah... Lue koko vinkki »
Miten sijoitan pörssiosakkeisiin

Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin

Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin on aihepiirinsä ykkösteos Suomessa. Tämä on kirjasta jo kahdestoista painos, ja teos on taas uudistettu ajankohtaiseksi. Edellinen päivitys ilmestyi 2007, jonka jälkeen on toki ehtinyt tapahtua yhtä jos toista. Tämä painos on varustettu vuoden 2015 tiedoilla. Asia on yksinkertainen: jos aiot harjoit... Lue koko vinkki »

Marjo Sinokki ja Petri Virtanen: Hyvinvointia työstä : työhyvinvoinnin kehittyminen, perusta ja käytännöt

Petri Virtasen ja Marjo Sinokin tutkimus työhyvinvoinnista ja sen merkityksestä tarjoaa katsauksen paitsi työhyvinvoinnin kehitykseen 1900-luvun alusta lähtien myös siihen, millainen merkitys työhyvinvoinnilla on nyky-yhteiskunnalle. Kun työhyvinvoinnin edistämiseen liittyi aiemmin paljon työntekijän fyysisen turvallisuuden takaamiseen liittyviä... Lue koko vinkki »
Kuningasjako

Reima Launonen: Kuningasjako : miksi verotus on oikein?

Reima Launonen tarttuu Kuningasjako-kirjassaan tärkeään aiheeseen, sillä hän pohtii verotuksen eettisiä perusteita. Miksi verotus on oikein ja mihin sillä itse asiassa kerätään varoja? Launosen mukaan verovarojen jako on yhteiskunnan tärkeimpiä päätöksiä, sillä niiden avulla toteutetaan julkiset palvelut, infrastruktuuri, oikeusjärjestelmä ja paljo... Lue koko vinkki »
Pentti Haanpään tarina

Matti Salminen: Pentti Haanpään tarina

Matti Salminen on tehnyt suuren työn. Hän on etsinyt Pentti Haanpään jälkeen jääneitä papereita ympäri maata eri ihmisten jäämistöistä, käynyt useamman kerran Piippolassa hakemassa vainua sekä lopulta kääntänyt koko tähänastisen Pentti Haanpäänä tunnetun miehen historian ylösalaisin. Hän on löytänyt ehkä tarkimmat tiedot ja elämänvaiheet, joista os... Lue koko vinkki »