Asema 11

Emily St. John Mandel: Asema 11

Hollywood-näyttelijä Arthur Leander kuolee lavalle Kuningas Learin esityksessä. Samaan aikaan puhkeaa tappava influenssapandemia ja ihmiskunta sellaisena kuin sen tunnemme romahtaa. Harvat onnekkaat – vai ovatko he onnekkaita? – henkiinjääneet yrittävät selvitä sivilisaation raunoilla parhaansa mukaan päivästä toiseen. Mutta taide jää: kiertävä sin... Lue koko vinkki »
Los Angeles -esseet

Aino Frilander: Los Angeles -esseet

Los Angeles on kaupunkina monin tavoin mielenkiintoinen. Se on Kalifornian ytimessä oleva laajalle levittäytyvä enimmäkseen matala kaupunki monine erilaisine kaupunginosineen, Hollywoodin elokuvateollisuus, hullua liikennettä, maanjäristyksiä ja vaikka mitä. Jokaisella lienee Los Angelesista joku käsitys, vaikka siellä ei olisi koskaan käynyt. K... Lue koko vinkki »
Pelien filosofia

C. Thi Nguyen: Pelien filosofia : Toimijuus taiteena

Mistä peleissä on pohjimmiltaan kyse? Miksi niihin käytetään aikaa, vaikka pelien päämäärät ovat usein mielivaltaisia. C. Thi Nguyen on kuitenkin eri mieltä tästä mielivaltaisuudesta. Pelejä tarkastaltaessa pitää katse suunnata eri tavoin: kun päämäärää tavallisesti oikeutetaan tarkastelemalla sen omaa arvoa tai katsomalla, mitä siitä seuraa, pelie... Lue koko vinkki »
Valohämy

Maria Matinmikko: Valohämy : Taide, maisema ja maailmanloppu

Maria Matinmikon tuorein teos Valohämy on ”kontemplatiivinen teos olemassaolon kauneudesta, outoudesta ja tuhosta”. Se sisältää Matinmikon kirjoittamien tekstien lisäksi hänen itsensä ottamia maisemavalokuvia ja kuvataiteilija Sami Jalosen piirustuksia. Teoksesta on olemassa myös Matinmikon itsensä lukema äänikirja, joka on Jari Kohon läpisäveltämä... Lue koko vinkki »
Sensei

Minna Eväsoja: Sensei : oppilaana Kiotossa

Minna Eväsoja on kertonut kokemuksistaan Japanissa jo aikaisemmissa kirjoissaan. Uusi teos Sensei : oppilaana Kiotossa palaa samoihin aiheisiin. Siinä Eväsoja käy läpi opintotaivaltaan Japanissa. Japanilaiseen tapaan hänelle nimetään opettaja, Sensei, arvostettu taiteentutkija, joka suhtautuu ulkomaalaiseen naiseen epäluuloisesti. ... Lue koko vinkki »
Artist

Yeong-shin Ma: Artist

Muutama vuosi sitten käännettiin englanniksi Yeong-Shin Man loisteliaan hauska sarjakuva Moms. Teoksen myötä oli selvää, että sarjakuvataiteilijan tulevat sarjakuvat tulevat olemaan pakkolukemista, ja näin Artist päätyi pikapikaa myös omalle lukupöydälle. Artist kertoo kolmen keski-ikäisen taiteilijan ja ystävän tarinan. Chun Jongseop on muusikk... Lue koko vinkki »
Rooma: Opas pyhiinvaeltajalle

Emil Anton ja Antti Kruus: Rooma : Opas pyhiinvaeltajalle

Ikuinen kaupunki on yksi suosituimmista suomalaisten kaupunkilomakohteista ja erityisen suosittu se on niille, jotka haluavat tutustua kaupungin kristilliseen historiaan ja uskonnollisiin kohteisiin. Emil Antonin ja Antti Kruusin Rooma : Opas pyhiinvaeltajalle on kaivattu opas, sillä aiemmat aihetta käsittelevät teokset ovat useamman vuosikymmenen ... Lue koko vinkki »
Rusetti

Anu Kaaja: Rusetti

Ensikosketus kirjaan: kansi hiveltävän sileä kohoumineen - pakko sormeilla ja näpelöidä. Rujonkaunis. Takasisäkansitieto: Kansi - Jenni Saari. Kannattaa mainita. Toinen maininta ennen kuin pääsemme eteenpäin: Kirjan numeroitu ja signeerattu neliväripainettu editio sisältää kirjailijan itse maalaamia kuvia ja runsaan eurooppalaisista taideaarteista ... Lue koko vinkki »
Iso

Raija Oranen: Iso

Kuka on Iso? Tässä kirjassa Iso on Gösta Serlachius, Mäntän tehtaan johtaja. Mutta miten hänestä tuli johtaja ja Iso? Raija Oranen osaa mennä henkilöidensä nahkoihin niin, että tässäkin kirjassa päähenkilö tulee niin lähelle lukijaa, että aivan kuin olisimme tunteneet. Lukija voi olla mukana niin täysin koko ajan siinä, miten Göstan elämä menee ... Lue koko vinkki »
Läpileikkaus

Lydia Sandgren: Läpileikkaus

Ruotsalaisen Lydia Sandgrenin (s. 1987) esikoisteos voitti vuoden 2020 August-palkinnon. Sitä on myyty hurjan paljon ja se on saanut kriitikot lähes poikkeuksetta puolelleen. Tällainenhan on omiaan rakentamaan lukijallekin ennakko-odotuksia. Omaa suhtautumista kirjaan peilaa väistämättä sen yleiseen menestykseen. Läpileikkaus on melkoinen tiilis... Lue koko vinkki »
Kulta-aika

Roxanne Moreil ja Cyril Pedrosa: Kulta-aika

Pitkään sairastanut kuningas on kuollut. Alaikäiselle prinssi Edwaldille uskolliset keinottelijat syrjäyttävät kruununprinsessa Tildan ja ajavat hänet kahden läheisen palvelijansa kanssa maanpakoon. Paetessaan Tilda haavoittuu vakavasti, ja matkanteko vaikeutuu. Mikä lopulta onkaan päämäärä? Samaan aikaan valtakunnassa leviää kapina koko kuningashu... Lue koko vinkki »
Itä on itä

Kimmo Kirves ja Suonna Kononen: Itä on itä : Itä-Suomea etsimässä

Minkälainen paikka on Itä-Suomi, entä millaista on itäsuomalaisuus? Mielikuvissa lännen on katsottu katsovan eteenpäin, siinä missä itä katsoo taakse. Idässä on nähty jotain kaaottista, suuripiirteistä ja jopa mystistä, on lupsakoita savolaisia ja kieroja karjalaisia ja mitä muuta. Pitivät mielikuvat totta tai ei, Suomessa joka tapauksessa kulkee i... Lue koko vinkki »
Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?

Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?

Taiteen tarkoitus ei silti ole rikkoa lakeja, vaan vain laajentaa ajatteluamme ja tarkentaa käsitystämme siitä, millainen ympärillä oleva maailma on. Onhan kuri muutakin kuin lait. Yksi taiteen tehtävistä onkin paljastaa tabuja ja toisinaan myös rikkoa niitä. Säveltäjä Osmo Tapio Räihälän nykymusiikkia käsittelevän kirjan nimen kysymys, miksi ny... Lue koko vinkki »
On syytä muistaa

M. A. Numminen: On syytä muistaa : Muistelmat II

M.A. Nummisen muistelmien toinen osa On syytä muistaa kattaa miehen uran vuodet 1990-luvun alusta nykypäivään saakka. Kaukana väijyy ystäviä -muistelma-avauksen tavoin myös tässä kirjassa tempo ja detaljien taso ovat hämmästyttäviä. Numminen käy läpi esiintymiskiertueitaan ja muita tekemisiään settilistojen tarkkuudella. Ihan kaikkea ei mitenkään m... Lue koko vinkki »
Olisit villiä villimpi

Helena Ruuska: Olisit villiä villimpi

Jälleen yksi upea teos naisesta, joka jäi tunnetun miehensä varjoon. Mary Gallen-Kallela (1868–1947, os. Slöör) oli Axel Gallen-Kallelan (1865–1931) vaimo ja heillä oli hieno suhde. Koko kirja alkaa siitä, kuinka he tapasivat, tutustuivat, olivat salakihloissa ja kirjeenvaihdossa ja miten rakastuneita. Vaan kun Axel oli Pariisissa ja Mary Suomes... Lue koko vinkki »
Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa

”Tarinani kertoo eurooppalaisesta identiteetistä, joka on juuttunut kiinni menneisyyteen, ja tuon menneisyyden alennusmyynnistä globalisoituneilla markkinoilla… Siitä tulee rakkauden tunnustus Euroopalle sellaisena kuin se joskus oli. Euroopalle, joka tällä hetkellä on jäämässä viimeisen ja lopullisen barbaarihyökkäyksen jalkoihin sen vuoksi, milla... Lue koko vinkki »
Mitä en koskaan oppinut

Leena Krohn: Mitä en koskaan oppinut

Leena Krohn sai Suomen kulttuurirahastolta Eminentia-apurahan taiteellisen elämäntyön pohdiskeluun. Kersti Juva teki saman apurahan voimin oivallisen Löytöretki suomeen -teoksen, Krohnilta taas syntyi esseekokoelma Mitä en koskaan oppinut. Siinä Krohn, joka joskus aikoinaan päätti olla katselematta teoksissaan menneeseen, tarkastelee lapsuuttaan ja... Lue koko vinkki »